Hvordan beregne lån

De fleste har, eller vil på et eller annet tidspunkt trenge, et lån. Å beregne hvor mye man kan låne og hvor mye et lån vil koste har i dag blitt en enkel sak med lett tilgjengelige lånekalkulatorer, og personlig veiledning bare noen tasteklikk unna. Allikevel kan det være nyttig å sette seg inn i noen av faktorene som avgjør hvor mye man kan låne.

Generelle retningslinjer

Banker og långivere opererer med forskjellige strukturer, men ettersom alle finansinstitusjoner som tilbyr eller formidler kreditt i Norge er underlagt tilsyn av Finanstilsynet, har de også noen bestemte retningslinjer de må forholde seg til. For folk flest er det reglene for boliglån som har størst betydning. Boliglånet er ofte det største lånet man har og man nedbetaler det over lengre tid enn andre lån. I dag sier boliglånsforskriftene at man ikke kan låne mer enn fem ganger sin egen inntekt, og som låntaker må man stille med 15 % egenkapital. For andre lån sier retningslinjene at hvor mye man kan låne skal avhenge av den totale vurderingen av en persons betalingsdyktighet. Videre opererer bankene med en viss fleksibilitet, og lånesøknader blir vurdert individuelt.

Hvordan vurderes betalingsdyktighet?

Betalingsdyktighet, også kalt låneevne, avgjøres av en persons økonomiske situasjon og historie. Når man skal låne penger blir det gjort en helhetlig vurdering av dette, og hvis man stiller svakt på ett punkt, kan man kompensere ved å stille sterkere på et annet. Følgende er hovedfaktorene som banker vurderer nå de skal låne ut penger:

  • Hvor mye man har i inntekt
  • Hvis man har andre lån
  • Hvis man har betalingsanmerkninger eller inkassokrav
  • Hvis man kan stille med sikkerhet, og verdien av denne

Banker og långivere bruker ulike metoder når de vurderer lånesøknader, og tilbyr låneavtaler deretter. Dette innebærer at avslag hos én bank, ikke nødvendigvis betyr at man ikke får innvilget lån hos en annen, og at lånevilkårene kan variere mye.

Forskjellen på effektiv og nominell rente

Når man skal beregne lån, må man vite hvilken rente man skal forholde seg til, og da er det viktig å skille mellom effektiv og nominell rente. Å låne penger kan ofte innebære en del ekstra kostnader blant annet termin-, etablerings- og depositumsgebyr, og disse er ikke inkludert i en nominell rente. Den effektive renten, derimot, er nominell rente pluss alle gebyr og kostnader som følger med lånet, og dermed er det den effektive renten som forteller hvor mye et lån koster.

Beste mulige rente

Hvis man er på utkikk etter best mulige rente, vil det alltid være en fordel å sammenligne flere banker. Hvilken rente man blir tilbudt avhenger mye av vurderinger som har blitt gjort ved hver og én lånesøknad, og alle banker og långivere vurderer søknader forskjellig. Ved å kontakte en låneformidler som Sambla, får man automatisk sammenlignet sin lånesøknad hos flere banker og dermed øker sjansene for å få de beste lånevilkårene.

Bruk av lånekalkulator

Når man skal beregne lån er det en god idé å bruke en lånekalkulator. De fleste banker, långivere og låneformidlere tilbyr denne tjenesten på sine nettsider, blant annet Storebrand, Nordea og Sambla. En lånekalkulator kan brukes til å regne ut hvor mye man kan låne, og hvor mye et lån vil koste. For eksempel kan man få regnet ut hvor mye man kan låne til bil eller hvor mye man kan få i forbrukslån. Det finnes også kalkulatorer for boliglån, som enkelt regner ut hvor mye et lån vil koste og hvordan en nedbetalingsplan vil se ut i for eksempel et serielån.

Sammenligning av flere banker

Ved å benytte seg av en låneformidler som Sambla, blir jobben med å sammenligne flere banker enklere siden Sambla gjør det for deg. Som kunde trenger man kun å søke om lånet man ønsker gjennom Samblas nettside og deretter vil flere banker få presentert søknaden slik at de kan komme med lånetilbud.

Fordeler med å låne penger via Sambla:

  • Man kan låne opptil 500 000 kr
  • Tjenesten er helt kostnadsfri
  • Tjenesten er helt uforpliktende
  • Alle kunder får tildelt en personlig rådgiver
  • Sambla samarbeider med flere ulike banker og långivere

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-12