Alt du trenger å vite om smålån

Flere typer lån inngår i begrepet smålån, eksempel på disse er SMS-lån, mikrolån og telefonlån. Felles for disse er at det rører seg om mindre lånebeløp, rask utbetaling som trenger rask tilbakebetaling. På grunn av dette, så har ’smålån til tider vært offer for negativ omtale, der kritikerne har diskutert hvorvidt disse lånene er for alt for enkle å få, at folk uten evne å betale tilbake tar seg an dem, og derfor ender opp i situasjoner der de strever med tilbakebetaling. Som lånekunde bør man alltid være sikker på at man kan betjene sitt lån i henhold til låneavtalen, og dette gjelder også for smålån. Med det sagt, så er smålån en lånetype som kan være svært nyttig når man trenger et mindre økonomisk løft og man trenger det fort.

Hva er smålån?

Smålån er mindre lånebeløp som man raskt kan få utbetalt når et behov melder seg. Det er ofte snakk om beløp under 100 000 kr. avhengig av hva bankene tilbyr, og det er lån som er beregnet for situasjoner der man trenger å få utbetalt lånebeløpet innen kort tid. I likhet med tidsperspektivet for utbetaling er også tilbakebetaling en rask prosess når det gjelder smålån, og 30 dager er en normal nedbetalingstid.

Fordelene og ulemper med smålån

Det er ikke alltid det er så mye ekstra penger man trenger for å gjøre en situasjon økonomisk lettere, og når et privatlån eller forbrukslån ofte har en minimumsgrense for mulig lånebeløp kan et smålån passe bedre. Når du søker om et smålån blir det ofte anbefalt en kort nedbetalingsperiode slik at lånet skal bli billigst mulig, men som regel er det mulig å få tilpasset dette forløpet etter ønske og behov. Når det er sagt, bør man ta en grundig vurdering på dette før man bestemmer seg for å forlenge nedbetalingstiden på et smålån. Det er ofte snakk om en relativt høy rente i forhold til andre typer lån, og det medfører høye avgifter hvis man ikke betjener lånet riktig.

Smålån og privatlån, hva er forskjellen?

Et privatlån uten sikkerhet er i praksis det sammen som et forbrukslån uten sikkerhet. Med disse lånetypene trenger man ikke å stille eiendeler som sikkerhet og man kan bruke lånebeløpet til det man ønsker. Den største forskjellen mellom smålån og privatlån er størrelsen på beløpet man kan låne, og nedbetalingstiden. Mens smålån ofte begrenser seg til beløp under 100 000 kr., er det vanlig å kunne låne opp mot 500 000 kr. ved et privatlån. Ved et smålån kan nedbetalingstiden variere, men være så lav som 30 dager, mens man som regel kan bruke mellom 1 og 15 år på å nedbetale et privatlån. Når det gjelder renten, er den ofte høyere for et smålån sammenlignet med et privatlån. Smålån har ofte noe kortere behandlingstid enn privatlån, men begge låneformene er beregnet for situasjoner der man har behov for en økonomisk lettelse innen kort tid.

Hva betaler man egentlig i renter?

Som kunde er det viktig å forsikre seg om at man har oppfattet lånevilkårene riktig når man inngår en låneavtale. I forbindelse med smålån ser man ofte at det i lånetilbudene er oppgitt den månedlige renten istedenfor den årlige renten, og det kan skape misforståelser som oppdages for sent. Ordet «rentefritt» kan også skape ubehagelige konsekvenser, ettersom det ofte er oppgitt i liten skrift hvor lenge et lån eller en gjeld faktisk er rentefri. Som regel er det ikke snakk om mer enn 15-30 dager, og dette er en viktig faktor å være klar over ettersom et etterslep på nedbetaling av gjeld kan påvirke kredittverdigheten hos personen det gjelder.

Med en personlig rådgiver fra Sambla kan man være sikker på at man ikke ender opp med at et lån som koster mer enn det man har forespeilet seg, og man kan få den rådgivningen man trenger i prosessen med å lette sin økonomiske situasjon. Jobben til Sambla er å sammenligne flere banker for å finne de beste lånevilkårene og gi personlig rådgivning slik at resultatet blir den beste låneavtalen for kunden. Sambla er anbefalt av flere store aktører i Norge, for eksempel Loans.no.

Lån smålån på dagen

Smålån skiller seg ut fra andre lånetyper på grunn av sin korte behandlingstid. Avhengig av bank, kan man få et smålån på minuttet, og smålån på timen er ikke unormalt. Ved å bruke en tjeneste som kan sammenligne banker og innbringe informasjon fra disse.

Når man allerede har et smålån

Har man allerede ett eller flere smålån og vurderer å søke om et nytt, kan det lønne seg å vurdere en samling av disse lånene. Ved å samle smålån, kan man oppnå bedre lånevilkår, lavere rente og et billigere lån.

Smålån uten kredittsjekk

Noen banker tilbyr smålån uten kredittsjekk. For mange kan dette være positivt, men det er viktig å huske på at en vurdering av kredittverdighet ikke bare er der for å sikre banken eller långiveren. En kredittsjekk er også en måte å forsikre kunder mot å låne mer enn de bør og å ende opp i økonomiske uholdbare situasjoner der de ikke klarer å betjene sine lån. Alle banker som krever kredittsjekk vurderer disse forskjellig, og en kredittverdighet som én bank avviser kan bli akseptert av en annen.

Smålån med betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er noe privatpersoner kan pådra seg, for eksempel ved en dom, ved personlig konkurs eller som et resultat av en ubetalt faktura som har ført til inkassokrav. Har man en betalingsanmerkning, blir man automatisk en mindre attraktiv kunde for bankene og dette kan føre til vanskeligheter for mange. Heldigvis er det sånn at flere banker tilbyr smålån til personer med betalingsanmerkning, og heller stiller andre krav til kredittverdighet.

Hvor mye kan du låne?

På Sambla.no finner du en lånekalkulator som enkelt regner ut hvor mye du kan låne ut ifra ditt økonomiske standpunkt. Ved å kontakte Sambla, vil du få all den rådgivningen og hjelpen du trenger for å finne den mest økonomiske låneløsningen for deg.

Alternativ til smålån

Før man tar opp et lån, er det alltid viktig å vurdere sin totale økonomiske situasjon. Et smålån har fordelen med at det enkelt kan bli utbetalt på svært kort tid, men man må betale for denne fordelen i form av høyere rente. Hvis man ikke har behov for å få utbetalt lånebeløpet så fort som i løpet av en dag eller to, bør man heller vurdere et privatlån eller forbrukslån som kan tilby mer gunstige lånevilkår. Har man behov for å låne lavere summer enn det et privatlån eller forbrukslån kan tilby, kan man som et alternativ til smålån for eksempel spør familie eller en god venn om et midlertidig lån eller be om et forskudd på lønn fra arbeidsgiver. Er du usikker på hvilke alternativer du har, kan du enkelt kontakte Sambla og få den rådføringen du trenger, helt kostnadsfritt.

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-12