10 dårlige vaner som vil koste deg mye penger

Norge har alltid blitt ansett som å være et rikt land med høy økonomisk velstand. Nå har det dog dessverre begynt å se annerledes ut. Både Norges Bank og Finanstilsynet har i de siste årene vært ute og meldt deres bekymring for husholdningenes stigende forbruk. Nordmenns private forbruk er nemlig konstant stigende, og det går ikke så godt overens med at lønnsveksten nå er avtagende.

Særlig boligeierne i storbyene er hardt rammet. Eksperter mener å se en sammenheng i de stigende boligprisene og i husholdningenes gjeldsforhold. Ser man på de husholdningene som i 2014 kjøpte hus i storbyen, så tegner det seg et skremmende mønster. Eksempelvis har 23 % av de som kjøpte bolig i Oslo og Tromsø i 2014 nå en gjeld som er fire ganger så stor som husholdningens årlige bruttoinntekt. Samlet sett har den norske befolkning gjeld i det private på 3.091 milliarder kr. Uansett om du har en mindre forbruksgjeld eller en større boliggjeld, så finnes det endringer du kan gøre i hverdagen hvor du kan spare flere tusen kroner i året.

1. RØYKING

11% av alle nordmenn røyker sigaretter daglig. I 2015 brukte røykere i gjennomsnitt 12 sigaretter om dagen. En pakke sigaretter koster ca. 111 kr. 12 sigaretter daglig koster ca. 20.257 kr i året.

2. TRENING

Mange eier et treningsabonnement. Selv om det er dyrt, så er det en del som ikke får trent. Målt ut fra landets tre største trenings-kjeder koster et abonnement i gjennomsnitt 409 kr. Et abonnement vil koste deg ca. 4.908 kr i året.

3. MATAVFALL

Her hjemme kaster vi hvert år 355.000 tonn spiselig mat. Det svarer til å kaste 20 milliarder kr i søppelkassen. I gjennomsnitt kaster vi alle mat for 382 kr i året. En familie på fire bruker altså 1.528 kr i året.

4. TO-GO-KAFFE

Vi er veldig glade i kaffe og vi kjøper gjerne en kopp på farten. Målt ut fra landets ni største kaffebarer koster en caffè latte i gjennomsnitt 35 kr. Fire kopper i uken koster 7.280 kr i året.

5. TAKE-AWAY

Vi spiser en del take-away og er glade i å gå på restaurant. Men det er dyrt – en pizza koster eksempelvis ca. 150 kr. Vi bruker altså fort 300 kr på mat utenfra i uken. Mat utenfra vil koste deg ca. 15.600 kr i året.

6. LOTTO

Det er fristende for oss alle når Norsk Tipping lover mange millioner i gevinst. Eksempelvis koster det 60 kr i uken å spille vikinglotto. Dermed spiller du for 3.120 kr i året.

7. DRINKER UTE

Det er dyrt å gå på byen, særlig hvis du også kjøper drinker ute. Noen går ut en sjelden gang i mellom, mens andre fester hver helg. En cocktail koster omkring 85 kr. Ti drinker per måned koster 10.200 kr i året.

8. TYGGEGUMMI

De færreste tenker på tyggegummi som en utgift. Men bruker du tre pakker tyggegummi hver dag, så kommer du allikevel til å bruke mye penger på dette. Dette vil koste deg omkring 2.340 kr i året.

9. TV-KANALER

Streaming har blitt svært populært. Mange husstander betaler derfor både for TV-kanaler og tjenester som Netflix og Viaplay. En basispakke koster ca. 5.628 kr i året.

10. TAXI

I 2016 kjørte hver nordmann 52 km med taxi. Det koster i gjennomsnitt 32,9 kr per kilometer å kjøre taxi. Kjører du like mye taxi som gjennomsnittet? Da koster det deg 1.711 kr i året.

SAMLET BESPARELSE

Røyking: 20.257 kr.
Trening: 4.908 kr.
Matavfall: 382 kr.
To-go-kaffe: 7.280 kr.
Take-away: 15.600 kr.
Lotto: 3.120 kr.
Drinker ute: 10.200 kr.
Tyggegummi: 2.340 kr.
TV-kanaler: 5.628 kr.
Taxi: 1.711 kr.

Totalt årlig: 71.426 kr.
Totalt månedlig: 5.952 kr.

Vil du bruke denne infografikken?

Da er du velkommen. Bare kopier denne koden og sett den inn der du ønsker at den skal være på hjemmesiden din.

<a href="https://www.sambla.no/sambla-forklarer/10-daarlige-vaner/"><img alt="10 Daarlige Vaner"
src="https://www.sambla.no/assets/images/inline-images/ti-daarlige-vaner-ny.png"></a>

Spar opptil 6.000 kr i måneden

I infografikken ovenfor finner du 10 dårlige vaner som mange av oss jevnlig dyrker i hverdagen. Likt for dem alle er at det er kjøp vi gjør uten å tenke noe særlig over det. Grovt sett er det hverdagsvaner som i mange tilfeller enkelt kan unnværes, men som vi unner oss som en luksus i hverdagen. Er du skyldig i alle de 10 dårlige vanene, så kan du spare 5.952 kr i måneden ved å droppe disse. Det svarer til hele 71.426 kr i året. Har du lyst til å dra på reise, kjøpe ny bil eller noe annet, så er det muligens dine daglige vaner du må endre.

Nedenfor ser du hvilke 10 ting som fremheves i infografikken, samt hvor mye penger du potensielt kan spare på hver enkelt post:

Spørsmål og svar

Hvilke vaner er de dyreste?

Hyppige impulskjøp kan være en uvane som genererer store utgifter. Sjekk først hva du egentlig trenger, og planlegg innkjøpene dine ut fra det.

Hvor kan jeg spare penger?

Sjekk forbruksmønsteret ditt om du har noen spesielt dyre vaner. Tobakk og kjøp av kioskvarer kan for eksempel utgjøre ganske mye i løpet av en måned, mer enn du kanskje er klar over.