Kaffekonsum i Norge –  Fra vaner til kvalitet 

Nordmenn har opprettholdt sitt stabile kaffekonsum på mellom 8,5 og 10 kg per person per år siden 1960-tallet, ifølge Norsk Kaffeinformasjon. Dette konsumet plasserer Norge blant verdens største kaffedrikkere, kun overgått av Finland. Den høye kvaliteten på importerte kaffebønner og den nøye tilberedningen bidrar til nordmenns kjærlighet for kaffe. 

Nordmenn har en preferanse for arabica-kaffe og unngår i stor grad robusta-bønner. Dette høye kaffekonsumet, som utgjør omtrent 3-4 kopper per dag per person, gir grunnlag for spørsmål om hvor mye vi virkelig setter pris på smaken av kaffen vi drikker, eller om kaffedrikking har blitt en vane. 

Kaffe er en del av vår daglige rutine og sosiale liv 

Kaffe er en viktig del av nordmenns daglige rutiner og sosiale liv. Kaffeforbruket har vært relativt stabilt, med nordmenn som ligger blant verdens største kaffedrikkere. Kaffevaner varierer etter alder, kjønn, geografi og befolkningsgrupper. Morgenkaffen er fortsatt viktig for de fleste, og kaffen nytes ofte sammen med andre på jobb eller etter middagen.

Kaffedrikking i endring 

Kaffedrikking er en sosial praksis som også påvirkes av samfunnsutviklingen. Kaffetrender har endret seg over tid, inkludert introduksjonen av kaffebarer på 90-tallet og økningen av en-kopps-løsninger som kapselmaskiner. Tradisjonell svart filterkaffe og traktekaffe er fortsatt populært, spesielt blant menn. 

Håndbrygging og manuelle metoder har også fått et oppsving blant kaffedrikkere. Pulverkaffe og internasjonale kaffeprodukter som iskaffe og kaldbrygget kaffe har også funnet sin plass i markedet.

Den lokale kaffebevegelsen

Det har vært en økning i antall lokale kaffebrennerier, som bidrar til å opprettholde høy kvalitet og engasjement for kaffe i Norge. Selv om det totale kaffeforbruket har gått litt ned over tid, drikker kaffedrikkere i gjennomsnitt mer enn fem kopper om dagen. 

Kaffedrikking har i stor grad flyttet seg fra hjemmet til kafeer og kaffebarer, og prisendringer har liten innvirkning på det daglige forbruket. Kaffe oppfattes generelt som helsevennlig, med mange som tror på de positive helseeffektene.

Undersøkelse av nordmenns kaffevaner  

Norsk Kaffeinformasjon gjennomfører årlige undersøkelser som gir innsikt i nordmenns kaffevaner og forbruk. Her er en oppsummering av funnene:

Kaffedrikking og konsum

 • 84% av befolkningen over 18 år drikker kaffe ukentlig, mens 74% drikker kaffe daglig.
 • Gjennomsnittlig kaffeforbruk er 5,1 kopper per dag, som tilsvarer omtrent 16 millioner kopper kaffe hver dag i Norge.
 • Svart kaffe foretrekkes av 76% av kaffedrikkere.
 • Andelen daglige kaffedrikkere varierer etter alder, kjønn og region.

Kaffe i ulike situasjoner 

 • Kaffe nytes ofte til frokost hjemme eller på jobb om morgenen.
 • Kaffe spiller en viktig rolle i sosiale sammenkomster og avslapning.
 • Mange mener at kaffe er viktig på jobben eller skolen, og at det fungerer som et samlingspunkt.

Kaffeutstyr 

 • Kaffetrakter, presskanne og kapsel/podmaskin er de mest vanlige kaffekokeutstyrene.
 • Noen har også kaffekvern og helautomatiske kaffemaskiner med hele bønner.
 • Valget av kaffeutstyr varierer etter alder, kjønn og region.

Preferanser 

 • Traktekaffe er fortsatt den mest foretrukne kaffetypen blant kaffedrikkere.
 • Preferansen for kaffe fra helautomatiske maskiner øker.
 • Noen foretrekker håndbrygget kaffe, spesielt blant unge kaffedrikkere og i Oslo.
 • Til tross for at mange har kapsel/podmaskiner, foretrekkes dette av relativt få.

Kaffe og helse 

 • Flertallet tror at kaffe har en positiv effekt på den fysiske eller følelsesmessige helsen.
 • Bare en liten andel mener at kaffe har en negativ effekt på helsen.
 • Mange opplever at kaffe virker oppkvikkende når konsentrasjonen faller.

Så mye brukes potensielt på kaffe ute

Hvis vi tar utgangspunkt i at en nordmann drikker 5 kopper kaffe daglig, og vi antar at en kjøper 2 kopper kaffe ute hver uke, med en gjennomsnittspris på 52 kroner, vil dette ende opp på 104 kroner hver uke. Årlig er altså dette en sum på 5 408 kroner. 

Slik sparer du penger på kaffe

Det er absolutt ikke sikkert at akkurat du bruker 5 408 kroner på kaffe ute hvert år, det kan være mye mindre og det kan være høyere. Er du interessert i spare de potensielle kronene til noe større, som bolig, bil, reise eller annet, så kan disse forslagene hjelpe deg:

 • Brygg din egen kaffe: Den mest kostnadseffektive måten å nyte kaffe på er å brygge den hjemme. Investér i en god kaffetrakter eller alternativt bryggeutstyr, som en presskanne eller pour-over-kolbe, for å lage kvalitetskaffe hjemme. Kjøp kaffebønner i løs vekt for å spare enda mer.
 • Kjøp i bulk: Når du handler for kaffebønner eller malt kaffe, kan det lønne seg å kjøpe i bulk. Dette gir ofte lavere pris per enhet og reduserer behovet for hyppige turer til butikken.
 • Unngå kaffebarer: Å kjøpe kaffe fra kaffebarer kan være dyrt i lengden. Begrens besøkene til kaffebarer til spesielle anledninger og nyt i stedet hjemmelaget kaffe til daglig.
 • Ta med din egen kaffe: Hvis du ofte er på farten, kan du lage din egen kaffe hjemme og ta den med deg i en termos eller en gjenbrukbar kaffekopp. Dette sparer penger og reduserer avfallet fra engangs kaffekopper.
 • Bruk belønningsprogrammer: Noen kaffebarer og kaffekjeder tilbyr belønningsprogrammer eller lojalitetskort. Dra nytte av slike programmer for å tjene gratis eller rabattert kaffe.
 • Gjenbruk kaffegrut: Etter brygging kan du bruke kaffegrut som skrubbemiddel, hagegjødsel eller til å fjerne lukt i kjøleskapet. Dette gir kaffegruten en nyttig rolle og sparer penger på rengjøringsprodukter eller hagegjødsel.
 • Søk etter salg og tilbud: Hold utkikk etter salg på kaffebønner i dagligvarebutikker og på nettet. Noen ganger kan du finne kvalitetskaffe til nedsatte priser.
 • Lær å lage spesialkaffe hjemme: Hvis du liker spesialkaffe, som lattes og cappuccinos, kan du lære å lage dem hjemme. Invester i en melkeskummer for å få den rette konsistensen på melken.

Ved å følge disse tipsene kan du fortsatt nyte god kaffe samtidig som du reduserer kostnadene dine på lang sikt.

Spørsmål og svar - Slik sparer du penger på kaffe

Hvorfor er kaffe så populært i Norge?

Kaffe har en lang historie i Norge og er en viktig del av nordmenns daglige rutiner og sosiale liv. Kvaliteten på kaffebønner og nøye tilberedning har bidratt til kjærligheten for kaffe.

Hvilke tips kan hjelpe meg med å spare penger på kaffe?

Du kan spare penger på kaffe ved å brygge din egen kaffe, kjøpe i bulk, begrense besøkene til kaffebarer, bruke belønningsprogrammer, gjenbruke kaffegrut og søke etter salg og tilbud på kaffebønner.

Bankene vi sammenligner

Vis mer