Betale ned lån - 9 tips for effektiv nedbetaling av lån 

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Effektiv nedbetaling av lån
Samle lån
Refinansiering
Effektiv nedbetaling av lån
Samle lån
Refinansiering

Smarte økonomiske beslutninger er avgjørende for å sikre en stabil økonomisk fremtid. Et vanlig dilemma mange mennesker står overfor er om de skal prioritere nedbetaling av lån eller spare penger. 

Nedbetaling av lån handler om å redusere gjeldsbelastningen og få økonomisk frihet i form av lavere rentekostnader og tidligere gjeldsfrihet. Å bli gjeldfri kan ha betydelig positiv innvirkning på økonomien din. For å oppnå dette er det viktig å betale ned gjelden systematisk. Følgende steg vil hjelpe deg på veien:

1. Få oversikt over gjelden din

Det første steget mot å bli gjeldfri er å skaffe deg en klar oversikt over alle dine lån og kreditter. Her er noen måter du kan finne ut hvor mye du skylder:

 • Gå nøye gjennom posten din og samle alle regninger i én haug.
 • Sjekk om du har mottatt fakturaer via din digitale postkasse, for eksempel Digipost.
 • Generer en kredittrapport som gir deg informasjon om dine lån og kreditter.
 • Kontakt Namsmannen dersom du mistenker at du har en gjeldssaldo der.
 • Sjekk kredittkortene dine og kontakt bankene for å få informasjon om gjelden din.
 • Les også: Gjeldsregisteret 

Reduser utgiftene dine

Gjennomgang av utgiftene dine er viktig for å frigjøre midler til å betale ned gjelden raskere. Her er noen tips:

 • Reduser impulskjøp, restaurantbesøk og utgifter til sosiale arrangementer.
 • Vær oppmerksom på gjentakende kostnader, som abonnementer, og avslutt eller bytt til rimeligere alternativer.
 • Gå gjennom budsjettet ditt og identifiser andre utgifter du kan kutte ned på.

2. Få kontroll over dine inntekter og utgifter

For å bli gjeldfri raskt, er det viktig å få god oversikt over inntekter og utgifter. Her er noen trinn du kan ta:

 • Øk inntekten din ved å forhandle om lønnen din eller utføre ekstraarbeid/overarbeid.
 • Vurder muligheten for frilansarbeid på nettet for å øke inntekten din ytterligere.

3. Sett opp budsjett

For å oppnå raskere nedbetaling av lån er det viktig å sette opp et nøye planlagt budsjett. Start med å kartlegge dine inntekter og utgifter. Identifiser områder der du kan redusere unødvendige kostnader og heller bruke pengene på å nedbetale lån. 

Prioriter lånene med høyest renter eller månedlige betalinger først. Sett et realistisk månedlig beløp til avdrag på lånene og hold deg disiplinert med å overholde budsjettet. Ved å ha et strukturert budsjett kan du være mer bevisst på hvordan du bruker pengene dine og ta aktive skritt mot raskere nedbetaling av lån.

Les også: Sett opp budsjett

4. Få hjelp fra Sambla med å samle lån

Ved å samle lån og kreditter på ett sted, får du bedre oversikt over din privatøkonomi. Du reduserer også risikoen for at du glemmer betaling av en faktura og pådrar deg dyre purregebyrer. Sambla kan hjelpe deg med dette:

 • Angi gjeldsbeløpet du ønsker å samle inn.
 • Oppgi hvor mye du kan betale hver måned.
 • Fyll inn din personlige informasjon.
 • Sambla vil innhente tilbud fra over 20 banker.
 • Velg et lån med lav rente og gunstige betingelser.

5. Betal gjeld med høyest rente først

Dersom du har flere lån, og ikke ønsker å konsolidere dem, kan du benytte følgende metode:

 • Sorter all gjeld etter rentesatser.
 • Betal minimumsbeløpet på alle lånene.
 • Nedbetale så mye som mulig på lånet med den høyeste renten.
 • Fortsett denne tilnærmingen måned etter måned, til du er gjeldfri.

6. Betal smågjeld 

En alternativ tilnærming er å begynne med å betale ned den minste gjelden først. Dette kan gi deg en psykologisk boost og motivasjon. Vær oppmerksom på at denne metoden ofte resulterer i høyere totalkostnad sammenlignet med å betale ned gjeld med høyest rente først. Slik kan du implementere denne tilnærmingen:

 • Sorter all gjeld etter størrelse.
 • Betal minimumsbeløpet på hver gjeld.
 • Nedbetale så mye som mulig av den minste gjelden.
 • Gjenta prosessen hver måned til du er gjeldfri.

Det er viktig å ikke utsette ekstra nedbetalinger på lånene dine. Utfør dem umiddelbart etter at du har fått lønnen din, for å unngå å bruke pengene andre steder i løpet av måneden.

7. Lån fra familie

Hvis du kan få hjelp fra foreldre eller søsken ved å låne penger fra dem for å betale ned dyre lån og kredittkortgjeld kan være en effektiv strategi. Ofte vil disse familiemedlemmene ikke kreve renter, eller i det minste bare en svært lav rente.

Det er viktig å være oppmerksom på at lån fra familie kan påvirke forholdet mellom dere. Derfor er det avgjørende å være nøye med å dokumentere lånebeløpet, betalingsfrister og hver gang du gjør en tilbakebetaling.

8. Bruk ekstra inntekt til å nedbetale lån

Ekstrainntekt kan komme fra bonuser fra arbeidsgiver, skatt til gode eller salg av unødvendige eiendeler. Når du har gjeld, er det viktig å prioritere å bruke hele eller en stor del av ekstrainntekten til å betale ned lån og kreditter. 

Selv om det kan være fristende å bruke ekstrainntekten på noe morsomt, vil det på lang sikt være mer tilfredsstillende å bli gjeldfri. Hold fast ved ditt vanlige månedlige budsjett og prøv å tenke på ekstrainntektene som øremerket tilbakebetaling av gjeld.

9. Vurder refinansiering 

Refinansiering kan bidra til å betale ned lån raskere på flere måter:

 • Lavere rente: Ved å refinansiere lån til en lavere rente kan du redusere de totale rentekostnadene over tid. Med en lavere rente vil en større del av betalingene dine gå mot å nedbetale selve hovedstolen, noe som gjør det mulig å betale ned lånet raskere.
 • Lengre nedbetalingstid: Ved refinansiering kan du forlenge nedbetalingstiden på lånet. Dette kan redusere de månedlige betalingene og gi deg mer økonomisk pusterom, noe som kan gjøre det enklere å betale ned lån raskere hvis du har større økonomiske ressurser senere.
 • Reduserte kostnader: Ved å refinansiere og redusere de totale kostnadene knyttet til gjeld (som gebyrer, provisjoner osv.), får du mer penger til å betale ned lånet raskere.

Det er viktig å merke seg at selv om refinansiering kan bidra til å betale ned lån raskere, er det også viktig å evaluere kostnadene og betingelsene ved refinansieringslånet nøye. Noen ganger kan lengre nedbetalingstider eller andre faktorer faktisk forlenge tiden det tar å bli gjeldfri.

Spørsmål og svar - Betale ned lån

Hvorfor er det viktig å få oversikt over gjelden din når du ønsker å betale ned lån raskere?

En oversikt over gjelden din lar deg se det totale beløpet du skylder, og danner grunnlaget for din nedbetalingsstrategi. Det hjelper deg med å identifisere hvilke lån og kreditter du skal fokusere på først og gir deg et klart bilde av hvor mye gjeld du må takle.

Hvordan kan refinansiering hjelpe deg med å betale ned lån raskere?

Ved refinansiering kan du få lavere rente, lengre nedbetalingstid eller reduserte kostnader knyttet til lånet ditt. En lavere rente kan redusere de totale rentekostnadene og gjøre det mulig å betale ned lånet raskere. En lengre nedbetalingstid kan også gi deg mer økonomisk pusterom og gjøre det lettere å betale ned lånet raskere hvis du har større økonomiske ressurser senere.

Hva er fordelen med å betale gjeld med høyest rente først?

Ved å prioritere gjeld med høyest rente først, kan du minimere de totale rentekostnadene over tid. Ved å betale ned lån med høy rente først, reduserer du den påløpte renten og kanaliserer mer av betalingene dine mot hovedstolen. Dette gjør det mulig å bli gjeldfri raskere og spare penger på renteutgifter.

Bankene vi sammenligner

Vis mer