Leie ut bil – slik kommer du i gang

Har du noen gang vurdert å tjene ekstra penger ved å leie ut bilen din? I en tid der delingsøkonomien blomstrer, er det å leie ut bilen en smart og effektiv måte å få bilen til å arbeide for deg og samtidig hjelpe andre som trenger transport. Vi skal utforske hvordan du kan leie ut bilen din, fordeler og ulemper ved bilutleie, og hva du trenger å vite om skatt på leieinntekter. 

Fordelene ved å leie ut bil 

Utleie av bil er en god måte å sikre ekstra inntekt. Ved å leie den ut når du ikke bruker den selv, forblir bilen i bruk og du kan muligens:

 • Betale ned billånet raskere
 • Hjelpe miljøet – delingsøkonomi bidrar til det grønne skiftet
 • Oppnå en ekstra inntekt 

Selvfølgelig er det også noen ulemper å vurdere. Forsikringen dekker kanskje ikke eventuelle skader eller tyveri som kan oppstå i leieperioden. 

Her kan du leie ut bilen din

Det er flere plattformer tilgjengelig hvor du kan leie ut bilen din, inkludert Hygglo, Getaround (tidligere Nabobil), og Finn. Disse plattformene tilbyr en enkel måte å legge ut bilen din for utleie, og noen av dem tilbyr også forsikring.

Hygglo

For å leie ut bilen din via Hygglo, må du først opprette en konto. Deretter kan du legge ut bilen din med informasjon om bilens modell, årsmodell, kilometerstand og tilgjengelighet. Potensielle leietakere kan deretter bla gjennom tilgjengelige biler og kontakte deg direkte for å avtale leie.

Fordelene med å leie ut bilen din via Hygglo inkluderer at plattformen tilbyr forsikring inkludert i leieforholdet, noe som gir både deg som utleier og leietaker trygghet. Videre kan du ha kontroll over prisen du ønsker å ta for utleien, og du kan velge å leie ut bilen din til personer i ditt nærområde, noe som kan gjøre prosessen mer praktisk og trygg.

Getaround

For å leie ut bilen din via Getaround, må du først registrere deg som en utleier på plattformen. Deretter kan du legge ut informasjon om bilen din, inkludert modell, årsmodell, tilgjengelighet og pris. Potensielle leietakere kan deretter bla gjennom tilgjengelige biler og kontakte deg for å avtale leie.

Fordelene med å leie ut bilen din via Getaround inkluderer muligheten til å tjene ekstra penger ved å leie ut bilen din når den ikke er i bruk. Plattformen tilbyr også forsikring inkludert i leieforholdet, noe som gir trygghet for både utleier og leietaker. Du har også muligheten til å sette dine egne priser og betingelser for utleien, og plattformen tilbyr enkel tilgang til en større gruppe potensielle leietakere.

Finn

For å leie ut bilen din via Finn, kan du opprette en annonse for bilen din og markere den som tilgjengelig for utleie. I annonsen kan du inkludere detaljer om bilens modell, årsmodell, tilgjengelighet, og pris for utleien. Potensielle leietakere kan deretter kontakte deg direkte gjennom plattformen for å avtale leie.

Fordelene med å leie ut bilen din via Finn.no inkluderer muligheten til å nå et bredt publikum av potensielle leietakere, da Finn.no er en populær plattform for kjøp og salg. Du har også kontroll over prisen og betingelsene for utleien, og det er ingen provisjon som må betales til en tredjepart, slik at du kan beholde hele inntekten fra utleien.

Krav til bilen som leies ut

For at du skal kunne leie ut bilen din, er det viktig å være klar over de nødvendige kravene som må oppfylles.

Krav hos Getaround

 1. Bilen må være en personbil, og det inkluderer vanlige biler som veier under 3,5 tonn.
 2. Bilen må være registrert og godkjent hos Statens vegvesen.
 3. Bilen må stå parkert i landet der den er registrert.
 4. Det er påkrevd med en årlig ansvarsforsikring for bilen.
 5. Bilen må være EU-godkjent for utleieforholdet.
 6. Kjørelengden kan ikke overstige 200 000 kilometer.
 7. Bilen må være under 15 år gammel.

Krav hos Hygglo

 1. Bilen må være EU-godkjent, noe som sikrer at den oppfyller europeiske standarder for sikkerhet og utslipp.
 2. Trafikkforsikring er påkrevd for å dekke eventuelle skader som kan oppstå under leieperioden.
 3. Bilen må være skattet, noe som bekrefter at alle nødvendige avgifter er betalt til staten.

Krav hos Finn

Inne på Finn kan du lage en annonse for bilen din og markere den som tilgjengelig for utleie. Selv om det ikke er spesifikke regler for utleie av bil på Finn, er det lurt å sørge for å følge de samme kravene som gjelder for Hygglo. 

Ved å følge disse kravene kan du sikre at bilen din oppfyller alle nødvendige standarder og sikkerhetskrav for å kunne leies ut på en pålitelig måte.

Slik priser du utleie av bil

Prisingen av utleieforholdet kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert tid, avstand, og type bil. Det er viktig å sette en rettferdig pris som gjenspeiler verdien av bilen din.For å finne riktig pris for utleie av din bil, er det flere faktorer du bør vurdere:

 • Bilens modell og tilstand – Prisen bør være konkurransedyktig i forhold til lignende biler på markedet. Jo nyere og mer ettertraktet bilen din er, desto høyere pris kan du vanligvis ta.
 • Lokale markedsforhold – Undersøk hva andre biler av samme modell og tilstand blir leid ut for i ditt område. Dette vil gi deg en pekepinne på hva som er en rimelig pris.
 • Leieperiode – Vurder om du vil tilby time-, dags- eller ukesleie, og juster prisen deretter. Prisen per time kan være høyere enn prisen per dag, men sørg for å være konkurransedyktig uansett.
 • Inkluderte kilometer – Hvis du inkluderer et visst antall kilometer i leieprisen, kan du ta høyere pris for å dekke driftskostnadene. For ekstra kilometer utover dette, kan du legge til en ekstra avgift per kilometer.
 • Tilleggstjenester – Hvis du tilbyr ekstra tjenester som levering og henting av bilen, rengjøring eller barneseter, kan du justere prisen deretter.
 • Sesongmessige svingninger – Vurder om du vil justere prisen i henhold til sesongmessige svingninger i etterspørselen. For eksempel kan du ta høyere pris i ferier eller høysesonger.

Når du har vurdert disse faktorene, kan du bestemme en pris som er rettferdig både for deg som utleier og for potensielle leietakere. Vær også åpen for å justere prisen basert på tilbakemeldinger og erfaringer du får gjennom utleieprosessen

Skatt på leieinntekter fra bil 

I Norge regnes leieinntekter som skattepliktig inntekt, og du må rapportere disse inntektene til skattemyndighetene. Det er viktig å være oppmerksom på at det er en beløpsgrense før du må skatte av leieinntektene dine.

Per 2024 kan du leie ut bilen for opptil 10 000 kroner uten å måtte betale skatt av utleien. Dersom inntektene overstiger dette beløpet, må du skrive dem inn på skattemeldingen under “Andre inntekter”. Husk også at du kan ha rett til fradrag for visse utgifter knyttet til utleien, som for eksempel kostnader for annonsering av bilen på nettsteder som Finn.no. Det er viktig å holde nøyaktig oversikt over inntekter og utgifter knyttet til utleien for å kunne rapportere korrekt til skattemyndighetene.

 • Dersom du leier ut bilen din eller andre gjenstander, og brutto leieinntekt er under 10 000 kroner i året, trenger du ikke betale skatt av utleien. Hvis leieinntektene overstiger 10 000 kroner, skal inntektene rapporteres i skattemeldingen.
 • Kostnader knyttet til utleie av bilen er fradragsberettiget, men det må gjøres en fordeling av kostnadene mellom privat bruk og utleie.
 • Skattedirektoratet har fastsatt en fradragssats for bruk av bil i yrket, som er kr 3,50 per kilometer. Denne satsen reduseres til kr 2,80 per kilometer dersom leietakeren dekker drivstoffkostnadene.
 • Leieinntektene skal oppgis som kapitalinntekt i skattemeldingen, og du kan trekke fra kostnadene for markedsføring av utleieobjektet fra brutto leieinntekter for å beregne overskuddet.

Ved følgende eksempel, hvor leieinntekter på 15 000 kroner reduseres med 2 800 kroner for kjørte kilometer,  skal du oppgi 12 200 kroner i leieinntekter. Dokumentasjon på leieinntektene og eventuelle kostnader må kunne fremlegges ved forespørsel fra skattemyndighetene.

Utleie av bil – for deg som vil ha en ekstra inntekt og spare miljøet 

Utleie av bilen din kan være en smart måte å tjene ekstra penger på og hjelpe andre som trenger transport. Med riktig forvaltning og en god leieavtale kan du dra nytte av fordelene mens du holder bilen din i god stand.

Ved å ta i bruk delingsøkonomien på denne måten, kan du maksimere nytten av din egen eiendel samtidig som du bidrar til et mer bærekraftig samfunn. Så hvorfor ikke la bilen din jobbe for deg?

 

 

Bankene vi sammenligner

Vis mer