Trygg på nett

Økonomisk svindel på nett er handlinger hvor kriminelle forsøker å lure individer til å gi fra seg penger, verdifull informasjon eller tilgang til bankkontoer ved hjelp av digitale midler eller online plattformer.

Eksempler på økonomisk svindel 

Det finnes et bredt spekter av svindelmetoder som florerer på nettet, og dessverre jobber svindlere kontinuerlig for å fange oppmerksomheten til uvitende nettbrukere. Her er en rekke kjente og mindre kjente metoder for nettsvindel:

1. Svindel på sosiale medier:

Sosiale medier har blitt et populært verktøy for svindlere. De kan opprette falske profiler, etterligne kjente merkevarer eller individer, og kontakte mål direkte med falske tilbud, konkurranser eller andre lokkemidler.

Eksempel: Du får en venneforespørsel fra en profil som ligner en du kjenner. Denne “vennen” starter en samtale og foreslår en flott investeringsmulighet, eller de kan påstå at de er strandet et sted og trenger øyeblikkelig økonomisk hjelp.

2. Svindel på telefon:

Telefonsvindel har eksistert lenge og kan variere fra falske lotterigevinster til trusler fra påståtte myndigheter.

Eksempel: Du mottar en telefon fra noen som påstår de er fra Skatteetaten og forteller at du skylder penger i skatt. De krever umiddelbar betaling og truer med fengsel eller bøter hvis du ikke betaler med en gang.

3. Svindel på e-post:

E-postsikkerhet har vært en bekymring i årevis, med mange forskjellige svindelmetoder, som phishing og spear-phishing.

Eksempel: Du mottar en e-post fra din “bank” som informerer om at kontoen din er kompromittert. De ber deg klikke på en lenke for å bekrefte detaljene dine. Lenken fører til en falsk nettside designet for å stjele dine innloggingsdetaljer.

4. Svindel på SMS:

Dette er beskjeder sendt til mobiltelefonen din som inneholder falsk informasjon eller lenker, og er ment for å lure mottakeren til å gi fra seg personlig informasjon eller betale penger.

Eksempel: Du mottar en SMS som sier at du har vunnet en premie i en konkurranse du aldri deltok i. For å kreve premien, blir du bedt om å klikke på en lenke eller ringe et nummer hvor de deretter spør om personlige detaljer eller betalingsinformasjon.

Det er viktig å alltid være skeptisk og dobbeltsjekke all informasjon du mottar, spesielt hvis det ber om personlige detaljer, penger, eller instruerer deg til å klikke på ukjente lenker.

Tips for å unngå svindel på nett

 1. Ikke gi ut personlig informasjon:
  Verken bank, politi eller offentlige organ vil be om dine personlige detaljer via e-post eller telefon. Hold dine BankID-koder for deg selv, og husk at de aldri skal deles.
 2. Beskytt dine opplysninger:
  Aldri del kontoinformasjon, passord eller BankID med noen, uansett hvem de hevder å være. Er du usikker? Anta at det er svindel.
 3. Hold BankID privat, også i familien:
  Selv innenfor familien bør du ikke dele BankID-kodene dine. Hvis du trenger hjelp med banktjenester, finnes det sikrere måter å få assistanse på, som disposisjonsfullmakt.
 4. Vær skeptisk til ukjente anrop:
  Hvis du får en uventet telefonsamtale der noen ber om personopplysninger, avslutt samtalen. Tillit er godt, men kontroll er bedre.
 5. Vær varsom med din konto:
  Ikke la ukjente bruke kontoen din til overføringer. Du kan ende opp som en utilsiktet medskyldig i en svindelsak.
 6. Ikke ta kontakt via svindel-eposter:
  Hvis du mottar en tvilsom e-post, svar ikke og ring ikke opp eventuelle telefonnumre som står i e-posten.
 7. Unngå å trykke på ukjente lenker:
  Ikke bli nysgjerrig på mistenkelige lenker i e-poster eller SMS. Ved mistanke, kontakt banken din så raskt som mulig.
 8. Del kunnskap:
  Snakk med folk rundt deg, spesielt de eldre, om svindelmetoder. Kunnskap er makt mot svindlere.
 9. Oppdater passord jevnlig:
  Bytt passord regelmessig hos alle tjenester på nett. Sørg for variasjon slik at et utsatt passord ikke kompromitterer alle kontoene dine.
 10. Ta i bruk tofaktorautentisering:
  Benytt tofaktorautentisering for en ekstra sikkerhetsbarriere på dine kontoer der det er tilgjengelig.

Steg du kan ta hvis du har blitt utsatt for svindel 

Hvis du mistenker at du har blitt utsatt for svindel på nett, er det viktig å handle raskt og følge disse trinnene:

 • Kontakt banken din: Dersom du mistenker at dine finansielle opplysninger har blitt kompromittert, ta umiddelbart kontakt med banken din. De kan hjelpe med å sperre kontoer, kort og overvåke aktiviteten på kontoen din.
 • Endre passord: Bytt passord på alle tjenester der du tror informasjonen kan ha blitt kompromittert. Det er en god idé å også endre passord på andre tjenester, spesielt hvis du bruker samme passord flere steder.
 • Skann datamaskinen din for skadelig programvare: Kjør en full skanning av datamaskinen din med et oppdatert antivirusprogram for å forsikre deg om at ingen skadelig programvare har blitt installert.
 • Rapporter svindelforsøket: Ta kontakt med lokale myndigheter og rapporter om hendelsen. Dette kan hjelpe dem med å forhindre fremtidige svindelforsøk. I Norge kan du rapportere svindelforsøk til Økokrim.
 • Vær ekstra oppmerksom: Overvåk dine kontoer og finansielle transaksjoner nøye i den kommende tiden for å identifisere eventuelle uautoriserte aktiviteter.
 • Lær av erfaringen: Informer deg om hvordan du kan beskytte deg mot fremtidige svindelforsøk. Dette kan inkludere å bruke tofaktorautentisering, være forsiktig med ukjente e-postvedlegg, og aldri dele personlig informasjon over telefon eller e-post.
 • Del din erfaring: Informer venner, familie og kolleger om svindelforsøket, slik at de også kan være på vakt. Å spre bevissthet kan forhindre at andre blir svindlet.
 • Kontakt tjenesteleverandøren: Hvis svindelen skjedde via en bestemt nettside eller plattform (for eksempel en nettbutikk eller sosiale medier), bør du kontakte dem og informere om hendelsen.

Husk at det alltid er bedre å være trygg enn beklagelig. Hvis noe virker for godt til å være sant, eller hvis du føler at noe ikke stemmer, bør du stole på instinktene dine og sjekke ting nøye før du handler.

Spørsmål og svar - Unngå økonomisk svindel

Hvilke er de mest kjente metodene for økonomisk svindel på nett?

Noen kjente metoder inkluderer svindel på sosiale medier, telefon, e-post og SMS.

Hva bør man gjøre hvis man mottar en tvilsom e-post?

Man bør unngå å trykke på mistenkelige lenker, ikke svare på e-posten, og ikke ringe eventuelle telefonnumre som står i e-posten. Det er også anbefalt å kontakte banken eller den aktuelle tjenesten direkte for å bekrefte e-postens legitimitet.

Hvordan kan man øke sin beskyttelse mot nettsvindel?

Det er viktig å jevnlig oppdatere passord, benytte tofaktorautentisering, unngå å dele personlig informasjon, og alltid være skeptisk til ukjente anrop eller meldinger.

Hva bør du gjøre hvis du mistenker at du har blitt utsatt for svindel?

Umiddelbart kontakt banken din, endre passord, skann datamaskinen for skadelig programvare, rapporter svindelforsøket til lokale myndigheter, overvåk finansielle transaksjoner, og del din erfaring for å hjelpe andre.

Bankene vi sammenligner

Vis mer