Grunnrenteskatt

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Grunnrenteskatt
Vanlig inntektsskatt
Hvordan regne ut grunnrenteskatt?
Grunnrenteskatt
Vanlig inntektsskatt
Hvordan regne ut grunnrenteskatt?

Grunnrenteskatt er et konsept som har vært bakgrunn for mye debatt i politikken og media, og det kan virke forvirrende å forstå hva det betyr. I bunn og grunn handler det om å sørge for at inntektene fra våre felles naturressurser også kommer fellesskapet til gode.

Her ser vi nærmere på hva grunnrenteskatt innebærer og hvordan det regnes ut. 

Hva er grunnrente?

Før vi ser på selve skatten, er det viktig å forstå hva grunnrente betyr. Til tross for navnet har det ingenting med renter å gjøre. Grunnrente, eller «economic rent» på engelsk, handler om den ekstra fortjenesten som kan oppstå når man utnytter naturressurser som er begrensede og unike.

Forestill deg en foss brukt til vannkraft. Ikke alle selskaper har tilgang til en slik ressurs, og det er heller ikke en ubegrenset ressurs som kan reproduseres. Dette gir en ekstra inntekt for de som kan utnytte fossen – en grunnrente.

Forenklet sagt er grunnrente den ekstra avkastningen som du får ved å bruke en naturressurs, som vannkraft, olje eller havbunn, som er unik eller begrenset i tilgjengelighet. Dette kan være for eksempel penger tjent på vannkraftproduksjon fra elver eller oljeutvinning fra norsk sokkel.

Hva er grunnrenteskatt?

Grunnrenteskatt er statens måte å sørge for at en del av denne ekstra fortjenesten går tilbake til samfunnet. Selskaper som tjener mer enn en «normal» avkastning på grunn av tilgang til slike naturressurser, må betale grunnrenteskatt.

Denne skatten kommer i tillegg til vanlig selskapsskatt og gjelder næringer som:

  • Vannkraft
  • Olje og gass
  • Havbruk (fiskeoppdrett)
  • Landbasert vindkraft

For eksempel kan en kraftprodusent utnytte vannstrømmer som kun finnes på spesifikke steder. Takket være denne ressursen tjener selskapet mer enn om det investerte i noe annet. Det er denne «ekstra» inntekten som skattlegges.

Regjeringen argumenterer for at denne skatten er nødvendig for å sikre rettferdig fordeling av verdier som stammer fra naturressurser som tilhører hele folket. Kritikere mener imidlertid at den kan gjøre det mindre attraktivt å investere i slike næringer.

Hvordan regne ut grunnrenteskatt

Selv om detaljene kan bli tekniske, er prinsippet ganske enkelt. Først beregnes den normale avkastningen – det vil si det overskuddet en bedrift kunne fått fra en vanlig investering i markedet.

Når dette nivået trekkes fra inntektene, står vi igjen med grunnrenten. Dette er den ekstraordinære fortjenesten som stammer fra utnyttelse av naturressurser.

For å regne ut grunnrenteskatten, tar man denne grunnrenten og multipliserer med den relevante skattesatsen for næringen. For vannkraft er satsen i 2025 satt til 45 %, mens havbruk har en effektiv grunnrenteskatt på 25 %.

Grunnrenteskatt-eksempel

La oss si at et vannkraftverk har en inntekt på 10 millioner kroner etter å ha dekket alle vanlige driftskostnader. Hvis det normale avkastningsnivået er beregnet til 6 millioner kroner, står selskapet igjen med 4 millioner kroner i grunnrente.

Med en grunnrenteskatt på 45 % må selskapet betale 1,8 millioner kroner i skatt på denne grunnrenten, i tillegg til vanlig selskapsskatt på 22 %. Dette betyr at mer enn halvparten av grunnrenten går tilbake til samfunnet.

Spørsmål og svar - grunnrenteskatt

Hvorfor finnes grunnrenteskatt?

Grunnrenteskatt finnes for å sikre at verdien fra felles naturressurser kommer hele samfunnet til gode, ikke bare private aktører. Ressurser som vann, olje og vind er begrensede og kun tilgjengelig for de som får tillatelse (konsesjon) fra staten. Denne skatten sørger for at selskaper som tjener ekstra på disse ressursene, også bidrar tilbake til fellesskapet.

Gjelder grunnrenteskatt for alle bedrifter?

Nei, grunnrenteskatt gjelder kun for selskaper som opererer i spesifikke næringer som utnytter naturressurser. Små aktører eller selskaper under visse inntektsgrenser kan også være unntatt, slik som med bunnfradrag for havbruk.

Hvilke næringer er underlagt grunnrenteskatt?

Grunnrenteskatt gjelder for flere næringer som utnytter naturressurser, inkludert oljeutvinning, vannkraft, havbruk (fiskeoppdrett) og landbasert vindkraft.

Hva er grunnrenteskatt på petroleumsinntekter?

For denne sektoren er grunnrenteskatten høy – hele 56 %. Dette kommer på toppen av den vanlige selskapsskatten på 22 %, noe som gir en samlet skattesats på opptil 78 %. Det høres kanskje ekstremt ut, men det er viktig å huske at petroleumsutvinning gir store overskudd takket være Norges rike naturressurser. Staten bruker denne skatten til å bygge opp nasjonal formue, som blant annet finansierer velferdsgoder via Oljefondet.

Hva er grunnrenteskatt på havbruk?

Grunnrenteskatt for havbruk ble innført i 2023 for å sikre at deler av inntektene fra oppdrettsnæringen kommer fellesskapet til gode. Den effektive skattesatsen er 25 %, men på grunn av tekniske justeringer settes den formelle satsen til 32,1 %. I tillegg til grunnrenteskatten betales også en vanlig selskapsskatt på 22 %, noe som gir en total skattesats på rundt 47 %.

Bankene vi sammenligner