Hva er et kredittkort?

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Hva er et kredittkort?
Forskjellen på bank- og kredittkort
Smarte fordeler med kredittkort
Hva er et kredittkort?
Forskjellen på bank- og kredittkort
Smarte fordeler med kredittkort

Et kredittkort er betalingskort med en gitt låneramme, kreditt. Dette kan du bruke til å kjøpe varer og tjenester for. Til forskjell fra vanlig betalingskort, kan du med et kredittkort utsette betalingen på varen du kjøper.

Det benyttede kreditten kan sammenlignes med et lån. Derimot er det vanlig i Norge at man kan låne disse pengene rentefritt i 30 eller 45 dager. Hvis du betaler innen denne fristen, betaler du altså ikke mer for varene enn de kostet.

Hva er forskjellen på bankkort og kredittkort

Hovedforskjellen her er at pengene du har på bankkortet er dine, i form av lønn og andre ytelser. Når du kjøper noe med et bankkort trekkes beløpet direkte fra brukskontoen. Bankkortet kommer med få fordeler og har et årsgebyr.

Kredittkortet bruker du for å betale for varer og tjenester på etterskudd. Du har en gitt kredittgrense som du kan bruke som du ønsker. Når den er nådd, kan du ikke kjøpe mer før du har betalt tilbake.

Kredittkort kommer gjerne med flere fordeler, som forsikringer eller fordelsprogram.

Den viktigste forskjellen er nok at du med et kredittkort kan utsette betalingen.

Du kan velge minstebeløp

Når du har brukt et kredittkort har du to valg. Du kan velge å betale ned hele beløpet innen den rentefrie perioden har utløpt. Eller du kan betale et minstebeløp. Som regel utgjør minstebeløpet 3 % av kreditten du har brukt eller minimum 300 kroner.

Hvis du ikke betaler tilbake hele kreditten, og kun velger å betale minstebeløpet, vil rentene begynne å løpe. Rentene på et kredittkort er vanligvis høyere enn rentene på et forbrukslån.

Banken bestemmer kredittrammen

Et kredittkort gis med en kredittramme eller låneramme. Dette er en gitt sum som står disponibelt til ditt bruk. Det er bankene som avgjør hvor høy kreditt du kan få. Dette avhenger av hvor høy gjeld du allerede har og inntekten din.

Fordeler med å bruke kredittkort

Det er flere fordeler med å bruke et kredittkort kontra et vanlig betalingskort. Derfor kan det lønne seg å ha et kredittkort, såfremt du har økonomisk styring og ikke bruker det over evne.

Fordeler med kredittkort på reise

Hvis du betaler ferier og andre reiser med et kredittkort, har disse gjerne reiseforsikring inkludert.

Det er også en fordel å ha med seg kredittkort på reise, spesielt til utlandet. Hvis du skulle være så uheldig at kredittkortet kommer på avveie, er det ingen fare for at noen tømmer brukskontoen din. Noe som vil være risikoen om bankkortet ditt blir stjålet.

På brukskontoen har du inntekten din, enten det er fra lønn eller andre ytelser. Derimot er pengene på kredittkortkontoen penger du har til rådighet som et lån og det vil på sett og vis være banken som lider et tap om denne blir tømt.

Hvis uhellet skulle være ute, er det derfor bedre at kredittkortkontoen tømmes enn at det går utover din bruks/lønnskonto.

Sikrere netthandel med kredittkort

Også netthandel er sikrere med kredittkort, og vi anbefaler at du velger dette alternativet når du nettshopper. Skulle du bli utsatt for svindel eller useriøse aktører, vil det være kortselskapet som tar regningen.

Fordelsprogram og bonus

Mange kredittkort har i tillegg fordelsprogrammer for enkelte nettbutikker og tjenester. Det kan for eksempel være rabatt på overnatting eller butikker.

En ekstra buffer

Et kredittkort kan brukes som en ekstra buffer. Mange velger å bruke kredittkortet når de for eksempel skal betale sommerferien. Ofte kommer feriepengene senere enn vi ønsker å bestille ferien.

Ved å bruke kredittkortet til å betale ferien, kan man betale ned hele gjelden når feriepengene kommer på kontoen. Selv om du da kanskje må betale noen måneder med renter, vil du mest sannsynlig spare penger.

Det er ofte langt rimeligere å kjøpe feriereiser i god tid, enn når sommerferien nærmer seg og alle skal kjøpe samtidig.

Det er også godt å ha et kredittkort i bakhånd i tilfelle for eksempel vaskemaskinen ryker eller bilen må på verksted.

Ulempene med å bruke kredittkort

Det er også ulemper med kredittkort. Dette gjelder spesielt de som ikke klarer å håndtere gjelden.

Det er svært viktig at du har god kontroll på økonomien din, sånn at du vet du klarer å betale ned kredittkortet. Hvis ikke vil det kunne bli svært dyrt for deg, med høye renter.

Hvis du står i fare for å hele tiden ha makset kredittkortet, bør du vurdere om det er best å ikke ha et. For eksempel hvis du er truende til å utføre spontankjøp som egentlig ikke er helt nødvendige.

Refinansiere kredittkortgjeld

Har du tyngende gjeld fra kredittkortene din, kan du refinansiere disse gjennom et lån fra oss i Sambla. På den måten kan du få ned rentekostnadene dine og bli raskere gjeldfri.

Lar du renten ligge og koste hver måned, blir kredittkortet raskt veldig dyrt. Dette vil du forsøke å unngå.

Bruk kredittkortet smart

Hvis du bruker kredittkortet på en smart måte, vil det være en fin buffer du kan bruke enten når uforutsette utgifter dukker opp eller drømmeferien kommer på tilbud. Du bør derimot være nøye med å:

  • Tenke over hvert kjøp
  • Tilbakebetale i rentefri periode
  • Bruke kortet med fornuft

Kredittkort – et slags kortsiktig lån

Man kan velge å se på kredittkort som en mulighet for et kortsiktig lån som man kan benytte flere ganger. Tar du opp et forbrukslån, vil du kun få utbetalt pengene én gang. Skal du låne mer, må du søke på nytt.

Med et kredittkort vil du ha pengene for hånden, så fremt du har nedbetalt det du har brukt, selvfølgelig. Du vil til enhver tid ha ubenyttet kreditt for hånden.

I tillegg kan dette være et svært gunstig lån, gitt at du betaler før den rentefrie perioden har utløpt. På den måten kan kredittkort være et svært godt alternativ for en ekstra buffer i husholdningen.

Spørsmål og svar – Hva er et kredittkort?

Hvem kan få kredittkort?

Som med alle andre typer lån, stilles det visse krav for at du skal få innvilget en søknad om kredittkort. Blant annet vil banken se på den totale gjelden, inntekten din og alderen. Man må også stå uten betalingsanmerkninger. Kredittkort er lån uten sikkerhet og derfor må bankene stille strenge krav.

Kan jeg ta ut penger i minibanken med et kredittkort?

Ja, de aller fleste kredittkort tillater uttak i minibank. Hos noen banker er dette gratis, mens andre tar et gebyr på uttak.

Hvor ofte får jeg regning på kredittkortet?

Hvis du ikke har brukt noe av lånerammen, vil du naturligvis ikke få regning. Hvis du har brukt penger, vil regningen komme én gang i måneden. Du vil da få et minstebeløp du må betale. Vær oppmerksom på at det lønner seg å betale hele beløpet for å unngå renter.

Kan man ha flere kredittkort?

Ja, det er ingen grense på hvor mange kredittkort du kan ha. Det krever derimot god selvkontroll å ha mange kredittkort. Det er fort gjort å makse ut alle sammen og da sitter du fort i en økonomisk knipe.

Bankene vi sammenligner

Vis mer