Hva er et finansieringsbevis?

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Få finansieringsbevis på dagen
Klar for budrunde og boligkjøp
Sammenlign finansieringsbevis fra flere banker
Få finansieringsbevis på dagen
Klar for budrunde og boligkjøp
Sammenlign finansieringsbevis fra flere banker

Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne, slik at du vet hvor mye du kan kjøpe bolig for. Finansieringsbevis kalles også ofte for lånebevis.

Finansieringsbeviset skapes ut fra følgende informasjon:

 • Eksisterende økonomi
 • Verdi på eksisterende bolig
 • Egenkapital

Hvor mye kan jeg låne?

Som hovedregel kan du låne inntil 5 ganger din inntekt og må kunne tåle en varierende renteoppgang, bankene har ulike krav for hvilken rente som gjelder. Etter du har sendt inn en søknad så vil du bli bedt om å sende inn inntekts- og skatteopplysninger. Gir du samtykke til banken så henter de inn opplysningene de trenger for deg.

Hva kan jeg bruke et finansieringsbevis til?

Det er ofte snakk om finansieringsbevis i forbindelse med boliglån, men finansieringsbevis kan også brukes til store kjøp som bil, båt eller til oppussing.

Hvilke fordeler har jeg med et finansieringsbevis?

 • Du vet med sikkerhet hvor mye du kan låne og kjøpe bolig for.
 • Finansieringsbevis er gratis og uforpliktende.
 • Finansieringsbevis er gyldig i 3 til 6 måneder med mulig fornyelse.
 • Beviset er ofte lett tilgjengelig og kan brukes i en eventuell budrunde.

Hvor lang tid tar det å få finansieringsbevis?

Det varierer fra bank til bank, men ofte blir du kontaktet av en rådgiver 2-3 virkedager etter du har sendt inn en søknad, i noen tilfeller får du finansieringsbevis samme dag.

Er det mulig å få finansieringsbevis på dagen?

Ja, i noen tilfeller er det mulig å få finansieringsbevis på dagen. Har du en stabil og ukomplisert økonomi med fast ansettelse som ikke krever særlig dokumentasjon, så er det godt mulig å få finansieringsbevis på dagen.

Hvor lang gyldighet har et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis har som oftest en gyldighetsperiode på mellom 3 til 6 måneder og er uforpliktende.

Hvor mye egenkapital kreves det for å få boliglån?

I henhold til Finanstilsynets retningslinjer så må man stille med 15% av kjøpesummen i egenkapital. Har du ikke nok egenkapital så er det mulig å vurdere andre muligheter som tilleggssikkerhet i noen andres bolig (ofte foreldre) som betyr at de stiller som kausjonist.

Hva er en realkausjonist?

Når en person stiller sin egen bolig som tilleggssikkerhet for et lån kalles dette en realkausjonist. Har man ikke spart opp nok egenkapital så er dette en mulig løsning. Dette betyr at realkausjonisten blir ansvarlig for å betale gjelden om du ikke har betalingsevne lengre. Ofte er det foreldre som stiller som realkausjonister.

Hvor mye koster et finansieringsbevis?

Som regel er et finansieringsbevis gratis. I forbindelse med boliglån så er kunden en langvarig kunde som banken tjener penger på, dermed er finansieringsbevis kostnadsfritt. Søker man finansieringsbevis i sammenheng med noe annet en boligkjøp som eksempelvis båt eller bit så kan det påløpe et gebyr. Gebyret kan ligge på mellom 600 kroner til opptil 2.500 kroner, avhengig av hvilken bank du søker om lånebevis hos.

Hvordan ser et finansieringsbevis ut?

Et finansieringsbevis ser ulikt ut fra bank til bank – men alle inneholder stort sett følgende:

 1. Maksimalt lånebeløp fra banken
 2. Et estimat av rentesats
 3. Månedlig kostnad med rente
 4. Gyldighet og vilkår

Må jeg ha finansieringsbevis før jeg går på visning?

Du kan fint gå på visninger uten et finansieringsbevis i handen, men kommer du til et punkt hvor du ønsker å legge inn bud på en bolig så er det smart å ha finansieringsbeviset med deg, slik at du vet akkurat hvor mye du kan kjøpe for.

Budrunde kan være stressende, så husk at et finansieringsbevis som gir deg en økonomisk ramme for hva du kan kjøpe er kan være godt å ha på plass.

Skal jeg vise finansieringsbeviset til megler i en budrunde?

Nei, du skal ikke vise finansieringsbeviset til megleren i en budrunde. Megleren har interesse av å få et så høyt bud som mulig, hvis du viser finansieringsbeviset ditt så vet megleren akkurat hva du har råd til eller ikke. Så, hold finansieringsbeviset ditt for deg selv.

Ofte vil megleren kontakte banken etter du har lagt inn ditt første bud, for å få bekreftet om du kan betale ned på lånet. Du kan be banken din om å ikke oppgi det nøyaktige beløpet på finansieringsbeviset.

Hva må jeg tenke på før jeg søker finansieringsbevis?

Før du og en eventuell medlåntaker søker om finansieringsbevis er det viktig å ha forståelse og oversikt over følgende:

 • Inntekt – her er det årsinntekt før skatt som gjelder.
 • Eksisterende gjeld – i søknaden din skal du opplyse om hvilken eksisterende gjeld du har, du krysser av for “innfri lån” på lån som skal flyttes inn i eksisterende beløp.
 • Dokumentavgift – hvis det er snakk om kjøp av selveierbolig så kommer det en dokumentavgift på 2,5% i beregning av egenkapital. For en selveierbolig på 4 millioner kroner så må man betale 100 000 kroner i dokumentavgift og ha 600 000 kroner i egenkapital, endelig sum blir da 700 000 kroner.

Hvor finner jeg finansieringsbeviset?

Du finner finansieringsbeviset på mail fra rådgiver eller i nettbanken. Finansieringsbeviset skal ikke vises til megleren, hvis megleren trenger bekreftelse på finansieringen så kan de ringe banken, banken trenger ikke oppgi nøyaktig beløp for hva du kan kjøpe for.

Hva betyr rentesatsen på finansieringsbeviset?

Rentesatsen er det du må betale for lånet, altså kostnaden for lånet. På finansieringsbeviset får du et estimat, det er flere faktorer som kommer inn før du får en endelig fastsatt rente på lånet. Faktorer som påvirker rentesatsen er:

 • Hva du faktisk tar opp i lån og må betale for boligen.
 • Endringer i det generelle rentenivået.

Husk at rentenivået er viktig for ditt boliglån, når det er snakk om store summer så vil renten utgjøre en betydelig sum av hva du må betale på. Får du finansieringsbevis fra flere banker så er det lurt å ta hensyn til hvilken rente de tilbyr, estimatet gir en god indikasjon for hvilken sats du vil få.

Kan jeg få finansieringsbevis fra ulike banker?

Ja, det kan du. Du kan kontakte flere banker og velge den som gir deg de beste betingelsene. Du kan enkelt søke om finansieringsbevis på nett og signere elektronisk med hjelp av BankID. Hvis banken spør om dokumentasjon fra deg så kan du som regel laste det opp via bankens portal.

Et finansieringsbevis er uforpliktende og du binder deg ikke til en bank når du søker om lånebevis fra de.

Hvor mye kan jeg låne fra banken til boligkjøp?

Det finnes gratis lånekalkulator på nett som kan vise deg hvor mye du trenger i egenkapital for å låne en viss sum fra banken. Den viser deg også totalkostnad og nedbetalingsplan.

Hvordan fornyer jeg finansieringsbeviset mitt?

Du kontakter din rådgiver eller bank og får som regel rask hjelp til fornyelse.

Huskeliste for finansieringsbevis

 • Du får finansieringsbevis fra banken og det gir deg en ramme for hvor mye du kan låne fra banken i en eventuell budrunde.
 • Du kan sammenligne rentenivå fra flere banker og velge den banken som gir deg de beste betingelse.
 • Et finansieringsbevis er uforpliktende.
 • Et finansieringsbevis er gratis og kan fornyes etter 3 måneder.
 • Du skal ikke vise finansieringsbevis til eiendomsmegler. I en eventuell budrunde er det bedre for deg at megleren ikke vet akkurat hva du har råd til, lånebeløpet er ditt spillekort som du skal holde inntil brystet.
 • Rentenivået på finansieringsbeviset kan endre seg fra når du mottar finansieringsbevis til du tar opp det endelige beløpet på boliglånet.

Spørsmål og svar – Finansieringsbevis

Hva er et finansieringsbevis og hva brukes det til?

Et finansieringsbevis er et dokument som viser hvor mye du kan låne fra banken til et boliglån. Det kan brukes når du ønsker å kjøpe bolig og sitter i en budrunde.

Hva koster det å få et finansieringsbevis?

Banken tjener på å ha boliglånskunder, derfor er et finansieringsbevis som regel gratis.

Gjelder finansieringsbevis bare for boliglån?

Nei, men ofte er det snakk om finansieringsbevis i forbindelse med boliglån, det er likevel mulig å få lånebevis til andre lån også, som bil eller båtlån.

Forplikter jeg meg til noe når jeg søker om finansieringsbevis?

Nei, men ofte er det snakk om finansieringsbevis i forbindelse med boliglån, det er likevel mulig å få lånebevis til andre lån også, som bil eller båtlån.

Bankene vi sammenligner

Vis mer