Rentekalkulator

Vennligst skriv inn det totale lånebeløpet for lånet du vil bruke til beregning
kr
Renten på lån kan sees på som en månedlig avgift til bankene for å låne deg pengene. Våre partnere som tilbyr lån avgjører renten basert på din økonomiske situasjon og den kan variere. Du kan lese mer om effektiv rente her.
%
NOTE: The selected interest rate here is for calculation example only and can't be guaranteed.
Nedbetalingstiden er hvor lenge lånet ditt er planlagt å bli tilbakebetalt. Avhengig av tidspunktet kan den månedlige kostnaden for lånet ditt endres, hvor kortere tilbakebetalingstid ofte betyr en høyere månedlig kostnad.
år
Noen banker har ett enkelt etableringsgebyr og/eller gjentakende aviagebyr knyttet til lånet ditt. Vanligvis finner du denne infoen i vilkårsdokumentasjonen for lånet eller på fakturaen.
kr
Noen banker har ett enkelt etableringsgebyr og/eller gjentakende aviagebyr knyttet til lånet ditt. Vanligvis finner du denne infoen i vilkårsdokumentasjonen for lånet eller på fakturaen.
kr
Ønsker du å søke om lån basert på beregningen ovenfor?Fyll ut informasjonen på neste side
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Rentekalkulator for beregning av rente
Varierer lånebeløp og betalingstid
Få flere rentetilbud gjennom Sambla
Rentekalkulator for beregning av rente
Varierer lånebeløp og betalingstid
Få flere rentetilbud gjennom Sambla

En rentekalkulator er et nyttig redskap for deg når du vil beregne renter og kostnader på lånet du søker.

Rentekalkulatoren på Sambla er dessuten et svært fleksibelt verktøy hvor du kan se konsekvensene ved å legge inn lavere eller høyere rentebeløp eller variere rentesatsen og nedbetalingstiden.

Du vil umiddelbart se hvilke resultater disse endringene får for nedbetalingen av lånet ditt.

Bruk rentekalkulatoren aktivt før du fyller ut din lånesøknad her på Sambla. Du kan også benytte den når du sammenligner tilbudene du får i retur.

Slik bruker du rentekalkulatoren på Sambla

La oss se på de enkelte elementene i rentekalkulatoren, og hvilke innvirkninger de har på utfallet av beregningen.

Vi snakker om:

  • lånebeløpet
  • nominell rente
  • nedbetalingstid
  • etableringsgebyr
  • termingebyr

På resultatsiden vil du få ut:

  • lånets månedlige kostnad
  • lånets effektive rente
  • lånets totale kostnader

Lånebeløpet i kalkulatoren

Lånebeløpet er størrelsen på lånet du ønsker å ta opp. Er lånet til en konkret kostnad eller kjøp er det selvfølgelig gitt.

I noen sammenhenger må du imidlertid justere ned lånebeløpet for at de månedlige kostnadene skal reduseres til et overkommelig nivå.

Det betyr gjerne at du også må nedjustere forventningene dine. Hvis du for eksempel tenker å bruke lånet til å kjøpe en bruktbil eller en campingvogn, må du se etter rimeligere alternativer.

Ser du at du fortsatt har god betjeningsevne, kan du også øke beløpet for eksempel å inkludere dyr kredittkortgjeld eller andre ubehagelige utgiftsposter i lånet.

På Sambla kan du søke lån uten sikkerhet opp til 600 000 kroner.

Nominell rente

Den nominelle renten er prisen på lånet du betaler. Det er selvfølgelig det beste for deg at denne er så lav som overhode mulig.

Nå er det ikke du som velger rente på lånet ditt. Det er långiveren som fastsetter hvilken rente det er aktuelt å tilby deg.

Spesielt på forbrukslån er det imidlertid et stort rentespekter. Det betyr også at dersom du har et lån med relativ høy rente, kan det være muligheter for spare betydelige beløp ved å refinansiere det.

Sjekk mulige besparelser ved lavere rente på lånekalkulatoren, og søk om flere lånetilbud fra Sambla. Vi sammenligner over 20 banker for deg.

Nedbetalingstid

Nedbetalingstiden, eller løpetiden, er kanskje det feltet du selv kan tilpasse for å påvirke den månedlige nedbetalingen av lånet.

Lengre løpetid vil kunne redusere de månedlige kostnadene betydelig. Du ser fort forskjellen ved å strekke den fra to til fem år.

Løpetid og rente over tid

Lengre løpetid vil imidlertid samtidig øke lånets totale kostnader. Du betaler tross alt renter over lengre tid.

På Sambla kan du søke vanlige forbrukslån med opptil fem års nedbetalingstid. Krysser du av for at du ønsker refinansiering, kan du velge å bruke inntil 15 år.

Etableringsgebyr

Det er vanlig å beregne et etableringsgebyr ved innvilgelsen av et lån. Etableringsgebyret er en kompensasjon for å utferdige lånedokumenter og annet forefallende arbeid.

Størrelsen på gebyret vil ha innvirkning på lånets effektive rente. Spesielt på smålån kan det ha stor innvirkning.

Gebyret kan variere fra 500 til 1 500 kroner, men de fleste institusjoner legger seg på rundt 900 kroner.

Termingebyr

Det er også et månedlig gebyr for hver innbetaling du gjør. Det varierer fra 25 til 100 kroner, men ligger normalt mellom 30 og 50 kroner.

Bemerk at betalingsmåten du bruker har innvirkning på hvilket termingebyr du får. Avtalegiro eller eFaktura er det rimeligste, mens mange banker beregner seg ekstra for utsendelse av papirfakturaer.

I likhet med etableringsgebyr vil termingebyret påvirke lånets effektive rente, og gi særlig utslag der det er snakk om mindre lån.

Månedlig kostnad

Det er vel dette feltet de fleste er interessert i. Hvor mye må du betale i måneden på det aktuelle lånet?

Det anbefales at du har gjennomgått ditt husholdningsbudsjett på forhånd, og sett hvor smertegrensen ligger.

Samtlige faktorer som er nevnt over vil ha innvirkning på feltet månedlig kostnad. Du kan endre lånebeløp, rentesats, nedbetalingstid eller gebyrer, og se justeringene.

Feltet som gir størst utslag er ofte lånets nedbetalingstid. Strekk betalingen et eller to år ytterligere, og kom fram til et overkommelig beløp du kan klare.

Effektiv rente

Rentekalkulatoren beregner også lånets effektive rente. Det betegnes ofte også som lånets egentlige kostnad.

Konkret betyr det at etableringsgebyret og alle termingebyrer omregnes til en årlig rentekostnad avhengig av løpetiden. Dette legges til den nominelle renten.

Det er den effektive renten du bør se på når du sammenligner ulike lånetilbud. Lånetilbud du får gjennom Sambla vil alltid oppgi både nominell og effektiv rente.

I tillegg til størrelse på gebyrene er det særlig lånets nedbetalingstid som kan påvirke effektiv rente.

Hva koster lånet?

Det er viktig å ikke se seg blind på det månedlige beløpet du betaler. Det er lånets totale kostnader som er den faktiske prisen du betaler.

Her er det nok en gang mange som blir overrasket over hvor stor betydning nedbetalingstiden de velger har.

Ved lengre nedbetalingstid betaler du altså mindre per måned, men samtidig mer totalt sett.

Lån med sikkerhet i bolig for kjøp av bil

Dette er det viktig å være klar over hvis du tar opp et lån med sikkerhet i bolig for å kjøpe bil. Du vil da få betydelig lavere rente enn ved et vanlig billån eller et forbrukslån. Men dersom du baker det inn i et boliglån med 25-30 års nedbetalingstid, vil det faktisk som regel bli totalt dyrere enn et billån over fem år som er det vanlige her.

I slike tilfeller anbefales det å øke den månedlige innbetalingen, gjerne tilsvarende du måtte ha betalt på billånet.

Bruker rentekalkulatoren når du søker lån hos Sambla

Sambla samarbeider med noen av de fremste bankene i landet når det kommer til forbrukslån og refinansiering. En søknad via oss blir vurdert av samtlige, og du får et tilsvarende antall lånetilbud.

Du kan dermed sammenligne renter og lånekostnader hos hver enkelt, og velge den långiveren som kommer opp med det beste tilbudet.

Lånebehandlingen hos samtlige er effektivisert slik at du raskt vil kunne få tilbakemeldinger på søknaden din.

Søk opptil 600 000 kroner i lån fra over 20 banker samtidig i dag!

Spørsmål og svar - Rentekalkulator

Hva er en rentekalkulator?

En rentekalkulator er et program hvor du kan legge inn lånebeløp, rentesats og nedbetalingstid. Programmet vil da kunne beregne hvor mye du må betale i renter.

Hvorfor skal jeg bruke rentekalkulator?

Du kan bruke en rentekalkulator for å simulere forskjellige nedbetalingsplaner. Du vil for eksempel få svar på hvor mye mindre du må betale i renter hvis du reduserer nedbetalingstiden.

Hva er effektiv rente?

Effektiv rente får du ved å legge gebyrkostnadene til nominell (avtalt) rente. Den effektive renten er det beste utgangspunkt for å sammenlikne lånekostnadene.

Hvordan får jeg beste rente?

Du vil få ulike lånetilbud fra forskjellige banker. Det beste er å la lånesøknaden din behandlet av flere banker. Det kan Sambla med sine over 20 samarbeidende banker hjelpe deg med.

Bankene vi sammenligner

Vis mer