Selge bil privat - dette bør du tenke på

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Selge bilen privat
Få en bedre pris
Enkel omregistrering
Selge bilen privat
Få en bedre pris
Enkel omregistrering

Du kan tjene mye på å selge bilen din privat fremfor gjennom en forhandler. Det er en smule mer arbeid, men ikke så veldig vanskelig. Følger du denne oppskriften vil det høyst sannsynlig gå helt greit.

Forskjellen på å selge privat og gjennom forhandler

En bilforhandler kan gjerne kjøpe din bruktbil, men vil da gi deg mindre for den enn en privat kjøper. Husk at også forhandleren ønsker å tjene penger på videresalget.

Fordelen er at det går raskere for deg å bli kvitt den gamle bilen, og å få penger til en ny. Forhandleren kan også ta den gamle bilen din i innbytte som den del av prisen når du kjøper den nye bilen din samme sted.

En variant er at du selger bilen din gjennom forhandler som et såkalt fullmaktsalg. Da skal du være klar over at det er du som fortsatt er ansvarlig overfor feil og mangler overfor den nye kjøperen. Enn videre vil du ha et utvidet ansvar for feil på hele fem år mot to år som er vanlig ved salg mellom privatpersoner.

Fullmaktsalg er derfor ikke noe vi anbefaler.

Hvordan selge bil privat

Det er viktig å gjøre ting ordentlig og i den rette rekkefølgen når du selger privat. At du har orden i sysakene vil også gjøre inntrykk på interesserte kjøpere.

Ved salget bør følgende være på plass:

  • Gode forberedelser før salget
  • Ha salgskontrakten klar
  • Selge bilen privat oppgjør
  • Omregistrering

1. Gjør bilen klar for salg

Dersom det er en stund siden forrige EU-klarering, er det ikke dumt å få tatt en bruktbiltest hos NAV eller et annet kvalifisert verksted. Det har en kostnad, men vil også gjøre bilen mer attraktiv for kjøperne.

Presenter bilen på en god måte

Presentasjonen av bilen på et egnet nettsted er også viktig. Ta deg tid til å ta gode bilder før du legger den ut på salg. Bilen må bør være nyvasket og ryddet. Best blir bildene der de tas på en nøytral bakgrunn uten for mange forstyrrende detaljer.

Skriv en selgende tekst

Salgsteksten bør være nøktern og beskrivende. Ord som “strøken” imponerer ingen. Vær også åpen om eventuelle feil eller mangler. Det gir tillit. Du har uansett opplysningsplikt over mangler du kjenner til, så det er like greit også å ta det med i annonsen.

2. Selge bilen privat – kontrakt

Vi anbefaler alltid skriftlig kontrakt, både overfor kjøper og selger. Et håndslag er ikke godt nok. Forbrukerrådet mottar over 10 000 klager på bruktbilkjøp hvert år, og en kontrakt med klare vilkår er konfliktdempende.

Skjemaer som kan brukes til salg av bruktbil kan lastes ned fra NAF eller forbrukerrådet.

Det er vanlig å bruke klausulen “solgt som den er” i slike kontrakter. At bilen selges som den er fritar ikke selger for opplysningsplikt overfor mangler eller annet ansvar, men det gjør det vanskeligere for kjøper å reklamere for åpenbare mangler han selv burde ha sett.

3. Selge bilen privat – betaling

Salgsummen overføres fra kjøper til selger ved overdragelsen av eiendomsretten til bilen.

Dersom selger ikke har lån på bilen, selges den greit uten heftelser og hele beløpet overføres til selgers konto.

Overføring kan skje via nettbank eller med Vipps. Vipps har den fordelen at pengene er inne på din konto umiddelbart. Ved bruk av nettbank er det en risiko for at betaleren annullerer overføringen før den kjøres.

Lån på bilen ved salg

Er det fortsatt lån på bilen, må dette innfris og pantet slettes. Dersom selger ikke har mulighet til å gjøre det før salget, må man sørge for at en del av kjøpesummen går til dette.

Kjøper kan eksempelvis betale lånesaldlån igjen på bilenoen direkte til långiver, og samtidig få en bekreftelse på at heftelsen slettes.

Det er greit å spesifisere hvordan kjøpesummen fordeles i slike tilfeller direkte i kontrakten.

Bemerk at billån uten sikkerhet i kjøretøyet ikke behøver innfris ved salget.

Dersom kjøper tar opp et billån for å kjøpe bilen, vil den långivende bank som regel ordne med å betale ut eksisterende heftelser på bilen før selgeren får sitt. Det er forutsetning av bilen først omregistreres.

4. Salgsmelding og omregistrering

Salgsmelding og omregistrering ordnes i dag greit på Vegvesenets nettside.

Selger går inn på din side og velger salgsmelding. Her må kjøpers navn, fødselsnummer og mobilnummer fylles ut.

Når dette er gjort, får kjøper en tekstmelding fra Vegvesenet. Det betyr at vedkommende kan gå inn og bekrefte salget.

Deretter kan han gå videre til omregistrering. Det er kjøper som betaler avgiften for dette. Bemerk at betaling med kredittkort ikke godkjennes. Det må være debetkort.

En forutsetning for omregistrering er at bilen er forsikret og EU-godkjent.

Husk også dette når du selger bil

Når du har solgt bilen og den er omregistrert på nye eier, må du si opp forsikringer og andre forpliktelser som følger med bilen og står på ditt navn. Det er kjøpers ansvar å tegne ny forsikring.

Pass på å få med deg autopassbrikken før du leverer fra deg bilen. Den skal også fjernes fra autopassavtalen.

Spørsmål og svar - Selge bil privat

Hvorfor selge bilen privat?

Du vil kunne oppnå en bedre pris hvis du selger bilen direkte til en ny bruker enn om du selger gjennom en forhandler som også skal tjene på salget.

Hvordan selger jeg bilen privat?

Du legger en annonse ut på nett. Når du har funnet en interessert kjøper, skriver dere kontrakt, overfører kjøpesummen og omregistrerer bilen på vegvesenets nettside.

Kan jeg selge bilen privat dersom jeg fortsatt har lån på den?

Ja, det kan du. Deler av kjøpesummen skal da gå til innfrielse av lånet.

Hvem betaler omregistreringsavgiften når jeg selger privat?

Det er alltid kjøper som må betale omregistreringsavgiften.

Bankene vi sammenligner

Vis mer