Kjøpe eller selge bil med lån

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Slett heftelsen før salg
Innfri gjelden med refinansiering
Få tilbud fra over 20 banker
Slett heftelsen før salg
Innfri gjelden med refinansiering
Få tilbud fra over 20 banker

Det er vanlig å finansiere bilkjøp med lån med sikkerhet i selve kjøretøyet. Det er heller ikke så uvanlig at dette lånet ikke er nedbetalt når man ønsker å selge det videre. Vi sier da at det er en heftelse på kjøretøyet.

I denne sammenhengen er det en del både selger og kjøper må være oppmerksomme på. Helst bør man unngå å selge bil med heftelser. En mulighet er å refinansiere eksisterende gjeld på bilen med lån fra Sambla.

Problem: Heftelsen følger kjøretøyet

Det er nemlig en forskjell mellom lån med sikkerhet i bolig og lån med sikkerhet i løsøre, som er det biler og andre kjøretøy sorterer under.

Det er ikke mulig å selge en bolig uten at alle panteheftelser blir gjort opp. Det er det derimot ved salg av bil.

Det betyr at dersom selger har gjeld på bilen du ikke har informasjon om, og selger ikke betaler ned denne i ettertid, vil kreditor kunne kreve bilen tilbake eller tvangssolgt.

Det er adskillige tilfeller hvor dette skjer hvert år.

Du kan rette søksmål mot selger i ettertid, men svært ofte har ikke vedkommende økonomisk evne til å dekke erstatningen for bilen du kjøpte. Det er gjerne en grunn til at gjelden ikke er gjort opp før.

Som kjøper bør du alltid sjekke om det foreligger heftelser på den bilen du kjøper.

Selge bilen fri for heftelser

Når du selger bilen din er det best at det ikke er gjeld på den. Spesielt gjelder det hvis du ønsker å selge bilen privat. Kjøpere er ikke interessert i alt bryderiet med å ordne opp i heftelser i forbindelse med kjøpet. Dessuten virker det mer forlokkende og ryddig for en kjøper dersom du kan annonsere den “fri for heftelser”.

Det betyr at du må betale ut lån eller annen gjeld, kjøretøyet tjener som sikkerhet for. Dersom du ikke har mulighet til å cashe det ut direkte, kan du ta opp et midlertidig lån.

Refinansiering av billån

Refinansieringslån er lån du tar opp for å betale gjeld du har fra før. Det er derfor godt egnet til å løse ut billånet.

Du kan også refinansiere annen gjeld du måtte ha samtidig, forutsatt at du får lavere rente på refinansieringslånet enn du har fra før.

Når bilen er solgt, kan du velge å bruke pengene til å innfri lånet du har tatt opp.

Hos Sambla har du mulighet til å finne gode refinansieringslån. Vi samarbeider med over 20 långivere som alle vil kunne gi deg tilbud om sine laveste rente.

Du kommer enkelt i gang med søknaden øverst på siden. Trenger du hjelp er du velkommen til å kontakte oss.

Alternativt: Kjøper betaler ut heftelsen

Så sant summen av heftelsene er lavere enn avtalt kjøpesum, kan denne brukes til å betale ut den eksisterende gjelden på bilen.

Det krever at selger setter kjøper i forbindelse med kreditor. Kjøper må dermed sørge for at långiveren får sitt og sletter pantet før det overskytende kan overføres til selger. Dette bør også nedtegnes i kontrakten.

Det er selvfølgelig helt mulig å gjøre det slik, men det blir ofte litt for tungvint for kjøper. Da vil han ofte heller velge å kjøpe bilen sin fra en forhandler.

Sjekk heftelser bil!

Dette kan ikke understrekes godt nok. Kjøper du bruktbil, må du alltid sjekke heftelser. Du kan gjøre dette ved å søke opp bilens registreringsnummer i Løsøreregisteret.

Det gjelder selv om det står i kjøpekontrakten at den er fri for heftelser, og selger sverger på at dette er tilfelle. Det handler ikke om at selger ikke har troverdighet. Det er en alminnelig sikkerhetsforanstaltning som anbefales av alle fagfolk, av NAF og av forsikringsselskaper.

Til og med når du kjøper bruktbil fra forhandler bør du følge denne rutinen. Selv om en profesjonell selger normalt vil følge boka, er det eksempler på at bilforhandlere har tatt opp salgspant i bilen like før de solgte den.

Normalt er det et salgspant som ikke er betalt, men det kan også være utleggspant, for eksempel fra Skatteetaten, som hefter på bilen.

Andre ting å tenke på når du selger bil

Det store valget er vel om du skal gå til en forhandler eller om du vil selge bilen selv.

Fordelen med en forhandler er at det er minst bry for deg. Du slipper å bruke tid på salgsprosessen, sletting av heftelser, utferdigelse av dokumenter og kontakt med ulike interesserte kjøpere.

Ulempen er at du kan sitte igjen med mye mer selv dersom du selger den direkte til en ny kjøper.

Å selge bilen selv

Hvis du velger å selge den selv bør du ha et visst begrep om hvor mye du kan forlange. Det gir en god pekepinn å sjekke hva tilsvarende merker og årsmodeller selges for hos forhandlere og på Internett.

Dernest er det å opparbeide tillit hos kjøpere. Forhandlerens tyngde hviler på at han kan tilby kundene sine en trygghet.

I ditt tilfelle betyr det at du bør innfri eventuelle heftelser på bilen, og gjerne ta en utskrift fra Løsøreregisteret som en bekreftelse på at den er gjeldfri.

Selg bilen som den er

Du bør selge bilen “som den er” for ikke få krav i ettertid om skjulte mangler.

Dette må med som egen klausul i kontrakten.

Kjøperen vil nok i så tilfelle være glad for å se bekreftelser på jevnlig service, og kanskje aller helst; en tilstandsrapport fra et uavhengig verksted.

Følger du disse tipsene vil du selge bilen raskere og til en bedre pris enn hvis du ikke gjør det.

 

Spørsmål og svar

Hva betyr det at bilen selges fri for heftelser?

Når bilen selges fri for heftelser garanterer selger at det ikke er gjeld på den. Du bør likevel dobbeltsjekke i Løsøreregisteret.

Er det mulig å kjøpe bil med heftelser?

Ja, det er mulig. Men du bør da avtale med selger at du betaler ut heftelsen med kjøpesummen.

Hvordan sjekker jeg om bilen har heftelser?

Du kan ringe eller gå inn på nettsiden til Løsøreregisteret i Brønnøysund. Ved å oppgi bilens registreringsnummer vil du få informasjon om eventuelle heftelser.

Hva er en heftelse?

En heftelse er det samme som sikkerhet eller pant i det du kjøper.

Hvordan slette heftelser på bil?

Heftelsen slettes ved at gjelden den er knyttet blir betalt.

Bør jeg kjøpe bil av forhandler eller en privatperson?

Du vil oftest få en bedre pris av en privatperson. Du må imidlertid være nøyere med å sjekke heftelser og tilstanden på kjøretøyet enn om du kjøper av en forhandler.

Hvordan klager jeg på et bruktbilkjøp?

Du må sende skriftlig klage til selger så fort du oppdager mangelen eller heftelsen. Hvis selger avviser klagen eller ikke gjør noe med den, kan du sende saken videre til Forbrukerrådet.

Bankene vi sammenligner

Vis mer