Hva er billigere i Sverige?

“Harryhandel” er et norsk uttrykk som ofte brukes om grensehandel, spesielt reiser fra Norge til Sverige for å kjøpe varer som generelt er billigere der enn i Norge. 

Begrepet har en lett humoristisk og nedsettende undertone, da det spiller på et stereotypisk bilde av nordmenn som handler store mengder billig alkohol, tobakk, sjokolade, og kjøttprodukter i Sverige. “Harry” er et norsk slanguttrykk som refererer til noe som er litt gammeldags, lavstatus eller mangler i raffinement.

Nordmenns forbruk i svenske butikker

Hvert år legger nordmenn igjen betydelige summer i Sverige. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), brukte nordmenn omkring 10,4 milliarder kroner i svenske butikker i 2022. I første halvdel av 2023 brukte nordmenn 4,5 milliarder kroner i svenske butikker, hvor 2 milliarder ble brukt på mat- og dagligvarer.

Dette skyldes hovedsakelig de lavere prisene på en rekke varer i Sverige, drevet av lavere skatter og avgifter, samt forskjeller i lønnsnivåer og valutakurser.

Populære produkter inkluderer mat og drikkevarer, kosmetikk, klær, og elektronikk. Denne formen for grensehandel representerer en betydelig del av økonomien i mange svenske grensekommuner.

Hva er billig å kjøpe i Sverige, og hvorfor?

En rekke varer er billigere å kjøpe i Sverige enn i Norge, og dette spenner over mange forskjellige kategorier. 

Noen av de mest kjøpte varene er mat og drikke, alkohol, tobakk, godteri, kosmetikk, klær, og elektronikk.

Prisforskjellene skyldes hovedsakelig forskjeller i skatter, avgifter, og produksjonskostnader mellom Norge og Sverige. For eksempel er avgiftene på alkohol og tobakk mye lavere i Sverige enn i Norge, noe som gjør disse varene betydelig billigere. 

Andre varer, som mat og kosmetikk, kan være billigere på grunn av forskjeller i produksjons- og distribusjonskostnader, samt konkurranse mellom butikkene.

De mest populære produktene nordmenn kjøper i Sverige

 1. Alkohol: Alkohol er betydelig billigere i Sverige på grunn av de lavere alkoholavgiftene. Dette gjelder både øl, vin, og brennevin.
 2. Tobakk: Tobakksprodukter, slik som sigaretter og snus, er også mye billigere i Sverige.
 3. Godteri og snacks: Sukkervarer og snacks, som sjokolade, chips, og andre søtsaker, har lavere sukkeravgifter i Sverige, noe som gjør dem billigere.
 4. Matvarer: Mange matvarer, spesielt kjøtt og meieriprodukter, er ofte billigere i Sverige.
 5. Kosmetikk og hudpleieprodukter: Disse produktene er ofte billigere i Sverige, delvis på grunn av lavere merverdiavgift og større markedsdynamikk.
 6. Klær og sko: Sverige har en rekke rimelige kleskjeder som tilbyr trendy klær og sko til lavere priser enn mange norske butikker.
 7. Elektronikk: Noen elektroniske produkter kan være billigere i Sverige, selv om forskjellene ofte er mindre enn for andre varer.

Økonomiske fordeler ved å handle i Sverige

En handletur til Sverige kan være økonomisk fordelaktig for nordmenn på grunn av de betydelige prisforskjellene på mange varer. Dette er spesielt tilfelle for alkohol, tobakk, og matvarer, som utgjør en stor del av mange husholdningers utgifter. Ved å handle disse varene i Sverige, kan man potensielt spare betydelige summer.

Varegrupper der du kan spare mest

Ved å sammenligne priser på ulike varegrupper i Norge og Sverige, kan vi identifisere de områdene der du kan spare mest på grensehandel. Her er en oversiktlig tabell som viser potensialet for besparelser:

Varegruppe Sverige (Pris i SEK) Norge (Pris i NOK) Sparepotensial
Sjokolade 30 40 33%
Øl i butikk 20 40 50%
Kjøtt 100 150 50%
Sigaretter 70 140 50%

(prissammenligningen er hentet fra ica.se og oda.no i oktober 2023)

Sparepotensialet er beregnet som prosentforskjellen mellom prisene i Sverige og Norge. Som det fremgår av tabellen, kan du spare mye penger på enkelte varer i Sverige. 

Matvaregrupper som sjokolade og kjøtt viser seg å være betydelig billigere. Alkohol og tobakk er også gjerne billigere, hovedsakelig på grunn av lavere avgifter i Sverige.

Det er viktig å merke seg at disse prisene kan variere fra butikk til butikk og fra sted til sted. Prisene kan også endres over tid på grunn av faktorer som inflasjon, endringer i valutakurser, og endringer i skattesatser og avgifter. Derfor kan det være en god idé å sjekke og sammenligne aktuelle priser før du gjennomfører en handletur.

Prisnivået på ulike varer i Norge, Sverige, Finland, og Danmark

Sammenligning av prisnivåene på ulike varer i Norge, Sverige, Finland og Danmark gir en forståelse av forskjellene i levekostnader i de skandinaviske landene. Dette kan ofte reflektere forskjeller i skattesatser, lønninger, og ulik økonomisk politikk. Prisnivåene kan også sammenlignes med EU-gjennomsnittet for å få et bredere perspektiv på kostnadene.

Her er en tabell som viser prisindekser for utvalgte varer i Skandinavia, med EU-prisene satt til indeks 100:

Produkt Norge Finland Sverige Danmark
Mat 145.5 113.8 113.7 120.7
Alkohol og tobakk 235.2 174.0 128.9 137.8
Klær 122.3 113.8 117.3 134.4
Sko 124.6 118.3 112.3 127.3

Som man kan se av tabellen, ligger Norge generelt høyere enn både EU-gjennomsnittet og de andre skandinaviske landene når det gjelder prisene på mat, alkohol og tobakk, klær og sko. Dette er i stor grad på grunn av høyere skatter og avgifter i Norge, samt høyere lønnsnivåer.

Sverige og Finland har generelt lavere priser enn Norge og Danmark, men ligger fremdeles over EU-gjennomsnittet på de fleste områder. Dette reflekterer det generelle høyere levekostnadsnivået i de skandinaviske landene sammenlignet med mange andre EU-land.

Det er viktig å merke seg at disse tallene bør ses i kontekst, da lønnsnivåer, kjøpekraft, og andre økonomiske faktorer også spiller en rolle i folks faktiske levekostnader.

Hvordan den norske kronen påvirker grensehandel

Valutakurser spiller en betydelig rolle i grensehandel, spesielt mellom Norge og Sverige. Verdien på den norske kronen i forhold til den svenske kronen kan i stor grad påvirke prisen på varer kjøpt i Sverige når de konverteres til norske kroner.

Når den norske kronen er sterk, får nordmenn mer for pengene sine i Sverige ettersom hver norske krone gir flere svenske kroner. Dette gjør produkter kjøpt i Sverige relativt billigere, noe som kan føre til en økning i grensehandelen.

Om den norske kronen derimot er svak, som den har vært i visse perioder, vil dette ha den motsatte effekten. En svak norsk krone betyr at du får færre svenske kroner for hver norske krone du veksler, noe som gjør varer kjøpt i Sverige dyrere når de konverteres tilbake til norske kroner. Dette kan potensielt redusere grensehandelen, da det kan være mindre økonomisk lønnsomt for nordmenn å handle i Sverige.

Utviklingen av den norske kronen mot svenske kronen fra 2003 til 2024

På grunn av variasjoner i økonomiske forhold og markedet, har verdien på den norske kronen mot den svenske kronen endret seg betydelig over tid.

Fra 2003 og frem til 2024, har vi generelt sett en tendens hvor den norske kronen har svekket seg mot den svenske kronen. Dette betyr at du nå får mindre for en norsk krone i Sverige enn du gjorde tidligere. Dette kan påvirke lønnsomheten i å handle i Sverige for norske forbrukere, og det kan være viktig å ta hensyn til dette når du vurderer kostnadene ved grensehandel.

Hva er IKKE billigere i Sverige?

Selv om mange varer er billigere i Sverige, finnes det enkelte produkter som faktisk kan være billigere å kjøpe i Norge. Dette kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert spesifikke skatte- og avgiftsregler, importkostnader, og mer. 

Her er noen eksempler:

 1. Bleier og andre babyprodukter: Disse produktene er ofte billigere i Norge. Dette skyldes blant annet at det er høy konkurranse i Norge på disse produktene, noe som har presset prisene ned.
 2. Enkelte frukter: Frukt som importeres fra Sør-Amerika og New Zealand/Australia kan være billigere å kjøpe i Norge. Dette skyldes blant annet importavgifter og fraktkostnader.
 3. Ris: Generelt sett er ris ofte billigere å kjøpe i Norge enn i Sverige.

I tillegg, selv om både frukt og grønnsaker ofte er billigere i Sverige, er prisforskjellen ikke alltid så stor som mange tror. EU har innført en del tollkostnader på frukt og grønnsaker for å fremme egenproduksjon av slike varer. 

Siden Norge ikke er med i EU, betaler ikke norske dagligvareforretninger denne tollen ved import. Det er verdt å merke seg at selv om enkelte varer ser billigere ut i Sverige ved første øyekast, kan det faktisk være billigere å kjøpe dem i Norge når man tar hensyn til andre kostnader, som reisekostnader, tid, og eventuell slitasje på bilen. Derfor er det lurt å vurdere de totale kostnadene ved grensehandel, ikke bare prisene på individuelle varer.

Andre produkter og tjenester der du kan spare penger i Sverige

 • Medisiner: Reseptfrie medisiner og apotekvarer kan ofte være rimeligere i Sverige enn i Norge. Husk å konsultere en lege eller apotek før du kjøper medisiner.
 • Babyutstyr: Utstyr til barn som bleier, barnevogner, babyklær og babyprodukter kan fortsatt være gunstig priset i Sverige.
 • Møbler: Møbelbutikker i Sverige tilbyr fortsatt et bredt utvalg av møbler til konkurransedyktige priser.
 • Proteinpulver og kosttilskudd: Sports- og helseprodukter, inkludert proteinpulver og kosttilskudd, kan fremdeles være rimeligere i Sverige.
 • Kjøretøyreparasjon: Bilreparasjoner og reservedeler kan være rimeligere, spesielt hvis du har behov for spesifikke deler som er tilgjengelige i Sverige.
 • Bilvask: Rimelige bilvasktjenester kan være tilgjengelige, spesielt i grenseområder. Sjekk lokale tilbud.

Bankene vi sammenligner

Vis mer