Skattemelding

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Nødvendig ved søknad om lån
Dokumenterer inntekter og formue
Søk 20 Banker hos Sambla
Nødvendig ved søknad om lån
Dokumenterer inntekter og formue
Søk 20 Banker hos Sambla

Skattemelding får du tilsendt fra Skatteetaten i mars eller april måned.

Den inneholder en oversikt over inntekter, skattemessige fradrag, formue og gjeld som er registrert på deg foregående år.

Skattemeldingen er også utgangspunktet for skatteoppgjøret dette året. Samtidig er den en nødvendig dokumentasjon på økonomien din, for eksempel når du søker om lån.

Hva står i skattemeldingen?

Skattemeldingen er heldigvis logisk oppstilt.

Den er oppdelt i fire deler. Disse tilsvarer inntekter, fradrag, formue og gjeld.

Hver av disse delene kan ha en rekke underpunkter.

Skattemeldingen er laget på grunnlag av innrapporteringer fra arbeidsgivere, Nav, banker og andre långivere.

Det er imidlertid din oppgave og ditt ansvar å påse at de er korrekte.

Hvorfor vil långiver ha siste skattemelding?

Når du låner penger blir det automatisk gjort en kredittsjekk. Her får långiver blant annet en oversikt over din skattbare inntekt tre foregående ligningsår.

Dette gir et solid grunnlag for å vurdere din lånesøknad, men er ikke alltid tilstrekkelig.

For det første er den ikke like aktualisert som skattemeldingen din. Ligningstallene blir offentliggjort et godt stykke tid etter at du har mottatt skattemeldingen.

Dessuten er det flere opplysninger å finne i skattemeldingen enn det er i ligningstallene.

I en skattemelding kommer for eksempel din brutto arbeidsinntekt mye bedre fram. Den gir også en fullstendig oversikt over gjelden din. I de litt utdaterte ligningstallene kommer dette fram kun som et samlebeløp. Utskriften fra gjeldsregisteret på den annen side viser forbrukslån og rammer på kredittkort, men ikke for eksempel boliglån og studielån.

Under formue finner vi normalt det du har innestående på bankkontoer, samt bolig eller andre eiendommer du måtte ha.

Men likningsverdien på boligen er imidlertid ikke identisk med den reelle verdien. Har du egen bolig, må dulegge ved en oppdatert takst eller verdivurdering i tillegg når du søker lån.

Det viktigste for deg ved å legge ved siste skattemelding, er det at det er en bekreftelse dersom du har vesentlig høyere inntekt eller har nedbetalt gjeld siden siste tilgjengelige ligning. Da har du mulighet til å søke om et større lån, og du kan få tilbud om lavere rente.

Alt i alt legger en långiver betydelig vekt på skattemeldingen ved lånesøknader.

Husk å sjekke skatten

For mange var det en befrielse for mange vanlige lønnsmottakere og pensjonister da den selvutfylte selvangivelsen ble byttet ut med den ferdigutfylte skattemeldingen.

Mange satt oppe natta før fristen gikk ut for å få tallene til å gå opp. Personer med angst eller tallvegring endte opp med ikke å levere i det hele tatt, og fikk urettmessig både tilleggsskatt og straffeskatt.

Selv om det er behagelig å få sin selvangivelse servert anrettet på et fat, bør du imidlertid kontrollere den. Vi har generelt stor tillit til de institusjonene som melder inn tallene til Skatteetaten, men feil kan likevel oppstå.

Er det inntekter som ikke er oppgitt der, kan du få tilleggsskatt dersom dette oppdages i ettertid.

Det viktigste er likevel å se om du har fått alle fradragene du kan ha krav på. Fradragsberettigede gjeldsrenter blir innmeldt fra bankene, men det kan være andre ting Skatteetaten ikke uten videre kjenner til.

Typiske punkter du bør sjekke er foreldrefradrag og reisefradrag. Dine kostnader her er det ingen som automatisk melder inn.

I forbindelse med søknad om refinansiering kan det være interessant å være oppmerksom på at du kan få fradrag for gebyrer og takseringer du betaler for et slikt lån.

Sjekk avisenes artikler om fradrag i forbindelse med skattemeldingen, eller se Skatteetatens egen utmerkede fradragsveileder.

Sjekk også aktuelt forskuddstrekk

Med Skattemeldingen følger også en skatteberegning. Der ser du om du har betalt for mye eller for lite skatt.

Ingen av delene lønner seg egentlig. Du bør derfor få justert skattetrekket ditt dersom det er store marginer. Det gjør du ved en søknad gjennom Skatteetatens sider.

Husk også at du får rentefradrag dersom du får innvilget forbrukslån fra Sambla.

Spørsmål og svar - Skattemelding

Hva er en skattemelding?

Skattemeldingen er en oversikt over fjorårets likningsopplysninger registrert av Skatteetaten. Dette danner utgangspunktet for skatteberegningen.

Hva er forskjellen mellom skattemeldingen og skatteoppgjøret?

Skatteoppgjøret er utregningen av hvor mye du har betalt i skatt, og differansen mellom det du skal betale. Den avgjør altså om du får restskatt eller tilbakebetaling. Skattemeldingen inneholder grunnlagstallene for skatteoppgjøret.

Bankene vi sammenligner

Vis mer