home
  • Hjem
  • Sambla forklarer
  • Arv gjeld

Arve gjeld

Mange bekymrer seg for om de risikerer å arve gjeld fra foreldrene dersom disse har mange lån. Det er imidlertid intet problem å fraskrive seg arv i slike situasjoner. Men hvordan gjør man det, og når kan det være fornuftig å gjøre det? 

Det er noe du kan få svar på i denne artikkelen.

Du behøver ikke ta over arven på privat skifte

For den som har mistet et nært familiemedlem kan det være overveldende. Ikke bare skal man takle sorgen, men det er også mye som skal ordnes praktisk. Det er mye byråkrati i forbindelse med den avdøde personens bortgang. Du må si opp alle forpliktelser, abonnementer og tjenester i avdødes navn. Du bør også få tilgang til kontoer for å dekke strøm, husleie eller andre ting.

Skifteattest

For å foreta disposisjoner på vegne av avdøde, trenger du en skifteattest. Den utstedes av Tingretten etter at dødsfallet er innmeldt.

Den som får utskrevet skifteattesten, får også spørsmålet om vedkommende ønsker å ta over boet til privat skifte. Det er altså det man ikke bør krysse av for dersom avdøde hovedsakelig hadde gjeld. Da vil man kunne bli ansvarlig for oppgjør til kreditorene.

Hvis ingen tar over boet til privat skifte, vil kreditorene ikke få noen dekning utover det avdøde faktisk hadde av verdier.

Begrenset fullmakt ved arveoppgjør

Selv om du ikke tar over boet til privat skifte, kan du likevel få en begrenset fullmakt fra Tingretten slik at du kan ordne det praktiske som gravferd og fordeling av avdødes private eiendeler.

Bemerk at utgifter til gravferd skal dekkes før eventuell gjeld. Der det heller ikke er midler til dette, kan man legge ut og søke om gravferdsstøtte fra Nav i etterkant. Her er det mulig å få opptil 26 000 kroner.

Det er også noe som heter offentlig skifte, men det er ikke aktuelt der det ikke er midler i dødsboet. Det er nemlig en svært kostbar affære som helst benyttes der det er strid om fordelingen av arven.

Når du bør avslå arv

Når avdøde ikke hadde noen formue i form av bankinnskudd, bolig eller andre registrerte formuesgoder, og dertil en del ubetalte regninger eller lån, er svaret klart. Dette bør du ikke ta over.

Dersom avdøde bodde i en egen bolig, men hadde boliglån og eventuell annen gjeld, må du regne på det. Er det klart at gjelden overskrider disse verdiene, styrer du unna. Hvis du likevel ønsker å overta boligen, må du faktisk kjøpe den av kreditorene.

Gjeld og formue

Det er derfor viktig å få en oversikt over boets aktiva og passiva. 

Hvis avdøde kun hadde gjeld på boligen, vil den normalt være lavere enn markedsverdien. Du kan sjekke prisen på tilsvarende boliger i nabolaget, eller ta en takst.

Tar du over boligen, blir du også ansvarlig for boliglånet. Du må derfor betale ut dette eller få det over på ditt navn.

Merk at studielån slettes automatisk ved dødsfall. Du behøver derfor ikke regne med dette når du vurderer å ta over arven.

Få også med en eventuell pensjonsutbetaling som kan skje inntil en måned etter dødsfallet.

Hvordan få oversikt over gjeld

Noen ganger er det uklart hvor mye avdøde skylder rundt omkring. Det kan være tilfelle dersom vedkommende drev egen næringsvirksomhet, eller det er en person du hadde liten kontakt med.

Da er det mulig å sende ut et preklusivt proklama via Tingretten. Da vil alle kreditorer få en viss frist til å melde kravene sine.  

Annen formue enn egen bolig vil normalt fremkomme av likningsopplysningene du får tilgang til gjennom skifteattesten, men sjekk også avdødes forsikringer. Det kan være en livsforsikring vedkommende har tegnet selv, eller en forsikringsordning gjennom medlemskap i en forening. Det kan også være gjeldsforsikringer knyttet til det enkelte lån eller kredittkort som fritar arvingene fra å betale.

Konklusjon:

All gjeld er personlig, og går ikke i arv til barn eller andre slektninger.

Som pårørende vil du likevel bli ansvarlig dersom du overtar bolig eller andre eiendeler på privat skifte. Det kan du imidlertid avslå.

Dersom du trenger veiledning utover det du får svar på i denne artikkelen, kan du spørre hos Tingretten eller kontakte en advokat.

Les også: Hva skjer med gjeld når man dør?



Arve gjeld

tic Unngå å arve gjeld

tic Ikke overta et dødsbo med underskudd

tic Innhent oversikt over avdødes gjeld

 kr
5000
150000
600000
3352 kr

JEG VIL REFINANSIERE LÅN
På 150000 kr hvor mye skal gå til å refinansiere/samle gjeld?
150000 kr
5000
150000
150000

Når jeg sammenligner godkjenner jeg personvernerklæring, brukeravtale og bekrefter at jeg er norsk statsborger.
Eksempel: Renten er variabel og settes individuelt. 150 000 kr over 5 år, nom. 11,66 %, eff. 12,91 % kost. 51 117 kr, tot. 201 117 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.
trustedTrygt og sikkert
2022-09-08
Espen

Espen er skribent på Sambla Han er utdannet jurist med privatøkonomi og finansiering som spesialfelt. De senere årene har han viet seg til å skrive tekster med tanke på å bistå enkeltpersoner til å ta velinformerte beslutninger når de skal låne penger i Norge. Tekstene er gjennomlest og godkjent av Marcus Sätherström, innholdsansvarlig i Norge.


Spørsmål og svar – Arve gjeld

VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN

Våre andre tjenester
Forbrukslån
Sammenlign forbrukslån opptil 600 000 kroner gjennom Sambla. Ved hjelp av Sambla kan du få den beste renten og den laveste månedlige kostnaden.
Refinansiering
Refinansiere dyre smålån og kreditter til ett eneste lån. Få lavere rente, bedre kredittverdighet og en lavere kostnad per måned.
Billån
Sambla hjelper deg med å finansiere bilen gjennom å tilby billån til hele bilens verdi. Sammenlign renter for å finne det billigste lånet.
Refinansiering med sikkerhet
Refinansiering med sikkerhet i bolig. Sambla tilbyr omstartslån på opptil 10 000 000 kroner. Sammenlign renter for å finne det billigste lånet.
Låne penger
Lån penger online via Sambla opptil 600 000 kroner. Vi sammenligner renten hos over 20 banker og långivere.
Sambla forklarer
Her hjelper sambla deg med å forklare alt som har med lån og gjøre med økonomi i stort. Her finner du også interresante artikler og nyheter fra finansverden i stort.

Bankene vi sammenligner

Våre tjenester

Forbrukslån
Refinansiering
Billån
Refinansiering med sikkerhet
Lån
Ulike låntyper

Kundeservice

 33 22 29 70
 kundeservice@sambla.no
Sambla forklarer
Spørsmål og svar
Trygghetsforsikring
Personvernerklæring
Cookies
Brukeravtale

Sambla

Om Oss
Jobb hos oss
Sambla pluss
Långivere
HjemForbrukslan kalkulatorForbrukslån med svar umiddelbartForbrukslån best i testDefinisjon forbrukslånRefinansieringForbrukslånOmstartslanSamlelånRefinansiering boliglånRefinansiering med betalingsanmerkningBillånBillån kalkulatorBilligste billånFlytte billånLåne pengerRefinansiering med sikkerhetUlike låntyperSambla forklarerUlike låntyperBlancolånBåtlånReiselånFinansieringEtableringsgebyrHvordan betale regningerInkassoForfallsdatoUtleie av boligGjeldStyringsrenteArv gjeldGjeld när man dörSekundærboligKredittsperreHva er et kredittkort?Halv skattTerminbeløpInnfri lånSmålån på dagenBedriftslån uten sikkerhetKortsiktig lånHurtiglånPrivatlånLån uten kredittsjekkLån uten fast jobbLån 600 000 krTa opp lånVåre långiverePartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaKontakt ossPressTrygghetsforsikringHva koster det å bygge egen terrasse?Hva er finansieringsbevis?Kredittsjekk deg selv gratisAvdragsfrihetHvor mye skatt skal jeg betale?NettolønnSkattefri inntektOverkursForbruksfinansieringSkattefradragNedbetalingsplanAvdragsfritt lånBeste lånerenteStartlånBruttolønnGjeldsregisteretKassekredittDelbetalingRentekalkulatorAnnuitetslån kalkulatorSelge bil privatBobillånSelge eller kjøpe bil med lånStudielånBytte bankFlytte lånGjeldsforsikringPantelånLån 5000 kronerLån 10000 kronerLån 15000 kronerLån 20000 kronerLån 40000 kronerLån 50000 kronerLån 100000 kronerLån 150000 kronerLån 200000 kronerLån 500000 kronerLån på minuttetSpørsmål og svarEspenConnie


Sambla.seSambla.fiSambla.dk
2023 © Sambla AS - Org. nr: 917 454 000 Arbins gate 2, 0253 Oslo

Endre ditt samtykke til cookies