Byggelån

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Slik fungerer byggelån
Lån til å bygge egen bolig
Omgjøres til boliglån etterpå
Slik fungerer byggelån
Lån til å bygge egen bolig
Omgjøres til boliglån etterpå

Å bygge ny bolig eller renovere en gammel, er kostbare prosjekter. Derfor er det vanlig å låne penger for å realisere boligdrømmen. Ofte kan det være vanskelig å finne ut hva som er den beste løsningen da det finnes forskjellige måter å finansiere et bygge- eller renoveringsprosjekt på. En vanlig lånetype i denne forbindelse er byggelån.

Hva er byggelån?

Et byggelån er et midlertidig lån man har mens man er i en byggeperiode. Lånet utbetales etter hvert som utgiftene tilkommer, og alle utbetalingen blir gjort til en byggelånskonto. Når byggeperioden er ferdig, omgjøres byggelånet til boliglån med tilhørende rentesats. I praksis fungerer et byggelån som kontokreditt, hvor man belaster byggelånskontoen etter hvert som man betaler på utgiftene til byggeprosjektet, og banken utbetaler deretter disse beløpene når de har blitt godkjent som en del av låneavtalen. Mens byggeperioden pågår betaler man kun renter på et byggelån.

Fordeler og ulemper med byggelån

Fordelene med et byggelån er at det gir god kontroll på hvilke utgifter man har til enhver tid, og det er liten fare for at lånte penger blir brukt på noe annet enn det de er ment for. Banken stiller krav til hvordan pengene skal anvendes, og de må godkjenne en kreditert utgift for at den skal bli omgjort til et utbetalt lånebeløp. Man betaler ikke avdrag i den perioden man har byggelån, kun renter, noe som er positivt. Men en ulempe er at rentene er høyere for et byggelån enn det er for et vanlig boliglån, og det legges derfor et press på tiden man bruker på å bli ferdig med prosjektet. Helt enkelt blir det sånn at jo lengre man har et byggelån, jo dyrere blir boliglånet.

Alternativ til byggelån

Privatlån kan være et godt alternativ til byggelån hvis man ønsker større fleksibilitet under en byggeperiode. Et byggelån har strenge regler for hva pengene skal brukes til, og det er heller ikke gitt at bankene vil innvilge byggelån til alle. Har man problemer med å få de vilkårene man trenger i forbindelse med et byggelån, kan man søke om et privatlån via en låneformidler. På denne måten kan man få de betingelsene og den friheten man trenger for å kunne ferdigstille en bolig slik man ønsker.

I tillegg til stor forskjell i fleksibilitet, skiller også privatlån og et byggelån seg fra hverandre når det gjelder kravet til sikkerhet. I et byggelån stilles som regel de samme kravene som for et boliglån, mens et privatlån ofte kan innvilges uten sikkerhet i egne eiendeler. Har man problemer med å stille med nødvendig sikkerhet eller egenkapital før en bolig står ferdig, kan et privatlån være løsningen for å nå målet med ferdigstillelse.

Les mer om: Låne til oppussing

Hva skjer når din bolig står ferdig?

Når man får ferdigattest på et nybygg eller en renovert bolig, omgjøres byggelånet til vanlig boliglån. Dette er en fordel med tanke på renten, og derfor jobber mange for å bli ferdig med byggeprosjekt så fort som mulig hvis de har byggelån. Har man brukt et privatlån istedenfor et byggelån, kan man søke om refinansiering etter at byggeprosjektet er ferdigstilt, og dermed få samlet lånene sine og forsikret seg de beste betingelsene for resten av nedbetalingsforløpet.

Hvem tilbyr byggelån?

Man kan søke om byggelån og boliglån i flere av de store bankene, blant annet Sbanken, Sparebank 1, Danske Bank og Nordea. De fleste tilbyr en lånekalkulator som raskt forteller hvor mye man kan låne, og hvor mye dette vil koste ut fra det tidsperspektivet man planlegger. Det er vanskelig å avgjøre hvilke banker som tilbyr de billigste byggelånene uten å sammenligne nærmere, men dette kan man enkelt finne ut av ved å kontakte en låneformidler, som for eksempel Sambla.

Hvor mye kan man låne som byggelån?

Når man skal bygge ny bolig, er lånebeløpet på et byggelån i praksis ofte det samme som boliglånet man har søkt om. Skal man renovere bolig vil byggelånet tilsvare det beløpet man har søkt om å få låne som et tillegg til boliglånet man allerede har, og når renoveringen er ferdig vil byggelånet bli omgjort til boliglån. Hvor mye man kan låne, kan enkelt beregnes ved å bruke en boliglånskalkulator og bankene vil deretter være de som avgjør om lånet innvilges eller ikke.

Spørsmål og svar - Byggelån

Hva er byggelån?

Byggelån er et lån du tar for å finansiere bygging av en ny bolig. De fleste store banker tilbyr byggelån.

Hva er forskjellen på byggelån og boliglån?

Et boliglån får du til å kjøpe en bolig som allerede er oppført. Byggelånet skal dekke materialer og arbeid ved å oppføre en bolig.

Bankene vi sammenligner

Vis mer