Kredittsperre

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Hva er kredittsperre?
Sånn sperrer du deg for kreditter
Begrens skaden ved ID-tyveri
Hva er kredittsperre?
Sånn sperrer du deg for kreditter
Begrens skaden ved ID-tyveri

Vet du hva kredittsperre er og når det er lurt å opprette frivillig kredittsperre? Les videre, så skal vi forklare det du trenger å vite.

Hva er kredittsperre?

Kort fortalt betyr kredittsperre at det ikke vil være mulig for banker, forsikringsselskap og andre å kredittsjekke deg. Det er tre hovedgrunner til at folk oppretter kredittsperre:

  • Unngå spontane kjøp/lån
  • Minimere skade ved identitetstyveri
  • Forebygge eventuelt identitetstyveri

Hva er kredittsjekk?

En kredittsjekk er helt enkelt en kontroll av betalingshistorikken din. Når du for eksempel skal ta opp lån, opprette telefonabonnement eller kjøpe forsikringer, vil typisk disse ta en kredittsjekk for å se om du er en sikker betaler.

Hvis du har kredittsperre, vil ikke disse kunne sjekke kredittverdigheten din. Du vil da verken få lån eller tjenester som krever kredittsjekk.

Det er flere ulike årsaker til at noen ønsker å opprette en kredittsperre.

Kredittsperre ved identitetstyveri

En av de viktigste grunnene til å opprette en kredittsperre, er for å forhindre identitetstyveri. Det kan for eksempel være om du blir frastjålet pass, ID-kort, førerkort, bankkort eller annet identitetsbevis.

Ved å raskt opprette kredittsperre, kan du unngå at tyvene kan ta opp lån eller andre kreditter i ditt navn.

Det anbefales derfor at du snarest oppretter kredittsperre om du skulle oppdage at noe form for identitetsbevis har kommet på avveie.

Begrense skadene ved identitetstyveri

Det er også mange som oppretter kredittsperre for å forebygge identitetstyveri. Har du en aktiv kredittsperre kan verken du eller andre ta opp lån og kreditter i ditt navn.

På den måten vil skadeomfanget bli langt mindre om skaden først skulle skje, og noen får tak i personopplysningene dine.

I følge Datatilsynet skal du alltid bli varslet dersom noen foretar en kredittsjekk av deg. Dette skjer i form av gjenpartsbrev, som du sikkert har vært borti før. Men sjekker du alltid gjenpartsbrevene?

Det bør du nemlig absolutt gjøre. Ikke ta det for gitt at det er greit. Gjenpartsbrevet skal inneholde informasjon om hvem som har bedt om kredittsjekken og hva det gjelder.

Om noe ser unormalt ut

Hvis du synes det er mistenkelig at nettopp det selskapet har hentet opplysninger om deg, bør du snarest ta kontakt med dem. De er pliktige til å gi deg en forklaring, enten du er uenig eller du ikke forstår hvorfor kredittsjekken ble utført.

Dessverre vil ikke en kredittsperre forhindre identitetstyveri, men det kan begrense omfanget. ID-tyven kan da nemlig ikke ta opp lån eller andre kreditter i ditt navn.

Det er svært viktig at du politianmelder et identitetstyveri dersom du blir utsatt for det.

Du må aldri gi bort passord på internett til uvedkommende. I tillegg er det lurt å ha en postkasse med lås, så det ikke er like enkelt for uvedkommende å fiske opp posten fra postkassen din.

Noe post inneholder personsensitive opplysninger som ikke må komme på avveie.

Kredittsperre når du har mye gjeld

Hvis du har havnet i økonomisk uføre og alltid makser kredittkortene dine, vil det være lurt å ha en frivillig kredittsperre.

Det er naturligvis mulig å fjerne kredittsperren, men dette tar tid. Det vil derfor være vanskeligere å utføre spontankjøp eller ta opp lån uten å tenke seg om.

Lånene du kan ta opp raskt og enkelt, er gjerne dyre forbrukslån og kredittlån. Derfor bør du i størst mulig grad unngå disse. Og du bør iallfall ikke ta opp disse kun for å finansiere et dyrt forbruk.

Hvordan oppretter jeg en kredittsperre?

Du må ta kontakt med de ulike kredittopplysningsselskapene. I Norge har vi fire selskap som har konsesjon fra Datatilsynet til å utføre kredittvurderinger og sette en kredittsperre. Disse selskapene er Bisnode, Experian, Creditsafe og Tietoevry.

Det koster ingenting verken å opprette eller oppheve en kredittsperre. Du bør derimot være oppmerksom på at du med en kredittsperre for eksempel ikke vil kunne opprette et internettabonnement. Da må du eventuelt fjerne kredittsperren og sette den på på nytt når abonnementet er kjøpt.

Det kan høres tungvint ut, men dette er det viktigste tiltaket du kan gjøre hvis du frykter å bli utsatt for identitetstyveri. Eller hvis du er redd for å låne deg fra gård og grunn.

Spørsmål og svar - Kredittsperre

Hvordan kredittsperre seg selv?

Du må ta kontakt med de forskjellige kredittopplysningsforetakene. I Norge er det Bisnode, Experian, Creditsafe og Tietoevry.

Hvordan oppheve kredittsperre?

Det gjør du enkelt ved å kontakte kredittopplysningsforetakene som du har opprettet sperre hos.

Hvor mye koster det å opprette kredittsperre?

Det er helt gratis både å opprette og oppheve en kredittsperre.

Hvorfor bør jeg opprette kredittsperre?

Dette er den tryggeste måten å forebygge større skade hvis du skulle bli utsatt for ID-tyveri. Med en kredittsperre vil ikke ID-tyven kunne ta opp lån og andre kreditter i ditt navn.

Hvordan kan jeg unngå å bli utsatt for ID-tyveri?

Det er nesten umulig å være 100 % sikret mot ID-tyveri i dagens samfunn. Når du er ute bør du ha lommebok og ID-bevis tett inntil kroppen. Det er også lurt å ha nøkkel på postkassen, så det ikke er like enkelt å stjele posten din. I tillegg må du aldri gi bort passordene dine til uvedkommende.

Bankene vi sammenligner

Vis mer