Overføring mellom banker - en guide til bankoverføringer

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Tidspunkt for bankoverføringer
Vipps og straksbetaling for rask overførsel
Bankoverføringer og helligdager
Tidspunkt for bankoverføringer
Vipps og straksbetaling for rask overførsel
Bankoverføringer og helligdager

 

Har du opplevd å sitte med en regning som har forbigått forfallsdato og lurt på hvor lang tid det tar før betalingen blir registrert? Du er ikke alene. Det er mange som lurer på når og hvor lang tid det tar før betalingen man nettopp gjorde kommer frem til mottakeren. I denne teksten skal vi forsøke å svare på spørsmål som mange har om bankoverføringer.

Overføring i samme bank

Når du sender en overføring til noen i samme bank, skjer transaksjonen vanligvis umiddelbart eller innen kort tid, som noen få minutter.  Det betyr at det kan ta litt tid fra overføringen tar sted frem til pengene kommer inn på konto hos motparten. Det finnes mulighet for umiddelbar betaling, hvis du har krysset av for straksbetaling i din nettbank, så skal overføringen ta sted umiddelbart, gitt at begge har samme bank.

Overføring mellom banker

Hvis du skal gjøre en bankoverføring og mottakeren har en annen bank enn deg, så er det som regel 5 avregninger per dag som ulike banker benytter seg av. Hvilket tidspunkt som er gjeldende for deg kommer an på hvilken bank du sender fra og til.

Grunnen til at bankoverføringer mellom banker tar lengre tid er på grunn av regelverket for transaksjonsutveksling mellom banker i Norge. Hovedavregningssystemet som bankene bruker heter NICS (Norwegian Interbank Clearing System).

Når overføres penger? Det er det mange som lurer på. Det finnes variasjon mellom de ulike bankene på hvilke eksakte tidspunkt de gjør bankkjøringer, men vi har sett på tidspunktene til overføring mellom banker som DNB, Nordea og Sparebank1 og her er et overblikk over bankoverføringer tidspunkt for 2023.

Gjør du overføringen før klokken 00:05 → pengene er inne på konto 05.50
Gjør du overføringen før klokken 08:15 →pengene er inne på konto 09.50
Gjør du overføringen før klokken 10:00 → pengene er inne på konto 11.50
Gjør du overføringen før klokken 11:00 → pengene er inne på konto 13.50
Gjør du overføringen før klokken 13:30 →pengene er inne på konto 15.50

For å sikre at overføringen skjer samme dag, så bør du registrere betalingen hos banken din før kl. 14:00.

Bankoverføringer på hverdager og helligdager

Bankoverføringer på hverdager i samme bank gjøres umiddelbart, hvor bankoverføringer mellom banker følger tidspunktene vi har nevnt ovenfor. På helligdager og i helger (lørdag og søndag) gjøres det ingen bankoverføringer. Unntaket er overføringer til samme bank.

Merk deg at du kan bruke både straksbetaling og Vipps både helger og helligdager for umiddelbar bankoverføring.

Helligdager 2024

Her er en oversikt over de 13 helligdagene for 2024, hvor det ikke gjennomføres vanlige bankoverføringer.

 1. Mandag 1. januar: 1. nyttårsdag
 2. Søndag 24. mars: Palmesøndag
 3. Torsdag 28. mars: Skjærtorsdag
 4. Fredag 29. mars: Langfredag
 5. Søndag 31. mars: 1. påskedag
 6. Mandag 1. april: 2. påskedag
 7. Onsdag 1. mai: Offentlig høytidsdag
 8. Torsdag 9. mai: Kristi Himmelfartsdag
 9. Fredag 17. mai: Grunnlovsdag
 10. Søndag 19. mai: 1. pinsedag
 11. Mandag 20. mai: 2. pinsedag
 12. Onsdag 25. desember: 1. juledag
 13. Torsdag 26. desember: 2. juledag

Umiddelbar betaling med straksbetaling og vipps

Straksbetaling, er en betalingstjeneste som gjør det mulig å overføre penger mellom bankkontoer umiddelbart, uavhengig av tidspunktet på dagen og hvilken bank mottakeren bruker. Straksbetaling er en funksjon de fleste banker har for å gjøre bankoverføringer raskere og mer effektiv enn tradisjonelle bankoverføringer.

 1. Registrere overføringen: Du kan som regel krysse av for straksbetaling gjennom din nettbank, mobilbank eller ved hjelp av en betalingsapp som støtter denne tjenesten. Du må oppgi mottakerens kontonummer og navn, samt beløpet som skal overføres.
 2. Verifisering og autorisasjon: Banken eller betalingsappen verifiserer din identitet og bekrefter at det er tilstrekkelig saldo på kontoen for å dekke overføringen. Banken kan også utføre sikkerhetskontroller for å forhindre svindel og hvitvasking av penger.
 3. Behandling av overføringen: Når verifiseringen er fullført, sendes betalingsinformasjonen til mottakerens bank gjennom et betalingssystem som støtter straksbetaling. Dette systemet behandler betalingen i sanntid og betalingen når frem til mottakerens konto umiddelbart.
 4. Bekreftelse: Både avsender og mottaker mottar en bekreftelse på at overføringen er fullført, vanligvis innen sekunder eller minutter.

Fordelene med straksbetaling inkluderer raskere overføringer, tilgjengelighet døgnet rundt og økt bekvemmelighet for kundene. Det er viktig å merke seg at gebyrer for straksbetaling kan variere avhengig av banken og betalingsappen som brukes.

Slik fungerer Vipps

Vipps er raskere enn du kan si slipps. Vipps er en populær betalingsapp som lar brukere sende og motta penger enkelt og raskt ved hjelp av mobiltelefonen. Vipps er utviklet av DNB, men er tilgjengelig for kunder i alle norske banker. Vipps er designet for å gjøre pengeoverføringer enklere, raskere og mer praktisk, både mellom venner og familie, samt for betaling til bedrifter og organisasjoner.

 1. Registrering: For å bruke Vipps må du først laste ned appen på din smarttelefon og registrere deg med ditt norske mobilnummer, BankID og kontonummer. Du må også koble et betalingskort til Vipps-kontoen din.
 2. Sende penger: For å sende penger med Vipps, åpner du appen og velger “Send” eller “Betale”. Deretter taster du inn mottakerens mobilnummer, navn eller Vipps-nummer (for bedrifter og organisasjoner). Skriv inn beløpet du ønsker å sende, og eventuelt en melding til mottakeren. Bekreft betalingen med din personlige Vipps-kode eller fingeravtrykk.
 3. Motta penger: Når noen sender deg penger via Vipps, vil du motta en melding i appen. Pengene vil automatisk bli overført til bankkontoen som er knyttet til din Vipps-konto.
 4. Be om penger: Du kan også be om penger fra andre Vipps-brukere ved å velge “Be om” i appen, skrive inn mottakerens mobilnummer og beløpet du ønsker å be om. Mottakeren vil motta en melding og kan enkelt godkjenne betalingen.
 5. Betale i butikker og netthandel: Vipps kan også brukes til å betale i butikker og netthandel som støtter Vipps som betalingsmetode. Skann QR-koden i butikken eller velg Vipps som betalingsmetode på nettet, og bekreft betalingen med din Vipps-kode eller fingeravtrykk.

Vipps er en sikker og praktisk betalingsløsning som har blitt svært populær i Norge. Appen bruker kryptering og sikkerhetsprotokoller for å beskytte brukernes informasjon og transaksjoner. Gebyrer for bruk av Vipps kan variere avhengig av transaksjonstype og brukerens alder.

Beløpsgrenser for å motta og sende penger i Vipps:

 • Hvis du er over 15 år, så kan du motta maksimalt 700 000 kroner og sende 850 000 kroner per 365 dager.
 • Hvis du er under 15 år, så kan du motta maksimalt 65 000 kroner og sende 25 000 kroner per 365 dager.
 • Maksimalt beløp du kan sende til bedrifter er 650 000 kroner per 365 dager.
 • Du kan vippse 5000 kroner kostnadsfritt, skal du vippse 5001 kroner eller mer til samme person i løpet av 24 timer så koster det 1% av beløpet. Det vil si at hvis du vippser et beløp på 20 000 kroner samme dag, så vil det komme et gebyr på 20 kroner.

Bankoverføring mellom land

Det er vanskelig å vite hvor lang tid en bankoverføring mellom banker i ulike land tar, da det finnes større forskjeller på system og tider for bankkjøringer mellom ulike land enn hva det gjør mellom banker i Norge.

For å gjennomføre en betaling til utlandet så er følgende informasjon nødvendig:

 • Først må du oppgi mottakerens kontoinformasjon, som inkluderer navn og adresse.
 • De fleste banker innenfor Europa krever et IBAN (internasjonalt bankkontonummer). Du finner ditt eget IBAN-nummer på kontoutskriften din, i nettbanken under Kontobetingelser eller ved hjelp av en IBAN-kalkulator.
 • I tillegg må du oppgi BIC (Bank Identification Code) eller SWIFT-adressen til mottakerens bank. Du må også oppgi hvilken valuta du ønsker å betale i, dvs. valutaen på mottakerens bankkonto.

Bankene krever ofte et gebyr for overførsel til utlandet, og du kan sammenligne kostnader for betaling til utlandet på Finansportalen, samt hvor lang tid en overførsel til et viss land tar.

Spørsmål og svar – Overføring mellom banker

Hvor lang tid tar en bankoverføring?

En bankoverføring i samme bank kan ta et par minutter. En overføring til en annen bank kan ta alt fra et par timer til over en dag, avhengig av når på dagen du overfører. 

Kan man få penger inn på konto på en lørdag?

Det utføres ikke vanlige bankoverføringer i helger, men bruker du vipps eller straksbetaling så kan du sende penger både helger og helligdager. 

Hva er forskjellen mellom betaling og overføring?

Forskjellen mellom betaling og overføring er at betaling vanligvis skjer mellom deg og en bedrift, mens overføring er mellom deg og en annen person.

Hvor sent kan penger komme inn på konto?

Det seneste tidspunktet en betaling kommer inn på er som regel rundt 15.50. Ved bruk av Vipps eller straksbetaling kan pengene komme inn på konto når som helst på døgnet. 

Bankene vi sammenligner

Vis mer