Å spare penger – lettere enn man tror

Å sette til side penger hver måned kan være den mest naturlig ting for noen, mens det føles som en umulighet for andre. Det er ikke alltid så lett å se fordelene med å spare, spesielt når man kjenner at pengene er mer nyttige akkurat her og nå. Men sparing gir en trygghet som man vil sette stor pris på senere, og det trenger ikke å være snakk om store månedlige beløp for at det skal være verdt det. På lang sikt vil også små summer bli store, og alt er bedre enn ingenting.

Hvorfor spare penger?

Det finnes mange gode grunner til å spare, og man trenger nødvendigvis ikke å ha et spesifikt mål med sparingen for at det skal være en god idé. Å spare til en «regnværsdag» kan være godt nok grunn i seg selv, for man vet jo aldri hva fremtiden vil bringe. Men det som er sikkert er at sparing skaper en økonomisk trygghet, og som regel koster det lite sammenlignet med hva man får tilbake.

Hvilke sparemuligheter finnes?

Hvilken måte man velger å spare på avhenger av hvilket mål man har med sparingen. Noen sparemetoder har mulighet for høy avkastning, men da innebærer det også høy risiko. Andre måter å spare på kan gi lav avkastning, men er trygt og uten risiko for tap. Man må vurdere sine behov, tidsperspektivet for sparingen og det endelig målet man har når, man vurderer hvilken sparemetode man ønsker å benytte seg av. Følgende er de mest vanlige måtene å spare på:

 • Aksjesparing – muligheten til å spare fast i aksjemarkedet
 • Sparing i fond – muligheten til å kjøpe andeler i verdipapir
 • Sparekonto – muligheten til å spare fast på en høyrentekonto i banken
 • Refinansiering - senke renten på eksisterende lån

Aksjesparing og sparing i fond innebærer en viss risiko, mens i banken kan man spare helt risikofritt selv hvis banken skulle gå konkurs. Hvilken sparemåte man bør velge avhenger av hva man ønsker å oppnå med sparingen, og jo høyere avkastning man ønsker, jo høyere risiko må man ta.

Langsiktig og kortsiktig sparing

Et kortsiktig mål med sparingen kan kreve at man må spare penger fort, og da må man regne med å ha litt mindre å rutte med i hverdagen. Eksempler på dette kan være oppgradering av bil, en ferie eller andre økonomiske mål man har i nærmeste fremtid. Det kan være lurt å finne ut akkurat hvor mye man trenger å spare og fordele dette beløpet på antall måneder eller uker man skal bruke på å opparbeide seg pengene. Ved å bryte et stort beløp ned i mindre summer blir det mye enklere å forholde seg til, og man kan lettere se hvilke andre poster det er mulig å hente pengene fra.

Sparer man for å opparbeide seg en sikkerhet på lang sikt er det lurt å lage en oversikt over sin egen økonomi, sammen med et budsjett. Ut fra dette kan man finne et beløp som passer å spare hver måned og sette dette som et fast trekk i nettbanken sammen med andre faste utgifter. Når det kommer til langsiktig sparing, anbefales det å spare et beløp som man ikke vil savne i hverdagen. På den måten vil man spare penger uten å tenke så mye over det.

Hvordan spare penger i hverdagen

Hvis målet er å spare mest mulig penger, må man se nøye over sine hverdagslige utgifter og vurdere om man kan redusere eller kutte noen av disse. Kanskje kan man droppe kaféturer og shopping en stund, eller man kan bytte ut bilen med sykkelen for å spare bensinpenger. Når sparing settes høyt på prioriteringslisten, finner man ofte at det er mange ting man kan klare seg uten eller kutte ned på, i hvert fall en stund. Men for mange er det viktig å kunne ha den hverdagen man ønsker, samtidig som man sparer, og da gjelder det å skape en balanse. For eksempel kan man gjøre det til en vane å ta med morgenkaffen hjemmefra istedenfor å kjøpe den på en kiosk, man kan abonnere på ett blad istedenfor to, og man kan lage en matplan for å unngå tilfeldig handling i matbutikken.

Å spare penger på mat er faktisk mye lettere enn man tror. Kun ved å være mer prisbevisst og passe på å følge handlelisten, kan man redusere utgiftene betydelig. Uansett vil små summer fra flere poster fort kunne bli et solid sparebeløp på månedlig bases. Det gjelder å skape seg en oversikt, lage en plan, og holde seg til den.

Spare penger som student

Som student kan det være en stor utfordring å spare penger, rett og slett fordi man ikke har så mye til overs. likevel kan mange klare å legge til side litt penger, og selv om det ikke er snakk om høye beløp kan det komme svært godt med når behovet for litt ekstra melder seg. Ønsker man å spare penger mens man studerer må man lære seg å tenke økonomisk, og ikke minst kreativt. For eksempel kan man benytte seg av alle studenttilbud som er tilgjengelige, ta med mat og drikke hjemmefra istedenfor å kjøpe ute, og ha matbudsjett. Har man mulighet til å ta en jobb ved siden av skolen, kan man legge til side pengene man tjener og anse dem som sparing. Man trenger ikke å jobbe mange timer i løpet av en måned for å tjene et par tusenlapper.

Gode tips til sparing

Sparing kan være vanskelig å begynne med, men det finnes mange gode tips til hvordan man kan klare å legge til side litt hver måned.

Gode anbefalinger er å:

 • Lage et mål for sparingen og la det være noe som motiverer til fortsettelse.
 • Sette seg inn i hvilke sparemetoder som finnes, og velge en som passer til den planen man har for sparingen.
 • Opprette et fast trekk hver måned som ikke kommer i konflikt med den økonomiske hverdagen.
 • Lage budsjett og andre spareplaner som er realistiske.
 • Lete etter en bank som tilbyr en god sparerente.
 • Anse sparepengene som fastlåst og ikke som en del av de daglige midlene.
 • Bruke en spare-app som hjelpemiddel.

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-12