10 tips for hvordan spare penger

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Spar penger på best måte
Spar til egenkaptial
10 tips
Spar penger på best måte
Spar til egenkaptial
10 tips

Å spare penger er for noen en livsstil. For andre er en det en nødvendighet, og for atter andre er det en fjern drøm. Dertil er det noen som absolutt burde spare penger, men ikke er klar over det.

Det er mange sparemuligheter for den som har viljen og har lært seg å være seg det bevisst. Vi går her gjennom de områdene hvor det er mest å spare i norske husholdninger.

Hvorfor spare penger?

Noen ser ikke helt poenget med å ha penger på bok. Men da har de forhåpentligvis en godt balansert økonomi hvor utgiftene utlignes av inntektene hver måned.

Men de vil få problemer hvis de skal kjøpe bil eller bolig, og blir møtt med et krav om egenkapital.

For boligkjøp må du ha minst 15 % egenkapital. For å kjøpe en bolig til en verdi av tre millioner kroner, er det nødvendig å stille 450 000 kroner selv før du får lån. Det tar tid å spare opp dette.

Noen sparer til en ferie, eller for at barna deres skal få det lettere og slippe å ta opp for mye gjeld når de etablerer seg.

For ikke å snakke om den klassiske bufferen. Hva gjør en person som går i null hver måned når det kommer en uventet stor regning fra rørleggeren eller bilverkstedet? Da er det godt å ha minst en månedslønn stående på konto.

Spare penger tips

Våre tips til å spare penger er velprøvede, og de fungerer.

Noen mener at enkelte av tipsene er opplagte, selv om de faktisk ikke har gjennomført dem. Det viktigste tipset for å spare mest mulig penger er å ville gjøre det.

Les anbefalingene under, implementer dem i din hverdagsøkonomi, og du vil se at sparekontoen vokser.

1. Få oversikt over inntekter og utgifter

Vi starter her. Du er nødt for å ha kontroll over penger du får inn og penger du bruker. Faste inntekter og utgifter er som regel greit. Bare få dem ned på papiret eller et regneark.

Variable utgifter til husholdningen og fornøyelser får du ved å ta vare på alle kvitteringer og kontoutskrifter for en måned. Før dem deretter opp på oversikten. De fleste pleier å få seg en overraskelse når de ser hvor mye penger som går til enkelte formål.

2. Velg riktig sparekonto

Det er ingen grunn til å la pengene være på vanlig brukskonto med minimal rente. Da går mye bort i inflasjon.

Beste sparekonto er BSU – boligsparing for ungdom. Her får du den høyeste sparerenten og i tillegg skattefradrag. Er du under 35 år bør du spare så mye du har mulighet til på BSU.

Ellers bør du velge sparekontoen med høyest rente eller aksjefond for langsiktig sparing. Sparing i enkeltaksjer kan gi høyere avkastning, men også en risiko for tap. Det anbefales ikke dersom målet er sparing.

3. Refinansier dyr gjeld

Har du flere gjeldsposter, kan det hende du betaler mer enn du strengt tatt behøver. Spesielt kredittkortgjeld og smålån har høye renter.

Ved å samle slike poster i ett lån kan du oppnå lavere rente og færre gebyrer. Dersom du i tillegg velger litt lenger nedbetalingstid, kan det også bli betydelig mindre låneutgifter per måned.

For et best mulig refinansieringslån, bør du innhente lånetilbud fra flere långivere. En søknad til Sambla generer tilbud fra over 20 finansinstitusjoner.

4. Spar penger på strøm

At strøm koster penger, er noe de fleste har erfart den senere tid. Alle tips om hvordan du kan spare på strømmen er dermed også gode tips til å spare penger. De mest opplagte er å ikke fyre mer enn nødvendig. Det behøver ikke være mer enn 22 grader i oppholdsrom, og det er ingen grunn til å varme opp deler av boligen hvor dere ikke befinner dere.

Dernest påvirkes strømregningen i stor grad av når dere bruker strøm. Billigst er den når det ikke er så mange andre som bruker den. El-bilen kan lades om natten med god gevinst. Kan du dusje eller lage mat utenfor rushtiden henholdsvis om morgenen og ved middagstid, blir det billigere strøm. Det samme gjelder bruk av vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen.

5. Hvordan spare penger på mat

Mat må vi ha alle sammen. Likevel er det stor forskjell på hvor mye de ulike norske husholdningene bruker på mat og drikke. Det er ikke nødvendigvis fordi noen spiser mindre enn folk flest. De bare handler smartere.

Noen matvarer er selvfølgelig dyrere enn andre. Har du en livsstil med mye “fin” mat, kan du vurdere å gå over til rimeligere alternativer. Dernest gjelder det å handle billig og å utnytte tilbudene. Kjøp alltid inn litt ekstra når det er nedsatte priser, og lagre for trangere tider. Du kan også være bevisst på å utnytte restemat. Statistikkene sier at vi kaster utrolig mye mat i Norge.

Her kan du også bruke digitale hjelpemidler som en spare-penger-på-mat-app.

6. Hvordan spare penger i hverdagen

Ofte er det ikke de store kjøpene som definerer kostnadene i husholdningen. Store innkjøp er som regel planlagte, og man har vurdert flere alternativer før de foretas. Det er derimot alle de små kjøpene i hverdagen det er lett å miste kontrollen på.

La oss si at du har den vanen å kjøpe ei flaske cola i kiosken her dag. Vi vet at kioskvarer er dyrere enn i butikken, men tenker at såpass kan man vel unne seg. Det er tross alt kun snakk om 21 kroner.

Dersom du imidlertid gjør dette hver dag gjennom et helt år, blir totalprisen 7 566 kroner. Det er kanskje penger du kunne brukt til et bedre formål? Dersom du har flere slike, litt unødvendige, vaner, vil du fort ha spart inn en bil ved å legge dem om.

7. Spare penger på klær

Akkurat som vi må ha mat, trenger vi klær på kroppen. Denne utgiftsposten kan altså ikke kuttes. Det er imidlertid mulig å redusere den..

For enkelte er det med klær ikke så viktig. De bruker de klærne de har til de er utslitte, og kjøper nye på salg.

For andre har klær høyeste prioritet. Man ønsker å se godt ut, og å føle seg vel med det. Her er det imidlertid muligheter for å kutte kostnader, og likevel oppfylle dette.

Selv om man kjøper fine klær, er det ikke nødvendig å kjøpe mer enn man faktisk bruker. Den største fellen er impulskjøp. Bestem deg før du shopper at du ikke skal kjøpe noe denne dagen. Ser du noe du liker, kan du gå hjem og sove på det først. Kredittkortet kan med fordel bli igjen hjemme.

For den som virkelig er interessert i design, er det også mye fint å finne brukt. Er plagget i utmerket stand, spiller det vel ingen rolle om noen har brukt det før deg?.

8. Bruker du penger på tobakk og alkohol?

Her snakker vi om en kombinasjon av livsstil og økonomi. Alle vet at forbruk av disse nytelsesmidlene er både usunne og kostbare. Samtidig er det mange av oss som har stor glede av dem i det øyeblikket de konsumeres.

Når det gjelder tobakk er regnestykket enkelt. Tell opp hvor mange tjuepakninger du bruker i måneden, og regn ut den samlede prisen.

Det er et stort sparepotensial på å kutte eller begrense bruken.

Alkohol er spesielt dyrt på barer og restauranter. En måte å spare på er å redusere de enhetene man konsumerer slike steder.

9. Gå gjennom abonnentene dine

Det er fort gjort å melde seg på flere abonnementstjenester, som man etterhvert mister interessen for.

Slike abonnementer som du tegner deg for på Internett, løper gjerne til de sies opp av deg. Ettersom prisen trekkes automatisk hver måned, er man ikke like bevisst på denne utgiftsposten. Du bør ta en gjennomgang og se hva som trekkes av kortet ditt, og si opp de tjenestene du faktisk ikke bruker.

Er du passivt støttemedlem på det lokale treningssenteret? Kom deg avgårde og tren i dag. Klarer du ikke å motivere deg for det, kan du likegodt si opp hele medlemskapet med en gang.

10. Betal ned kredittkortet hver måned

Kredittkort er ofte praktisk ved kjøp. De bør imidlertid betales ned med fullt beløp når du får fakturaen hver måned. Ellers begynner det nemlig å påløpe høye renter.

Dersom du har mye kredittkortgjeld, bør du vurdere en refinansiering.

Oppsummering

Tipsene som er nevnt er de tingene det er mest å spare på for en norsk gjennomsnittshusholdning. Den er imidlertid langt fra uttømmende. Man kan spare penger på de aller fleste områder.

Stort sett er det heller ikke komplisert å spare penger. Beste sparemetode er å holde fokus på det, og det er en treningssak. Prøv å tenke over om dette er noe du kan gjøre billigere på en annen måte hver gang du tar opp lommeboka eller betalingsappen din, og du skal se at kontoen beveger seg over på plussiden.

Spørsmål og svar – Spare penger

Hvordan kan jeg spare penger til egenkapital?

Det beste er å legge noe til side hvert år i en BSU spareordning. I tillegg til god rente får du også skattefradrag for det du sparer her.

Hvor mye må jeg spare hvis jeg skal kjøpe bolig?

Du må ha minst 15 % i egenkapital for å få lån til bolig. For å kjøpe en bolig til en verdi av 2 millioner kroner, bør du altså ha 300 000 kroner i banken fra før.

Hvordan spare penger best mulig?

Det er vesentlig å ha god oversikt over pengebruken. Sett opp et budsjett og prøv å følge det.

Hvordan spare 100 000 på ett år?

Du må klare å legge av 8 333 kroner per måned for å spare 100 000 kroner på ett år. Det avhenger selvfølgelig av inntektssituasjonen om dette er mulig eller ikke.

Hvordan bruke lite penger?

De aller fleste kan kutte ned på ett eller annet de bruker penger på. Det kan være betydelig summer å hente på å redusere forbruket på forskjellige områder eller å finne rimeligere alternativer.

Hvordan bli flinkere økonomisk?

Sett opp et budsjett og prøv å følge det konsekvent. Det er også mange spare-penger-apper du kan laste ned, og som kan være til hjelp.

Bankene vi sammenligner

Vis mer