Grønt billån - kjøp ny eller brukt elbil og bli med på den miljøvennlige bølgen

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Bedre rente med grønt billån
Momsfritak for kjøp av elbil under 500.000 kroner
Mindre miljøutslipp
Bedre rente med grønt billån
Momsfritak for kjøp av elbil under 500.000 kroner
Mindre miljøutslipp

Et grønt billån skal bidra til den grønne bølgen gjennom å gi bedre lånevilkår til de som kjøper en miljøvennlig bil. Et grønt billån kan innvilges til de som skal kjøpe en elbil eller en lavutslippsbil. Det grønne billånet gir bedre rente og vilkår på lånet enn hva tradisjonelle billån gjør. Grønt billån omtales også som elbillån eller miljøbillån. 

Hva regnes som grønn bil? 

En grønn bil er rett og slett en elbil. Det grønne billånet er ment for den som skal kjøpe null- eller lavutslippsbiler. På grunn av at du kjøper en miljøvennlig bil, så kan du få bedre rente på lånet ditt, dette gjelder både nye og brukte elbiler. En grønn bil må ikke være en elbil, det kan også være en bil som har lavt CO2 utslipp per km, som ladbare hybridbiler. 

Krav for å få et grønt billån

De ulike bankene har ulike krav til hvilket kjøretøy som egner seg til et elbil lån, men flere banker følger EU’s krav til miljøvennlige biler, som per i dag er et maksimalt utslipp på 120 gram CO₂ per km. For kjøp av ny elbil under 500 000 kroner så er det momsfritak og fritak fra engangsavgiften. Det gjør elbil til både et miljøvennlig og rimelig valg. 

Følgende biltyper kvalifiserer til grønt billån:

 • Elbiler
 • Etanolbil E85
 • Natur- og biogassbiler

Gode grunner til å velge elbil 

Norge ligger på topp av land med registrerte elbiler i Europa. I 2021 så registrerte Det europeiske miljøbyrået (EEA) at Norge hadde høyest andel registrerte elbiler i hele Europa, hele 86%. Det kan komme av de gunstige fordelene som elbiler har i Norge, som momsfritak. 

Noen av mange grunner til hvorfor elbil er et godt valg:

 • Momsfritak og fritak fra engangsavgift for kjøp av elbil under 500 000 kroner 
 • Reduserte bom- og fergeavgifter
 • Rett til å kjøre i kollektivfelt – med noen unntak 
 • Redusert eller gratis parkering
 • Spare penger på drivstoff
 • Ingen klimautslipp når du kjører

Grønt billån kontra tradisjonelt billån – rente 

En stor fordel med et grønt billån fremfor et tradisjonelt billån er lavere rente på lånet. Hvilken rente du kan få avhenger av din økonomiske bakgrunn og hvilken risiko banken tar for lånet. Et lån til elbil gir imidlertid en bedre rente på lånet enn hva tradisjonelle billån gjør. 

Benytter du deg av vår billånskalkulator så kan du teste ut med å legge til kjøpesum, nedbetalingstid og egenkapital og se hvor mye du må betale på lånet i måneden. Det er viktig å se på om du har rådighet til å betale ned på lånet ditt uten av det blir en økonomisk belastning. 

Fellesnevneren for de fleste banker 

De fleste banker benytter seg av EU’s krav til miljøvennlige biler, biler som slipper ut maksimalt 120 gram CO2 per kilometer, selv om det finnes individuelle forskjeller mellom bankene.

Hvis du er usikker på om bilen du vil kjøpe oppfyller kravet for grønt billån så kan du ta kontakt med banken for å bekrefte. Kriterier som oppfyller grønt billån:

 • Bilen er en elbil eller hybridbil med lavt utslipp
 • Bilen er enten brukt eller ny

Hvordan får jeg et grønt billån?

For å få innvilget grønt billån kreves det:

 •  En fast inntekt det siste året
 • Ingen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger
 • Alder over 20 år
 • Lånet må øremerkes til å kjøpe en elbil eller en annen nullutslippsbil

Du kan bli bedt om å oppgi dokumentasjon på kjøpet av bilen i etterhånd etter utbetalingen, dette er for å bekrefte at lånet faktisk blir brukt på en elbil.

Flytte billånet

Det er lurt å undersøke hvilken type billån du har før du vil flytte billånet til en annen bank med bedre renter og vilkår. Billån uten sikkerhet, også kjent som kaskofritt billån, er enklere å refinansiere fordi det ikke er pant som må føres over. Når du sammenligner lån, er det viktig å se på den effektive renten, som inkluderer den nominelle renten og kostnader som termingebyr og etableringsgebyr.

Husk at grønne billån er mer gunstige enn vanlige billån med lavere renter og mer fleksible tilbakebetalingsvilkår. Det finnes mange banker som tilbyr grønt billån, men det er viktig å sammenligne långivere for å finne den beste låneavtalen for deg. Vi sammenligner dette for deg og videreformidler det lånet med best rente for deg. 

Kjøpe ny eller brukt elbil – hva er best?

Det er viktig å ta en god vurdering før man bestemmer seg om man skal kjøpe brukt eller helt ny elbil, det finnes nemlig flere faktorer å ta hensyn til.

Det er høy etterspørsel etter elbiler i Norge, som kan bety at det blir lang ventetid ved bestilling av en helt ny elbil.

Dette bør du tenkte på ved kjøp av helt ny elbil:

 • Lengre ventetid enn ved kjøp av brukt elbil
 • Mindre slitasje og lengre levetid
 • Bedre garanti – som kan spare fremtidige utgifter

Det finnes mange gode grunner til hvorfor du bør kjøpe brukt også. Batteriene i elbil holder seg godt, så du slipper sannsynligvis å bytte batteri på en brukt elbil. Her er flere fordeler ved å kjøpe brukt elbil:

 • Kjøper du en brukt elbil fra forhandler så har du 3 års reklamasjonsrett
 • Lavere pris enn ved kjøp av helt ny elbil
 • Liten til ingen ventetid på leveranse

Ved kjøp av brukt elbil, så er det viktig å sjekke servicehistorikken. Elbiler må på service hvert år, da elbiler kan ruste på bremser. Dette er viktig å sjekke før et eventuelt kjøp. Det er også smart og viktig å ha en garanti på plass, selv om det er mindre feil på elbiler, så kan det oppstå store kostnader hvis noe plutselig skjer.

Kjøp av brukt elbil – sjekkliste

Når man vurderer å kjøpe en brukt elbil, kan det være lurt å lage en sjekkliste over ting man bør se etter og vurdere før man gjør et kjøp. En grundig sjekkliste kan hjelpe deg med å finne en elbil som passer dine behov og budsjett. Her er noen punkter som kan være verdt å inkludere på din sjekkliste:

 • Type og modell: Det finnes ulike typer og modeller av elbiler. Det er viktig å tenke over hvilken type elbil som passer best for dine behov og budsjett.
 • Energi- og miljøegenskaper: Sjekk bilens energi- og miljøegenskaper. Alle nye biler skal ha en plakat som beskriver bilens energi- og miljøegenskaper. Her kan du se hvilket reelt forbruk og utslipp som bilen har. Elbiler og hydrogenbiler har for eksempel ingen utslipp og får A som er beste karakter.
 • Batterikapasitet: Sjekk batterikapasiteten på elbilen du vurderer å kjøpe. Det er også viktig å undersøke om det er mulig å utvide kapasiteten eller å få et nytt batteri, da dette kan påvirke hvor langt du kan kjøre på en enkelt lading.
 • Ladeutstyr: Se hva slags ladeutstyr som følger med elbilen og undersøk om det er mulig å få et annet eller mer avansert ladeutstyr. Dette kan være nyttig hvis du planlegger å lade bilen ofte eller hvis du vil ha mulighet til å lade bilen raskt.
 • Garanti og forsikring: Sjekk hva slags garanti og forsikring som følger med elbilen og undersøk om det er mulig å utvide garantien eller å få en bedre forsikring. Dette kan spare deg for store utgifter hvis elbilen skulle få problemer.
 • Utstyr og ekstrautstyr: Se etter hvilket utstyr og ekstrautstyr som følger med elbilen og undersøk om det er mulig å legge til ekstrautstyr eller tilbehør. Dette kan gjøre elbilen mer komfortabel og praktisk for deg å bruke.
 • Testkjøring: Ta en testkjøring av elbilen før du gjør et kjøp, slik at du kan se hvordan den kjører og hvordan den føles å sitte i. Dette kan gi deg en bedre forståelse av om bilen passer for deg.

Ved å bruke denne sjekklisten så kan du finne en bruktbil som passer dine behov og budsjett, samtidig som du vil kunne føle deg trygg på at din kjøpekontrakt til bil er i god orden. 

Hvilke banker gir det beste billånet til elbil?

Det finnes mange banker og långivere som tilbyr billån til elbil, det viktige er å sammenligne lånene slik at du er sikker på at du får den beste avtalen for akkurat deg. På det norske markedet finnes det mange kjente navn som tilbyr grønne billån med en gunstig rente. Vi hjelper deg gjennom å sammenligne hvilke lån som finnes ute på markedet – så videreformidler vi det beste tilbudet til deg.

Spørsmål og svar - Grønt billån

Hva er grønt billån?

Et grønt billån er et billån som gis til de som kjøper lav- eller nullutslippsbil, som elbil eller hybridbil. Et grønt billån gir en bedre rente på lånet enn hva tradisjonelle billån gjør. 

Hvordan vet jeg om bilen jeg ønsker å kjøpe egner seg for et grønt billån?

Når du søker om billån så kobles informasjonen om bilmodellen opp mot et register for teknisk informasjon, slik bekreftes det om bilen egner seg for et grønt billån. 

 

Kan jeg få avdragsfrihet på grønt billån?

Som regel gis det ikke avdragsfrihet på billån da verdien på bil synker raskere enn hva boliglån gjør, som eksempel. 

Hvor stor del av bilens kjøpesum kan jeg låne?

Det finnes stor variasjon mellom ulike långivere på hvorvidt man trenger egenkapital eller ikke, noen tilbyr 100% av kjøpesum i lån mens andre stiller krav om egenkapital. Har du egenkapital vil som regel dette gi en bedre rente på lånet. 

Bankene vi sammenligner

Vis mer