Boliglån ung - for de unge som etablerer seg på boligmarkedet

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Boliglån ung gir lavere rente på boliglånet
Sammenlign ulike banker for best tilbud
Boliglån ung - for deg under 34 år
Boliglån ung gir lavere rente på boliglånet
Sammenlign ulike banker for best tilbud
Boliglån ung - for deg under 34 år

Er du ung og søker boliglån for ditt første hjem og lurer på hvilke fordeler du har som ung på boligmarkedet, så skal vi forklare hvordan boliglån ung fungerer og hvordan bankene har tilrettelagt boliglån for unge.

Boliglån ung blir også omtalt som førstehjemslån, og er et meget gunstig boliglån for unge voksne og studenter som skal etablere seg på boligmarkedet. Boliglån for unge har som mål å gjøre det lettere for mennesker i startfasen av karriere og jobb å komme seg inn i boligmarkedet.

Kravene som må oppfylles for å bli innvilget boliglån ung

 • Boliglån ung har en øvre aldergrense på 34 år
 • Du kan ikke eie en bolig fra før av
 • Du må ha minst 15% av kjøpesummen i egenkapital

Boliglån ung er tilpasset for deg under 34 år og lånet gir en gunstig rente og bedre betingelser enn ved et tradisjonelt boliglån.

 • Med boliglån ung kan du søke om å låne inntil 85% av boligens markedsverdi
 • Du kan velge et lån med fast eller flytende rente – eller en kombinasjon av disse
 • Boliglån ung er et fleksibelt lån – du kan søke om refinansiering så lenge du er under 34 år og ikke leier ut boligen din
 • Hvis dere er to som søker om lån sammen så er det alderen til den yngste som er gjeldende

Dine fordeler som ung på boligmarkedet

Unge boliglånskunder er langsiktige kunder som bankene tjener penger på over lengre tid. Det finnes dermed konkurranse mellom bankene på hvem som får deg som boliglånskunde, dette kan du som kunde tjene positivt på. Det bankene kan tilby i hovedsak – er lavere rente. Denne renten kan vi sammenligne for deg, slik at du får det beste tilbudet om rente som er mulig å oppnå.

Boligsparekonto (BSU) – Spar opp egenkapital til ditt første hjem

Det finnes gode ordninger som støtter opp boliglån for unge. Hos stort sett alle banker finnes det mulighet til å sette opp en boligsparekonto for ungdom, det eneste kravet for å sette opp BSU er at du er under 34 år gammel.

Med BSU kan du:

 • Spare opptil 27 500 kroner per år og 300 000 kroner totalt
 • Få 10% skattefradrag på oppspart beløp årlig – maksimalt fradrag på 2 750 kroner

Du kan også få en gunstig rente på BSU, som kan hjelpe deg å spare opp egenkapitalen du trenger for å kjøpe din første bolig.

Boliglån for unge med kausjonist eller medlåntaker

Det kan være en utfordring å spare opp nok egenkapital for å møte kravet til kjøpesummen. Det finnes flere muligheter her for deg som søker boliglån for ung. 

 • En kausjonist er en person som kan betale lånet ditt hvis du ikke kan det selv. En vanlig form for kausjon er en realkausjon, som betyr at personen gir sikkerhet i sin egen bolig. Det er en økonomisk forpliktelse som begge parter må være sikre på før den inngås. Kausjonisten kan være ansvarlig for hele eller deler av lånet. Ofte er det foreldre som stiller som realkausjonist.
 • En medlåntaker er en som tar opp lånet sammen med deg og begge parter stiller med likt ansvar for å betale ned lånet. Her kan begge bruke oppspart egenkapital og nå målet om egenkapital raskere enn ved å spare opp helt selv. Begge har ansvar for å betale ned lånet og hvis dere søker boliglån for unge så er det alderen til den yngste som gjeldende.

Fast eller flytende rente på boliglån ung – eller en kombinasjon?

Det er viktig å forstå forskjellen mellom fast eller flytende rente når du skal ta opp ditt første boliglån. Begge påvirker hvilken rente du betaler og hvordan nedbetalingsplanen for boliglånet ser ut. 

Med fastrente på boliglånet:

 • Binder du renten fast i 3, 5 eller 10 år
 • Får du en forutsigbar lånekostnad
 • En forsikring mot rentehopp 

Merk at endringer i avtalen med fastrente vil kunne medføre ekstra kostnader ved overkurs, men gi deg penger ved underkurs. 

Med flytende rente på boliglånet: 

 • Så følger renten styringsrenten/markedet
 • Har du fleksibilitet i forhold til endringer i avtalen
 • Kan du oppleve perioder med lavere rente 

Historisk sett så har flytende rente vært et mer lønnsomt valg enn fastrente, men det kan også innebære perioder med høyere rente enn hva som ble fastslått i begynnelsen. 

Med boliglån ung kan du kombinere fast og flytende rente

Det finnes mulighet for å kombinere fast og flytende rente. Et kombilån slår sammen fast og flytende rente og kan være et godt alternativ for den som ønsker både forutsigbarhet og fleksibilitet. Med kombilån så binder du renten på en del av lånet i 3, 5 eller 10 år og har flytende rente på resten. 

Hvor stor del av lånet du skal velge fastrente på og hvor lenge avhenger av din økonomiske situasjon og forventning til fremtidig inntekt. Dette kan undersøkes ytterligere når du avtaler betingelsene på ditt boliglån med en rådgiver. 

Annuitetslån eller serielån på boliglån for unge

Om du er usikker på om annuitetslån eller serielån er det beste valget for deg, la oss forklare forskjellen på de to og hvilken påvirkning det har for ditt boliglån. 

Annuitetslån: 

 • Samme terminbeløp hver måned 
 • Har lave avdragsbeløp i begynnelsen, som øker gjennom nedbetalingstiden
 • Renten blir lavere for hver måned
 • Størrelsen på terminbeløpet kan endres som følge av endringer i renten, men unntak om du har fastrente 
 • Høyere rentekostnader totalt sett enn ved serielån 

Serielån: 

 • Større terminbeløp i starten av nedbetalingstiden som minsker mot slutten
 • Samme avdragsbeløp hele nedbetalingstiden
 • Synkende rentekostnader
 • Størrelsen på terminbeløpet kan endres som følge av endringer i renten, men unntak om du har fastrente 
 • Lavere rentekostnader totalt sett sammenlignet med annuitetslån

De fleste boliglånskunder har annuitetslån, da terminbeløpene på denne lånetypen er mer tilpasset for kunder i begynnelsen av karrieren som ikke har råd til å betale ned store beløp i begynnelsen av nedbetalingstiden. Annuitetslån er oftest hva kunder av boliglån ung velger. 

Belåningsgrad og rente 

Belåningsgrad er et uttrykk som brukes for å beskrive forholdet mellom gjeld og verdien på det du skal kjøpe. Det vil si hvor mye av kjøpesummen som du må låne. Høy egenkapital gir lavere belåningsgrad, så det å ha spart opp en del penger på forhånd vil gjøre at du kan låne mindre. På den måten vil du også betale mindre i renter. Belåningsgraden kan også påvirkes av endringer i boligmarkedet og oppussing av bolig. 

En lav belåningsgrad vil gi en gunstigere rente på ditt boliglån – en god grunn til å spare opp egenkapital til boliglån for unge. 

For å beregne belåningsgraden så deler du lånebeløpet med markedsverdien av boligen og multipliserer med 100. Hvis eiendommen din har en verdi på 3 000 000 kroner og du har et lån på 2 000 0000 kroner, vil belåningsgraden være på 66,7%. 

Belåningsgrad = 2 000 000 / 3 000 000 x 100 = 66,7% 

Sammenlign hvor du kan få beste boliglån for ung  

Å sammenligne boliglån er et viktig steg i prosessen med å kjøpe bolig. Ved å sammenligne lån fra ulike långivere, kan du finne det beste tilbudet for ditt spesifikke behov og økonomiske situasjon. Bankene ønsker kunder som tar opp boliglån for unge og derav finnes det konkurranse mellom bankene som gjør at du kan få lavere rente på ditt lån. 

Dette kan spare deg for en betydelig sum penger i løpet av boliglånets levetid, ettersom selv en liten forskjell i rentesatser kan bety opptil tusenvis av kroner spart. Vi sammenligner for deg – slik at du kan velge det lånet som gir deg de beste betingelsene.

Spørsmål og svar - Boliglån ung

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å få boliglån ung?

Som regel må du ha 15% oppspart egenkapital for å få boliglån, men med boliglån ung er det visse banker som kan finansiere 100% av kjøpesum som lån hvis man for eksempel har en realkausjonist som kan gi tilleggssikkerhet. 

Hvor lenge kan jeg spare penger i BSU?

Du kan spare penger i en boligsparekonto (BSU) frem til du er 34 år gammel. 

Burde jeg velge annuitetslån eller serielån på mitt boliglån?

De fleste unge med boliglån velger annuitetslån, dette er en overkommelig sum for de som er i begynnelsen av sin karriere som skal begynne å nedbetale boliglånet, mens serielån passer for personer med en moden økonomisk bakgrunn som har råd til å nedbetale store summer i begynnelsen av nedbetalingstiden. 

Bankene vi sammenligner

Vis mer