Alt du trenger å vite om bankrente

De fleste låntakere bryr seg om bankrenten fordi den har en direkte påvirkning på den daglige økonomien. Jo høyere renten er, jo mer koster det å låne penger - så enkelt er det. Men hvilke faktorer er med på å bestemme bankrenten? Er det noe låntakere selv kan gjøre for å påvirke renten de betaler?

Hva er bankrente?

Bankrenten er kostnaden en låntaker betaler for å låne penger i banken, for eksempel forbrukslån, eller hos en långiver, og som banken eller långiver krever fra låntaker for å stille pengene til disposisjon. Bankrenten er ofte forskjellig fra bank til bank, men styringsrenten bestemmer den nedre grensen og bidrar til at forskjellene ikke blir altfor store.

Hva er styringsrenten?

Styringsrenten, også kalt foliorenten og signalrenten, er renten som de norske bankene må betale på sine innskudd opp til en viss kvote i Norges Bank. Styringsrenten vedtas i Norges Banks rentemøter som holdes hver sjette uke, men selv om det er opp til hovedstyret å sette rentenivået, er det likevel begrenset hvilken påvirkning de har. På kort sikt kan styringsrenten ha stor påvirkning i form av endring i innskudds- og utlånsrente hos de norske bankene, men på lang sikt er man avhengig av at styringsrenten bidrar til balanse i den totale norske økonomien. Lønnsoppgjøret og statsbudsjettet er eksempler på faktorer som den norske renten avhenger av.

Hva påvirker bankrenten?

Bankrenten påvirkes først og fremst av styringsrenten, men også av andre samfunnsøkonomiske faktorer. Bankene retter sin egen rente etter den nasjonale styringsrenten, som i sin tur bestemmes på landsbasis av Riksbanken. Når styringsrenten bestemmes, tas flere ulike variabler som påvirker det totale økonomiske markedet i betraktning. Målet er at renten skal sørge for en balanse i økonomien, og det er derfor så mange faktorer som virker inn på bestemmelsen av rentenivået.

Hvordan kan låntakere påvirke sin egen rente?

Når man skal ta opp et lån som privatperson, er det flere ting man kan gjøre for å påvirke den renten man får. For det første er det svært viktig å sammenligne flere banker slik at man er sikker på at man velger banken som kan gi den beste bankrenten. Deretter kan man forhandle med banken man har valgt, og prøve å få redusert renten så mye som mulig. Sikkerhet og god betalingsevne er faktorer som banker og långivere setter pris på hos en låntaker, og ofte belønner de dette med en lavere rente. For å forbedre disse faktorene, kan det for eksempel være lurt å få en ny og høyere takst på boligen og be om et lønnstillegg på jobb før man søker om lån. Å opprette fast sparing gir en låntaker troverdighet og å samle alle sine lån i én bank gjør en låntaker til en mer attraktiv kunde.

Hvordan sammenligne flere banker?

Å sammenligne flere banker på egenhånd, kan være både tidskrevende og vanskelig. Kontakter man for eksempel ti banker, må man levere nødvendig dokumentasjon ti ganger, bli kredittvurdert ti ganger og forholde seg til ti forskjellige saksbehandlere. I tillegg må man ha kunnskap nok til å kunne tyde og forstå alle tilbudene man får. Det er nettopp på grunn av dette at det kan lønne seg å kontakte en låneformidler.

Sambla er en låneformidler som sammenligner 20 banker på grunnlag av én lånesøknad og én kredittvurdering. Kontakter du Sambla, vil vi få inn flere tilbud på grunnlag av din søknad, og vurdere disse sammen med deg. Som kunde i Sambla får du tildelt en personlig rådgiver som følger deg gjennom hele prosessen, det er ingen forpliktelser og tjenesten er helt kostnadsfri. Vårt formål er å gjøre hverdagen til låntakere så enkel som mulig ved å finne de beste bankrentene og mest gunstige lånevilkårene til våre kunder.

Fordeler med å låne penger via Sambla:

  • Det er helt kostnadsfritt
  • Du binder deg ikke til noe
  • Det er enkelt å samle lån
  • Du får personlig rådgivning
  • Sambla samarbeider med flere ulike banker og långivere
  • Du kan låne penger på en rask og trygg måte

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-12