Med delbetaling tenker vi på at deler opp betalingen for en vare eller tjeneste. Det vanlige er at du betaler et bestemt beløp hver måned inntil det du har kjøpt er nedbetalt. Et annet ord for dette er avbetaling.
Slike betalingsløsninger har eksistert lenge. De var svært vanlige i tider hvor folk hadde vesentlig lavere inntekter enn i dag, Da tok det også lenger tid å skaffe nok penger til å skaffe det nødvendige til husholdningen.
I den senere tiden har delbetaling fått en viss renessanse. En grunn til dette er at den inkluderes som et alternativ i moderne betalingsløsninger i nettbutikker, som blant annet leveres av Klarna.
I det følgende skal vi se nærmere på det med delbetaling, og hvordan det egentlig står seg i forhold til andre betalingsløsninger, for et eksempel et vanlig forbrukslån.
Alle former for betaling kan i prinsippet deles opp. Her tenker vi først og fremst på den typen delbetaling som tilbys ved kjøp av diverse forbruksgjenstander.
Tilbud om delbetaling kan dukke opp når du går til kassefunksjonen i en nettbutikk.
Hvor lang tid du kan dele opp betalingen varierer, men det er normalt mellom 3 og 36 måneder. Noen tilbyr også fleksible betalingsløsninger med et minimumsbeløp per måned.
Ofte vil en slik delbetaling presenteres som rentefri. Det betyr imidlertid ikke at den er kostnadsfri.
Det vil bli beregnet et etableringsgebyr ofte ut fra kostnaden på varen og på hvor lang betalingstid du velger. Noen tar et såkalt utsettelsesbeløp i stedet for etableringsgebyr. Det er som regel i prinsippet det samme. Dertil kommer det et gjerne et fakturabeløp per innbetaling du gjør.
Vær oppmerksom på at du har rett til å få opplyst totalkostnaden ved delbetalingen før du aksepterer.
Det ligger vel i dagen. Har du ikke pengene, eller det er litt trangt for øyeblikket, kan du betale litt etter litt i stedet for alt på en gang.
Et slagord som er brukt i årevis er at du ikke skal utsette gleden, men betalingen. Elkjøp hadde sin egen vri på dette i forbindelse med salg av tv-er like før et stort mesterskap i fotball; “Ikke utsett kampen, utsett betalingen”.
Varen du kjøper skal selvfølgelig betales uansett. Du bør ikke inngå en delbetalingsavtale på impuls - uten å vite hvordan du skal klare å betjene avtalen framover.
For selgeren er fordelen den at han kan tilby kunden flere alternative betalingsordninger. Ofte er slik at jo større fleksibilitet en selger er villig til å tilby kjøperen, desto mer totalt salg blir det.
Det store spørsmålet er kanskje hvordan en delbetalingsavtale står seg sammenliknet med andre mulige finansieringsordninger.
Hva er delbetaling annet enn en utsettelse? For et vanlig kjøp er regelen at du får varen og betaler vederlaget på samme tid, Ved en delbetaling utsettes resten av betalingen til senere.
En delbetaling minner samtidig svært mye om et vanlig lån uten sikkerhet.
Du har en tilmålt betalingstid hvor du betaler månedlige beløp - som et lån. Det kan være rentefritt i utgangspunktet. Regner du imidlertid gebyrer og ekstrakostnader om til effektiv rente, er det knapt noen forskjell.
Delbetalinger og annen finansiering av denne typen reguleres av Finansavtaleloven.
Før du beslutter å gå inn på en delbetalingsavtale, bør du alltid undersøke kostnadene på andre måter å finansiere varen.
Det er mange muligheter i dagens samfunn. Vi kan sammenfatte dem slik:
Kontant betaling
Spare pengene før du kjøper
Bruke kredittkort
Ta opp et smålån
Bake det inn i et større lån - refinansiering
Kontant betaling når du kjøper en vare er selvfølgelig den rimeligste løsningen. Da slipper du både renter og gebyrer. Det fordrer selvfølgelig at du har pengene tilgjengelig.
Å spare før du bruker er et godt råd. Da får du imidlertid ikke tilgang på varen før du har spart opp nok penger. Det kan være at det er noe du har bruk for nå, og ikke om seks måneder. Det er for eksempel vanskelige å klare seg uten kjøleskap så lenge. Det er også kjedelig å vente med den nye tv-en når Fotball-VM sparkes i gang allerede neste uke.
Det er blitt ganske vanlig å dra kredittkortet når vi handler. For at det skal være en økonomisk god løsning, bør det imidlertid betales ned før kortets rentefrie periode går ut. Denne varierer fra kort til kort, men er gjerne inntil 45-50 dager etter betalingen. Opparbeider du deg gjeld på kredittkortet, belastes det gjerne med ekstra høye renter.
Et forbrukslån tilsvarende varens verdi kan være et alternativ. Sjekk løpetid, effektiv rente og totalkostnad og se om du kan få bedre betingelser med det enn du får på delbetaling. Du kan innhente tilbud om forbrukslån fra ulike aktører ved å søke gjennom Sambla.
Dersom du samtidig har andre finansieringsbehov, kan du vurdere å bake kjøpesummen inn i et større lån. Større lån har den fordelen at de som regel har lavere rente enn mindre lån.
Delbetaling kan være avhengighetsskapende.
Har du allerede en delbetaling gående med Klarna, vil du til stadighet få tilbud om flere. Det kan være fort gjort å la seg rive med.
Det er også en tendens til at de som har flere delbetalinger også bruker kredittkortet oftere eller samtidig tar opp smålån.
Det er sjelden økonomisk med mange små nedbetalingsavtaler. Du betaler fort like mye i renter og gebyrer som du betaler ned på gjelden din.
Det kan være du bør vurdere et refinansieringslån og samle alle gjeldspostene. Da får du kun en betaling i måneden å forholde deg til samtidig som du høyst sannsynlig vil få en betydelig lavere effektiv rente.
En delbetaling er som nevnt et fordekt lån. Du bør altså måle det opp mot andre låne- eller kredittmuligheter.
Om det er det ene lånet du trenger til det aktuelle kjøpet, eller du har behov for samling av gjeld i en refinansiering, er Sambla stedet du bør undersøke.
Vår samarbeid med ulike långivere gjør at du kan motta over 15 tilbud. Du velger det rette tilbudet for deg, og undertegner låneavtalen enkelt med BankID.
Slik fungerer delbetaling
Delbetaling kan bli dyrt
Få bedre vilkår med Sambla
Espen er skribent på Sambla Han er utdannet jurist med privatøkonomi og finansiering som spesialfelt. De senere årene har han viet seg til å skrive tekster med tanke på å bistå enkeltpersoner til å ta velinformerte beslutninger når de skal låne penger i Norge. Tekstene er gjennomlest og godkjent av Marcus Sätherström, innholdsansvarlig i Norge.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester