Smålån - alt du trenger å vite

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Beste smålån uten sikkerhet
Vi sammenlikner 20 banker
Søk smålån fra 5000 kr
Beste smålån uten sikkerhet
Vi sammenlikner 20 banker
Søk smålån fra 5000 kr

Flere typer lån inngår i begrepet smålån, eksempel på disse er SMS-lån, mikrolån og telefonlån. Felles for disse er at det rører seg om mindre lånebeløp, rask utbetaling som trenger rask tilbakebetaling. 

På grunn av dette, så har ’smålån til tider vært offer for negativ omtale, der kritikerne har diskutert hvorvidt disse lånene er for alt for enkle å få, at folk uten evne å betale tilbake tar seg an dem, og derfor ender opp i situasjoner der de strever med tilbakebetaling.

Som lånekunde bør man alltid være sikker på at man kan betjene sitt lån i henhold til låneavtalen, og dette gjelder også for smålån. Med det sagt, så er smålån en lånetype som kan være svært nyttig når man trenger et mindre økonomisk løft og man trenger det fort.

Hva er smålån?

Smålån er mindre lånebeløp som man raskt kan få utbetalt når et behov melder seg. Det er ofte snakk om beløp under 100 000 kr. avhengig av hva bankene tilbyr, og det er lån som er beregnet for situasjoner der man trenger å få utbetalt lånebeløpet innen kort tid. I likhet med tidsperspektivet for utbetaling er også tilbakebetaling en rask prosess når det gjelder smålån, og 30 dager er en normal nedbetalingstid.

Smålån uten sikkerhet

Vi skiller mellom lån med og lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet har ikke pant i bolig eller andre eiendeler.

Smålån er nesten alltid lån uten sikkerhet. Å ta sikkerhet for et lån koster nemlig penger. Det er tinglysingsgebyr og pantegebyr. Denne kostnaden blir uforholdsmessig stor når det er snakk om et mindre beløp.

Dessuten er det lenger saksbehandlingstid når banken skal ta sikkerhet. Kanskje må de også få en verdivurdering av boligen eller gjenstanden som skal stilles i pant for lånet

Smålån uten sikkerhet er derfor det mest praktiske.

Fordeler og ulemper ved å ta opp smålån 

Fordeler 

  • Rask tilgjengelighet av midler: Smålån gir deg rask tilgang til penger når du trenger det mest. Søknadsprosessen er ofte enkel og krever minimal dokumentasjon, noe som gjør det mulig å få godkjent og motta lånet i løpet av kort tid. Dette gjør smålån ideelle for øyeblikkelige utgifter eller uforutsette utgifter som haster.
  • Fleksibilitet i nedbetaling: Smålån gir deg ofte muligheten til å tilpasse nedbetalingstiden etter dine økonomiske forhold og behov. Selv om kortere nedbetalingsperioder ofte anbefales for å minimere kostnadene, kan du i noen tilfeller forlenge nedbetalingstiden for å redusere månedlige avdrag og gjøre lånet mer overkommelig.

Ulemper 

  • Høye renter og gebyrer: En av de største ulempene med smålån er de høye rentesatsene og gebyrene som ofte følger med. Fordi smålån er en form for usikret gjeld, tar långiverne en større risiko, og dette reflekteres i de høyere kostnadene for låntakeren. Hvis lånet ikke betales tilbake i tide, kan de totale kostnadene øke betydelig.
  • Potensiell økonomisk belastning: Selv om smålån kan gi øyeblikkelig økonomisk lettelse, kan de også utgjøre en betydelig belastning på økonomien din hvis de ikke forvaltes riktig. Å forlenge nedbetalingstiden kan føre til at du betaler mer i renter over tid, og det kan være fristende å ta opp flere smålån for å dekke eksisterende gjeld, noe som kan føre til en ond sirkel av gjeldsoppbygging.

Smålån og privatlån, hva er forskjellen?

Et privatlån uten sikkerhet er i praksis det samme som et forbrukslån uten sikkerhet. Med disse lånetypene trenger man ikke å stille eiendeler som sikkerhet og man kan bruke lånebeløpet til det man ønsker.

Den største forskjellen mellom smålån og privatlån er størrelsen på beløpet man kan låne, og nedbetalingstiden. Mens smålån ofte begrenser seg til beløp under 100 000 kr., er det vanlig å kunne låne opp mot 500 000 kr. ved et privatlån. Ved et smålån kan nedbetalingstiden variere, men være så lavt som 30 dager, mens man som regel kan bruke mellom 1 og 15 år på å nedbetale et privatlån.

Når det gjelder renten, er den ofte høyere for et smålån sammenlignet med et privatlån. Smålån har ofte noe kortere behandlingstid enn privatlån, men begge låneformene er beregnet for situasjoner der man har behov for en økonomisk lettelse innen kort tid.

Nominell og effektiv rente på smålån

Smålån har alltid høyere nominell rente enn lån på større beløp som forbrukslån, blancolån og privatlån.Det er naturlig for at banken skal kunne tjene penger på dem. Noen ganger tar de også litt større risiko når de låner ut pengene.

Men husk at renten bestemmes individuelt etter bankens kredittvurdering. Den renten som står i annonsen er kun en eksempelrente for å vise lånekostnadene.

Din nominelle rente avgjøres etter at banken har mottatt søknaden din. Ettersom du kan få forskjellige tilbud på smålån alt etter hvem du søker hos, lønner det seg å ha flere søknader ute samtidig. Det har du dersom du søker gjennom Sambla. Da blir din søknad vurdert av flere banker vi har samarbeidsavtaler med.

Effektiv rente gjør smålån dyre

Det som gjør at smålån virker spesielt dyre, er den effektive renten. Det er klart at når banken tar det samme gebyret for et lån på 100 000 kroner og et på 5 000 kroner, vil dette utgjøre en forholdsvis mye større del for det mindre lånet.Det vil påvirke effektiv rente.

Uansett er det ikke mye å tilbakebetale ettersom det er snakk om små beløp i utgangspunktet.

Hva betaler man egentlig i renter?

Som kunde er det viktig å forsikre seg om at man har oppfattet lånevilkårene riktig når man inngår en låneavtale. I forbindelse med smålån ser man ofte at det i lånetilbudene er oppgitt den månedlige renten istedenfor den årlige renten, og det kan skape misforståelser som oppdages for sent.

Ordet «rentefritt» kan også skape ubehagelige konsekvenser, ettersom det ofte er oppgitt i liten skrift hvor lenge et lån eller en gjeld faktisk er rentefri. Som regel er det ikke snakk om mer enn 15-30 dager, og dette er en viktig faktor å være klar over ettersom et etterslep på nedbetaling av gjeld kan påvirke kredittverdigheten hos personen det gjelder.

Personlig rådgivning for et bedre lån 

Med en personlig rådgiver fra Sambla kan man være sikker på at man ikke ender opp med et lån som koster mer enn det man har forespeilet seg, og man kan få den rådgivningen man trenger i prosessen med å lette sin økonomiske situasjon. Jobben til Sambla er å sammenligne flere banker for å finne de beste lånevilkårene og gi personlig rådgivning slik at resultatet blir den beste låneavtalen for kunden.

Lån smålån på dagen

Smålån skiller seg ut fra andre lånetyper på grunn av sin korte behandlingstid. Avhengig av bank, kan man få et smålån på minuttet, og smålån på timen er ikke unormalt. Ved å bruke en tjeneste som kan sammenligne banker og innbringe informasjon fra disse.

Les mer om: Smålån på dagen

Når man allerede har et smålån

Har man allerede ett eller flere smålån og vurderer å søke om et nytt, kan det lønne seg å vurdere en samling av disse lånene. Ved å samle smålån, kan man oppnå bedre lånevilkår, lavere rente og et billigere lån.

Smålån uten kredittsjekk

Noen banker tilbyr smålån uten kredittsjekk. For mange kan dette være positivt, men det er viktig å huske på at en vurdering av kredittverdighet ikke bare er der for å sikre banken eller långiveren. En kredittsjekk er også en måte å forsikre kunder mot å låne mer enn de bør og å ende opp i økonomiske uholdbare situasjoner der de ikke klarer å betjene sine lån. Alle banker som krever kredittsjekk vurderer disse forskjellig, og en kredittverdighet som én bank avviser kan bli akseptert av en annen.

Smålån med betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er noe privatpersoner kan pådra seg, for eksempel ved en dom, ved personlig konkurs eller som et resultat av en ubetalt faktura som har ført til inkassokrav. Har man en betalingsanmerkning, blir man automatisk en mindre attraktiv kunde for bankene og dette kan føre til vanskeligheter for mange. Heldigvis er det sånn at flere banker tilbyr smålån til personer med betalingsanmerkning, og heller stiller andre krav til kredittverdighet.

Hvor mye kan du låne?

På Sambla.no finner du en lånekalkulator som enkelt regner ut hvor mye du kan låne ut ifra ditt økonomiske standpunkt. Ved å kontakte Sambla, vil du få all den rådgivningen og hjelpen du trenger for å finne den mest økonomiske låneløsningen for deg.

Alternativ til smålån

Før man tar opp et lån, er det alltid viktig å vurdere sin totale økonomiske situasjon. Et smålån har fordelen med at det enkelt kan bli utbetalt på svært kort tid, men man må betale for denne fordelen i form av høyere rente.

Hvis man ikke har behov for å få utbetalt lånebeløpet så fort som i løpet av en dag eller to, bør man heller vurdere et privatlån eller forbrukslån som kan tilby mer gunstige lånevilkår. 

Har man behov for å låne lavere summer enn det et privatlån eller forbrukslån kan tilby, kan man som et alternativ til smålån for eksempel spør familie eller en god venn om et midlertidig lån eller be om et forskudd på lønn fra arbeidsgiver. Er du usikker på hvilke alternativer du har, kan du enkelt kontakte Sambla og få den rådføringen du trenger, helt kostnadsfritt.

Ønsker du å samle smålån?

Som nevnt har smålån høyere renter enn større lån.

Det er greit når du bare har et smålån som du beregner å betale ut i løpet av kort tid.

Har du flere som løper, vil det imidlertid være bedre å samle dem i ett større lån. Da vil du kunne få bedre rente og garantert færre gebyrer hver måned.

Det er også mer oversiktlig med ett stort lån enn mange små. Du kan samle smålån her på Sambla. Fyll ut søknadsskjemaet øverst, og kryss av for at du ønsker refinansiering,

Finn et smålån på Sambla

Når du søker et nytt lån, behøver du ikke søke mer enn du trenger for øyeblikket. Sambla har lån i alle størrelsesordener.

Hva du ønsker å bruke pengene til, er ikke viktig her. Derimot bør du prøve å få best mulig tilbakebetalingsbetingelser. Det får du ved at Sambla viderebefordrer søknaden til flere forskjellige banker og långiver.

Søknaden er helt uforpliktende og kostnadsfri for deg. Du kan akseptere det beste av disse tilbudene, eller ingen i det hele tatt.

Søk og få det beste tilbudet på smålån fra 5 000 kroner i dag!

Spørsmål og svar – Smålån

Hva er smålån?

Smålån er lån på mindre beløp, fra 50 000 kroner og nedover.

Når trenger du et smålån?

Smålån er mest aktuelt når du har akutt problem du trenger penger for å løse. Det kan være en bilreparasjon eller en tannlegeregning.

Hvordan får jeg beste smålån?

Beste smålån får du ved å søke flere steder og velge tilbudet med den laveste renten. Sambla kan gjøre denne jobben for deg ved å legge fram søknaden din for 20 banker og finansinstitusjoner.

Kan jeg samle flere smålån?

Ja, du kan ta opp et nytt lån for å betale ut alle smålån og annen gjeld du har. Det er det vi kaller refinansiering. Du kan søke om refinansieringslån her hos Sambla.

Bankene vi sammenligner

Vis mer