home
  • Hjem
  • Sambla forklarer
  • Halv skatt

Halv skatt desember

En kjent og god norsk juletradisjon er det halve skattetrekket i desember. Det betyr at vi får mer penger mellom hendene i julemåneden. Det er imidlertid ingen gave - verken fra arbeidsgiveren eller Skatteetaten. Det er heller fordi man tar godt i når man beregner skattetrekket i resten av årets måneder.

Derimot er det godt virkemiddel for å organisere egen økonomi for å møte jular som representerer en av årets utgiftstopper. Her forteller vi hva som ligger bak halvt skattetrekk i desember, og gir noen råd om hvordan du kan benytte deg av dette for å fikse økonomien din.

Hva betyr halv skatt i desember?

Vi tar det fra begynnelsen.

Før inntektsåret begynner gjør Skatteetaten et anslag over hvor mye skatt du skal betale. Dette baserer de på fjorårets skattepliktige inntekt med et lite inflasjonstillegg.

Deretter lager de et skattekort som gjøres tilgjengelig for deg og arbeidsgiveren din. I dette er det en del tabell for forskuddstrekk som arbeidsgiveren er pålagt å følge.

Skatteetaten kunne fordelt dette likt på 12 måneder, slik at du ble trukket like mye hver måned. Det står imidlertid i skattebetalingsloven at juni skal være skattefri, og det skal kun trekkes halv skatt i desember. Det betyr at beløpet du betaler i forskuddsskatt fordeles på 10,5 måneder i stedet for 12.

Slik betaler du litt ekstra resten av året for at du skal kunne avslutte året med halv skatt før jul.

Det halve skattetrekket gjelder både ordinær lønn, overtid og bonus for den aktuelle måneden. Du kan imidlertid ikke samle overtid for flere måneder med tanke på at det skal utbetales med halv skatt i desember.

Hvorfor får man halv skatt i desember?

Jula er den aller viktigste høytiden i Norge. Det brukes mye penger på julegaver, julemat og julepynt. 

Det halve trekket gjør at folk får mer penger disponibelt, og kan feire jul uten å tenke for mye på kostnadene.

Denne ordningen har røtter helt tilbake til 1952. Da satte fagbevegelsen dette som en betingelse for å gi sin støtte til skattebetalingsloven. LO hadde betydelig innflytelse i de dager, så slik ble det. 

I dag er det halve skattetrekket i desember lite kontroversielt. Skatteetaten er fornøyd med skatten faktisk er trukket, de fleste lønnsmottakere har ingen innsigelser mot denne “tvungne sparingen”, som det i realiteten er, og det er lite ekstra bry for arbeidsgiverne som har gode systemer for å gjennomføre halvt skattetrekk.

Halv skatt i november eller desember?

Den eneste endringen i regelverket i nyere tid, er at man i 2016 ga anledning til å velge å gi halv skatt i november i stedet for i desember.

Det er spesielt praktisk der lønn blir betalt ut sent i måneden. Loven angir at for lønn som utbetales etter den 20. i hver måned, bør halvt skattetrekk gis i siste uke i november.

I stor grad reguleres dette ut fra hva som er mest praktisk for den enkelte arbeidsgiver.

Pass deg for å betale for lite i skatt

Skattebetalere som skifter jobb fra november til desember bør imidlertid være oppmerksomme på at de ikke får halvt skattetrekk begge månedene. Da kan det hende de betaler inn for lite i skatt, og får baksmell på skatteoppgjøret.

Du kan frasi deg halv skatt i desember

Det er egentlig opp til deg om du ønsker det halve skattetrekket i desember.

Dersom du er usikker på om du har betalt nok skatt dette året, kan det være greit å frasi deg det. Restskatt er ikke morsomt.

Beregn skatten din

Du kan beregne skatten din og sammenligne med hvor mye du har betalt hittil i år på Skatteetatens nettside. Opplysningene som trengs, finnes for en stor del på lønnsslippen din.

Dersom det er tydelig at du har betalt for lite, kan du justere på det ved at det trekkes full skatt for desember.

Den eneste betingelsen er at arbeidsgiver må ha beskjed om dette i god tid før lønnskjøringen.

Du kan også når som helst be arbeidsgiveren øke skattetrekket ditt, eller betale inn ekstra direkte til Skatteetaten.

Pensjon skattefri måned - halv skatt fra NAV?

Også pensjonister og andre stønadsmottakere fra NAV vil kunne ha glede av å betale litt mindre skatt akkurat i desember måned. Her gjelder ulike regler for ulike ytelser. Dette er de viktigste:

  • Alderspensjon: Trekkfri

  • Avtalefestet pensjon (AFP): Trekkfri

  • Arbeidsavklaringspenger: Trekkfri første meldeperiode – uke 47/48 eller 48/49

  • Dagpenger til arbeidsledige: Trekkfri første meldeperiode – uke 47/48 eller 48/49

  • Foreldre- eller svangerskapspenger: Halvt skattetrekk

  • Introduksjonsstønad: Trekkfri

  • Kvalifiseringsstønad: Halvt skattetrekk

  • Overgangsstønad til enslige foreldre: Halvt skattetrekk

  • Pleie-, opplærings- og omsorgspenger: Halvt skattetrekk

  • Supplerende stønad: Trekkfri

  • Sykepenger: Halvt skattetrekk

  • Uføretrygd: Halvt skattetrekk

  • Ventelønn: Halvt skattetrekk

  • Ytelser til gjenlevende ektefelle: Trekkfri

  • Ytelser til tidligere familiepleier: Trekkfri

  • Etterbetaling: Ordinært skattetrekk

Hva bør du bruke pengene til?

Halv skattetrekk på en vanlig månedslønn betyr en del tusenlapper ekstra. Det gir muligheter i et ellers stramt budsjett.

Hvis du holder julefeiringen nøktern, behøver du nemlig ikke bruke så mye ekstra. Da har du også midler til å foreta noen nødvendige justeringer i økonomien.

Her er vår liste over “fornuftige” ting du gjøre med skattepengene du ikke betaler.

  1. Betal alle regninger du måtte være på etterskudd med. Da kan du møte det nye året med blanke ark.

  2. Bli fortere gjeldfri ved å betale ned ekstra på lånene dine. Har du flere lån og kredittkort, betaler du først ned på de som har høyest rente.

  3. La pengene stå på konto. Da har du en buffer mot uforutsette utgifter.

  4. Invester i fremtiden og opprett en aksjesparekonto for barna.

Når det nye året setter inn, er det også på tide med en full revisjon av økonomien. Har du flere smålån eller kredittkort du betaler på hver måned? Da kan det lønne seg å refinansiere disse postene inn i et nytt lån. 

Ved å søke om refinansieringslån fra Sambla, kan du innhente tilbud på lån og rente fra over 20 kredittgivere.



Halv skatt desember

tic Halv skatt i desember

tic Til julehandel

tic Til å rette opp økonomien

 kr
5000
150000
600000
3352 kr

JEG VIL REFINANSIERE LÅN
På 150000 kr hvor mye skal gå til å refinansiere/samle gjeld?
150000 kr
5000
150000
150000

Når jeg sammenligner godkjenner jeg personvernerklæring, brukeravtale og bekrefter at jeg er norsk statsborger.
Eksempel: Renten er variabel og settes individuelt. 150 000 kr over 5 år, nom. 11,66 %, eff. 12,91 % kost. 51 117 kr, tot. 201 117 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.
trustedTrygt og sikkert
2022-05-16
Espen

Espen er skribent på Sambla Han er utdannet jurist med privatøkonomi og finansiering som spesialfelt. De senere årene har han viet seg til å skrive tekster med tanke på å bistå enkeltpersoner til å ta velinformerte beslutninger når de skal låne penger i Norge. Tekstene er gjennomlest og godkjent av Marcus Sätherström, innholdsansvarlig i Norge.


Spørsmål og svar - Halv skatt

VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN

Våre andre tjenester
Forbrukslån
Sammenlign forbrukslån opptil 600 000 kroner gjennom Sambla. Ved hjelp av Sambla kan du få den beste renten og den laveste månedlige kostnaden.
Refinansiering
Refinansiere dyre smålån og kreditter til ett eneste lån. Få lavere rente, bedre kredittverdighet og en lavere kostnad per måned.
Billån
Sambla hjelper deg med å finansiere bilen gjennom å tilby billån til hele bilens verdi. Sammenlign renter for å finne det billigste lånet.
Refinansiering med sikkerhet
Refinansiering med sikkerhet i bolig. Sambla tilbyr omstartslån på opptil 10 000 000 kroner. Sammenlign renter for å finne det billigste lånet.
Låne penger
Lån penger online via Sambla opptil 600 000 kroner. Vi sammenligner renten hos over 20 banker og långivere.
Sambla forklarer
Her hjelper sambla deg med å forklare alt som har med lån og gjøre med økonomi i stort. Her finner du også interresante artikler og nyheter fra finansverden i stort.

Bankene vi sammenligner

Våre tjenester

Forbrukslån
Refinansiering
Billån
Refinansiering med sikkerhet
Lån
Ulike låntyper

Kundeservice

 33 22 29 70
 kundeservice@sambla.no
Sambla forklarer
Spørsmål og svar
Trygghetsforsikring
Personvernerklæring
Cookies
Brukeravtale

Sambla

Om Oss
Jobb hos oss
Sambla pluss
Långivere
HjemForbrukslan kalkulatorForbrukslån med svar umiddelbartForbrukslån best i testDefinisjon forbrukslånRefinansieringForbrukslånOmstartslanSamlelånRefinansiering boliglånRefinansiering med betalingsanmerkningBillånBillån kalkulatorBilligste billånFlytte billånLåne pengerRefinansiering med sikkerhetUlike låntyperSambla forklarerUlike låntyperBlancolånBåtlånReiselånFinansieringEtableringsgebyrHvordan betale regningerInkassoForfallsdatoUtleie av boligGjeldStyringsrenteArv gjeldGjeld när man dörSekundærboligKredittsperreHva er et kredittkort?Halv skattTerminbeløpInnfri lånSmålån på dagenBedriftslån uten sikkerhetKortsiktig lånHurtiglånPrivatlånLån uten kredittsjekkLån uten fast jobbLån 600 000 krTa opp lånVåre långiverePartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaKontakt ossPressTrygghetsforsikringHvor mye skatt skal jeg betale?NettolønnSkattefri inntektOverkursForbruksfinansieringSkattefradragNedbetalingsplanAvdragsfritt lånBeste lånerenteStartlånBruttolønnGjeldsregisteretKassekredittDelbetalingRentekalkulatorAnnuitetslån kalkulatorSelge bil privatBobillånSelge eller kjøpe bil med lånStudielånBytte bankFlytte lånGjeldsforsikringPantelånLån 5000 kronerLån 10000 kronerLån 15000 kronerLån 20000 kronerLån 40000 kronerLån 50000 kronerLån 100000 kronerLån 150000 kronerLån 200000 kronerLån 500000 kronerLån på minuttetSpørsmål og svarEspen


Sambla.seSambla.fiSambla.dk
2023 © Sambla AS - Org. nr: 917 454 000 Arbins gate 2, 0253 Oslo

Endre ditt samtykke til cookies