Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Lån til 85 % av boligens verdi
Still 15 % i egenkapital
Beregn månedlige kostnader
Lån til 85 % av boligens verdi
Still 15 % i egenkapital
Beregn månedlige kostnader

Da man leter etter ny bolig, er det viktig å vite hvor mye man kan låne til dette formålet siden dette avgjør hvilken prisklasse man kan ha utkikk på. Av denne grunnen, er dette noe av det første man bør finne ut av når man vurderer boligkjøp. I tillegg er det praktisk å ha ordnet opp i det økonomiske før man setter i gang letingen, siden man da er klar til å hive seg på en mulighet om den skulle by seg.

Hvordan søke om boliglån?

For de fleste vil det være naturlig å søke om boliglån i den banken man allerede bruker, men for mange kan dette bli en skuffelse. Det er ikke sikkert at en bank kan tilby det lånet man trenger selv om man allerede er kunde, og det er heller ikke gitt at man får de beste lånevilkårene. Men det finnes alternativ til denne prosessen, og ofte fører det med seg bedre avtaler for låntakere. Flere låneformidlere tilbyr tjenester i form av sammenligning av lånetilbud fra flere banker, og det gjelder også for boliglån. Har man problemer med å få det lånet man trenger, kan det ofte lønne seg å kontakte en låneformidler som kan hjelpe med å sammenligne ulike tilbyr på markedet som bedre tilsvarer det man ønsker seg.

Egenkapital

Reglene for egenkapital ved kjøp av bolig er satt av regjeringen og de gjelder for alle banker. Når man skal låne til bolig må man stille med 15 % egenkapital, og man kan dermed kun låne 85 % av boligens verdi. Men selv om boliglånsforskriftene er tydelige, er det også sånn at bankene har fleksibilitet i forhold til lovverket, og de har retten til å vurdere hver og én lånesøknad på et individuelt plan. Blant annet kan sikkerhet i annen bolig eller eiendom kompensere for mangel på egenkapital. Dette gjør det mulig å få boliglån i en bank selv om man har fått avslag i en annen, og det er derfor viktig å vurdere alle sine muligheter for å sikre seg de mest gunstige avtalene. Ved hjelp av forbrukslån går det derimot å få boliglån uten egenkapital.

Hvor viktig er inntekten?

Når banker behandler lånesøknader, er inntekt den første faktoren de vurderer. Hvor mye man kan låne i forhold til inntekt, er gitt av statlige retningslinjer som alle banker må forholde seg til. Når det gjelder boliglån, tilbyr reglene at man ikke kan låne mer enn fem ganger sin egen inntekt. Også her agerer bankene med noe fleksibilitet, men som lånekunde må man kompensere tilstrekkelig hvis banken skal unnvike dette.

Hvilke andre faktorer er avgjørende?

Når bankene behandler lånesøknader, vurderer de lånesøkers totale økonomiske situasjon, og det vil si at flere andre faktorer tas med i betraktningen. Andre lån har en betydning fordi det er låntakers totale gjeld som ikke skal overstige grensen på fem ganger inntekt. En annen faktor som er svært viktig, er betalingsanmerkninger eller inkassokrav. Dette reduserer låntakers kredibilitet, og banken ser på dette som en stor usikkerhet. Evnen til å stille med egenkapital eller pant i bolig eller eiendom er et krav hvis man skal få innvilget et boliglån, men det er opp til banken å avgjøre hva de anser som tilstrekkelig sikkerhet.

Muligheter til å låne mer

Det finnes måter å forbedre sine lånemuligheter på. Hvis man i utgangspunktet ikke får det lånet man trenger, kan man vurdere:

Å stille med kausjonist

Å ha en kausjonist betyr at en annen person enn låntaker stiller med den nødvendige sikkerheten i en låneavtale, ofte i form av pant i egen bolig eller eiendom. Å stille som kausjonist innebærer en viss risiko, og det anbefales at denne personen er en som er nært tilknyttet låntaker.

Å ha en medlåntaker

Å ha en medlåntaker innebærer ofte at man får innvilget et høyere lånebeløp. Grunnen til dette er at banken vil vurdere lånesøknaden på grunnlag av to inntekter og samlet evne til å stille med sikkerhet.

Å benytte seg av forbrukslån eller blancolån

Egenkapital kan anskaffes ved hjelp av andre lånemetoder, for eksempel forbrukslån eller blancolån.

Å søke om startlån

Startlån tilbys til nyetablerere som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Hvis man får innvilget et startlån i sin kommune, kan dette brukes som egenkapital i et boliglån.

Boliglånskalkulator

De fleste banker har en boliglånskalkulator tilgjengelig på sine nettsider og den kan enkelt brukes til å beregne boliglån. Ved å fylle inn nødvendig informasjon, kan man få oppgitt nøyaktig hvor mye man kan låne og hvor mye tilsvarende lån vil koste. Man finner boliglånskalkulatorer på blant annet Nordea og Sparebank 1 sine hjemmesider. På denne siden anbefaler vi vår egen kalkulator funnet på denne lenken.

Spørsmål og svar – Fast rente

Hvor høyt boliglån kan jeg få?

Det avhenger av inntekt og hvor mye gjeld du har fra før. Normalt vil du ikke få lån dersom den samlede gjelden din med det vil overstige fem ganger årsinntekt.

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?

Banken vil kreve at du stiller med minst 15 % i egenkapital. Det er imidlertid mulig å stille tilleggsikkerhet for egenkapitalskravet, for eksempel med pant i foreldrenes bolig.

Bankene vi sammenligner

Vis mer