Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Da man leter etter ny bolig, er det viktig å vite hvor mye man kan låne til dette formålet siden dette avgjør hvilken prisklasse man kan ha utkikk på. Av denne grunnen, er dette noe av det første man bør finne ut av når man vurderer boligkjøp. I tillegg er det praktisk å ha ordnet opp i det økonomiske før man setter i gang letingen, siden man da er klar til å hive seg på en mulighet om den skulle by seg.

Hvordan søke om boliglån?

For de fleste vil det være naturlig å søke om boliglån i den banken man allerede bruker, men for mange kan dette bli en skuffelse. Det er ikke sikkert at en bank kan tilby det lånet man trenger selv om man allerede er kunde, og det er heller ikke gitt at man får de beste lånevilkårene. Men det finnes alternativ til denne prosessen, og ofte fører det med seg bedre avtaler for låntakere. Flere låneformidlere tilbyr tjenester i form av sammenligning av lånetilbud fra flere banker, og det gjelder også for boliglån. Har man problemer med å få det lånet man trenger, kan det ofte lønne seg å kontakte en låneformidler som kan hjelpe med å sammenligne ulike tilbyr på markedet som bedre tilsvarer det man ønsker seg.

Egenkapital

Reglene for egenkapital ved kjøp av bolig er satt av regjeringen og de gjelder for alle banker. Når man skal låne til bolig må man stille med 15 % egenkapital, og man kan dermed kun låne 85 % av boligens verdi. Men selv om boliglånsforskriftene er tydelige, er det også sånn at bankene har fleksibilitet i forhold til lovverket, og de har retten til å vurdere hver og én lånesøknad på et individuelt plan. Blant annet kan sikkerhet i annen bolig eller eiendom kompensere for mangel på egenkapital. Dette gjør det mulig å få boliglån i en bank selv om man har fått avslag i en annen, og det er derfor viktig å vurdere alle sine muligheter for å sikre seg de mest gunstige avtalene. Ved hjelp av forbrukslån går det derimot å få boliglån uten egenkapital.

Hvor viktig er inntekten?

Når banker behandler lånesøknader, er inntekt den første faktoren de vurderer. Hvor mye man kan låne i forhold til inntekt, er gitt av statlige retningslinjer som alle banker må forholde seg til. Når det gjelder boliglån, tilbyr reglene at man ikke kan låne mer enn fem ganger sin egen inntekt. Også her agerer bankene med noe fleksibilitet, men som lånekunde må man kompensere tilstrekkelig hvis banken skal unnvike dette.

Hvilke andre faktorer er avgjørende?

Når bankene behandler lånesøknader, vurderer de lånesøkers totale økonomiske situasjon, og det vil si at flere andre faktorer tas med i betraktningen. Andre lån har en betydning fordi det er låntakers totale gjeld som ikke skal overstige grensen på fem ganger inntekt. En annen faktor som er svært viktig, er betalingsanmerkninger eller inkassokrav. Dette reduserer låntakers kredibilitet, og banken ser på dette som en stor usikkerhet. Evnen til å stille med egenkapital eller pant i bolig eller eiendom er et krav hvis man skal få innvilget et boliglån, men det er opp til banken å avgjøre hva de anser som tilstrekkelig sikkerhet.

Muligheter til å låne mer

Det finnes måter å forbedre sine lånemuligheter på. Hvis man i utgangspunktet ikke får det lånet man trenger, kan man vurdere:

Å stille med kausjonist

Å ha en kausjonist betyr at en annen person enn låntaker stiller med den nødvendige sikkerheten i en låneavtale, ofte i form av pant i egen bolig eller eiendom. Å stille som kausjonist innebærer en viss risiko, og det anbefales at denne personen er en som er nært tilknyttet låntaker.

Å ha en medlåntaker

Å ha en medlåntaker innebærer ofte at man får innvilget et høyere lånebeløp. Grunnen til dette er at banken vil vurdere lånesøknaden på grunnlag av to inntekter og samlet evne til å stille med sikkerhet.

Å benytte seg av forbrukslån eller blancolån

Egenkapital kan anskaffes ved hjelp av andre lånemetoder, for eksempel forbrukslån eller blancolån.

Å søke om startlån

Startlån tilbys til nyetablerere som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Hvis man får innvilget et startlån i sin kommune, kan dette brukes som egenkapital i et boliglån.

Boliglånskalkulator

De fleste banker har en boliglånskalkulator tilgjengelig på sine nettsider og den kan enkelt brukes til å beregne boliglån. Ved å fylle inn nødvendig informasjon, kan man få oppgitt nøyaktig hvor mye man kan låne og hvor mye tilsvarende lån vil koste. Man finner boliglånskalkulatorer på blant annet Nordea og Sparebank 1 sine hjemmesider. På denne siden anbefaler vi vår egen kalkulator funnet på denne lenken.

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-12