Å låne med sikkerhet

Sikkerhet eller pant er ord som ofte er tema når man snakker om lån. I hovedsak går dette ut på at banken må sikre seg selv mot mislighold av lån, og derfor kreves det at låntakere må kunne stille med sikkerhet som en forsikring til banken. Helt enkelt betyr dette at banken kan tilbakekreve sine penger i form av objektet som er satt som sikkerhet hvis låntaker ikke nedbetaler lånet slik låneavtalen tilsier.

Hvilke lån krever sikkerhet?

Jo større et lån er, jo mer sikkerhet krever banken av låntaker for å låne ut pengene. Når det kommer til for eksempel boliglån er det ofte snakk om sikkerhet i form av pant i boligen som skal kjøpes eller bygges. I forbindelse med store billån krever banken ofte at sikkerheten stilles i kjøpsobjektet, eller eksisterende bolig, for at lånekunder skal få full finansiering. Man kan også få kredittlån, brukslån og forbrukslån med sikkerhet, men det er ikke alltid at dette stilles som et krav. For mindre lån blir det ofte slik at man har muligheten til å låne pengene uten sikkerhet, men at man kan stille med sikkerhet for å oppnå bedre lånebetingelser.

Hva kan stilles som sikkerhet i forbindelse med lån?

Det er vanlig å ta opp lån med sikkerhet i bolig, og dette er fordi en bolig gjerne har en høy verdi. Hvis du for eksempel ønsker å ta opp et lån med sikkerhet i bolig i DNB, lover de en høyere sjanse for at du kan få fullfinansiering i forbindelse med lånet. Man kan også låne med sikkerhet i bil, og det er som regel det man gjør hvis man låner til bilkjøp. Ved mindre lån, kan banken akseptere at man stiller med sikkerhet i annen persons bolig, og gjelder det større lån, snakker vi ofte om at en annen person stiller som kausjonist for å gi banken den sikkerheten de trenger.

Sikkerhet i bolig som egenkapital

I dag stilles det et generelt krav til 15 % egenkapital hvis man skal få innvilget boliglån, og dette er noe som mange lånekunder sliter med å tilfredsstille. Men det er mulig å slippe unna dette under de rette omstendighetene, og som lånekunde bør man vite hvilke kort man har på hånden når man henvender seg til banken for å søke om lån. For eksempel kan det være aktuelt å stille med sikkerhet i eiendom når man skal bygge hus. Får man en høy nok takst, kan banken akseptere dette som sikkerhet og erstatning for egenkapital. Det er også mulig å stille med sikkerhet i primærbolig hvis man søker om lån til sekundærbolig, samt at en annen person stiller som kausjonist med sikkerhet i sin egen bolig.

Låne med og uten sikkerhet

Å stille med sikkerhet i et lån er en fordel i form av at banken føler seg tryggere, og som lånekunde kan dette blant annet innebære at man kan få tilbud om bedre lånebetingelser. Allikevel skal man ikke glemme hva det faktisk innebærer å stille med sikkerhet når man får innvilget et lån. I verste fall kan banken gjøre krav på objektet man har stilt sikkerhet i hvis man som lånekunde skulle få problemer med å nedbetale gjelden. Dette betyr at det er en viss risiko for låntaker å stille med pant i noe man eier, for eksempel bolig eller bil.

Lån med betalingsanmerkning

Har man en inkassosak registrert i sitt navn eller andre betalingsanmerkninger som resulterer i en negativ kredittvurdering, kan det være vanskelig å få innvilget lån i banken. Allikevel er det mulig å få det lånet man ønsker, og spesielt hvis man eier en bolig. I noen tilfeller er det mulig å ta opp et lån med sikkerhet i bolig selv med betalingsanmerkning, ettersom en bolig som oftest har en høy verdi og kan gi banken den ekstra sikkerheten de må ha. Hvis man har problemer med å få innvilget lån grunnet dårlig kredittvurdering, kan det lønne seg å kontakte en låneformidler slik at flere banker og långivere kan vurdere lånesøknaden. Ved å kontakte en låneformidler som Sambla, vil man også få personlig veiledning i prosessen, og tjeneste en helt kostnadsfri.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Å refinansiere kan være svært lønnsomt hvis man har flere lån som man betaler høye renter på. En refinansiering innebærer å samle flere lån i ett, og dermed oppnå bedre lånevilkår og et mer gunstig nedbetalingsforløp. Hos flere banker og långivere er det mulig å låne opptil 500 000 kroner. uten sikkerhet, men er det snakk om høyere beløp enn dette, kreves det som regel at låntaker stiller med sikkerhet i bolig eller andre objekt med tilstrekkelig verdi.

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-29