Alt du trenger å vite om Betalingsanmerkning

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Bli kvitt betalingsanmerkning
Hvordan oppstår en betalingsanmerkning
Betal ned gjeld eller fordre kravet
Bli kvitt betalingsanmerkning
Hvordan oppstår en betalingsanmerkning
Betal ned gjeld eller fordre kravet

Betalingsanmerkning er en økonomisk registrering som påvirker kredittverdigheten til enkeltpersoner og bedrifter. Betalingsanmerkninger sier noe om betalingshistorikken og påvirker kredittscore, som kan slå negativt ut hvis man skal søke lån eller gjøre kjøp med faktura.

I denne teksten forklarer vi alt du trenger å vite om betalingsanmerkninger og svarer på vanlige spørsmål som mange har, samt tips for å unngå betalingsanmerkning.

Hva er en betalingsanmerkning?

Om du ikke har betalt en regning i tide, så kan kredittopplysningsbyråene (som Experian eller Bisnode) registrere en anmerkning på at du ikke har betalt. Den ubetalte regningen må først ha gått til inkasso, så må inkasso kontakte namsmannen og anmerkningen registreres deretter cirka en måned etter denne kontakten. 

Et inkassovarsel har en tidsfrist på 2 uker, dersom dette ikke blir rettet opp i kommer et inkassokrav som også har tidsfrist på 2 uker. Du har altså 30 dager på deg til å rette opp i kravet før det registreres en betalingsanmerkning. Det er inkassobyråene som melder inn anmerkningen til kredittopplysningsbyråene. 

Konsekvenser som følger med betalingsanmerkninger 

Betalingsanmerkninger setter en stopp for kredittverdigheten og følgende vil bli vanskelig å få med betalingsanmerkning:

  • Enkelte arbeidsgivere foretar en kredittsjekk for potensielle jobbkandidater og det kan ha en påvirkning på eventuell ansettelse
  • Tegne abonnementer – som telefon eller strøm
  • Betale med faktura for netthandel 
  • Innvilgelse om lån i en bank 
  • Tegne forsikring
  • Leie leilighet 

Få oversikt over om du har betalingsanmerkning 

Om du vil sjekke om du har betalingsanmerkninger som privatperson så kan du kredittsjekke deg selv gratis. Du kan også sjekke selv hos kredittopplysningsbyråene, eksempelvis hos Bisnode eller Experian for å se hvem som har et krav mot deg, hva det gjelder, beløp, dato og saksnummer, der må du logge inn med BankID for å sjekke. 

Hvorfor har jeg betalingsanmerkning?

Det kan være mange grunner til hvorfor du har fått en betalingsanmerkning. Om det så er på grunn av økonomisk ustabilitet som følge av arbeidsledighet eller har man kanskje vært på en lengre reise og ikke fått med seg en regning som skulle vært betalt. Uansett hvorfor, så kan det skje med alle. 

Hvis det finnes en regning som du ikke har betalt, som har gått videre til inkasso og fortsatt ikke blitt betalt, så sender inkassoselskapet kravet videre til namsmann. Du har dermed en betalingsanmerkning på bakgrunn av at du ikke har betalt regningen eller inkassokravet i tide. 

Lån med betalingsanmerkning 

Hvis långivere ser at du har en eller flere betalingsanmerkningen så vil lånesøknaden din bli avslått med en gang. Noen banker som tilbyr refinansiering kan gi ut lån med betalingsanmerkning, men dette gjøres med krav om sikkerhet i hus, eventuelt om du har en kausjonist. 

Det vil være vanskelig å få vanlig forbrukslån med betalingsanmerkning og det samme gjelder eksempelvis billån med betalingsamerkning. Ønsker du å søke om lån så anbefales det at du enten fordrer eller betaler kravet som står inne på deg, slik at betalingsanmerkningen slettes. 

Annullering av betalingsanmerkninger 

Det er ikke mulig å slette en betalingsanmerkning selv, men betalingsanmerkninger kan slettes ved at følgende skjer: 

  • Anmerkningen slettes når hele kravet blir betalt
  • Når en eventuell gjeldsordningsperiode har blitt avtalt 
  • Når saken går over 4 år så blir betalingsanmerkningen slettet

Hvor lang tid tar det før en betalingsanmerkning slettes? 

Når betalingen for kravet er mottatt, så tar det vanligvis ikke mer enn 1-3 dager før betalingsanmerkningen forsvinner fra registreret. Utover det så skal anmerkningen forsvinne etter 4 år, 

Uenighet i kravet som stilles 

Det er mulig å bestride faktura. Hvis du er uenig med kravet som stilles mot deg så kan du klage på det slik at det oppstår en tvist. Hvis klagen blir vurdert som ikke grunnløs så oppstår det en omtvist, som må løses før det kan sendes inn til inkasso igjen. 

Hvordan får jeg beskjed om at jeg har fått eller skal få betalingsanmerkning?

Du skal få en varsel fra kredittopplysningsbyråene om at du ligger an til å få en betalingsanmerkning slik at du får mulighet til å rette opp i kravet først. 

Hvis du ikke har mulighet til å betale kravet 

Det er viktig at du tar kontakt med inkassobyrået hvis du ikke kan betale kravet som stilles, de vil gi deg en full oversikt over situasjonen og se på det sammen med deg, kanskje det er mulig å legge opp en betalingsplan. Hvis du er arbeidsledig, men har mulighet til å betale et lite beløp hver måned frem til du har inntekt igjen, så kan det være en mulig løsning. 

Spørsmål og svar – Betalingsanmerkning

Hvordan blir jeg kvitt en betalingsanmerkning?

Du må enten betale kravet mot deg, hvis du er uenig i kravet kan du bestride kravet slik at det oppstår en tvist som må løses. 

Hvor lang tid tar det før en betalingsanmerkning forsvinner?

Saken skal slettes etter 4 år, med mindre den blir forlenget på rettslig grunnlag. Betalingsanmerkningen slettes også når du betaler kravet. 

Hvor lang tid har jeg på å betale et inkassokrav?

Først får du en inkassovarsel med 14 dagers tidsfrist, deretter et krav med også 14 dagers tidsfrist, totalt skal du ha 30 dager på å betale ned kravet før det eventuelt registreres en betalingsanmerkning. 

Hva skjer når inkasso går videre til namsmannen?

Når kravet går videre til namsmannen så kan kravet kreves inn med rettslig inndrivelse. Namsmannen kan trekke deg i lønn eller kreve pant i eiendeler. Størrelsen som trekkes av lønnen avgjøres av namsmannen.

Bankene vi sammenligner

Vis mer