Bruttolønn

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Hva er bruttolønn?
Bruttolønn = 12 x månedslønn
Lønn før skatt er trukket
Hva er bruttolønn?
Bruttolønn = 12 x månedslønn
Lønn før skatt er trukket

Bruttolønn er et begrep som går igjen når du søker om lån. Det har stor betydning når långiverne vurderer hvor mye de kan låne deg.

Men hva er brutto, og hva betyr det for vurdering av din lånesøknad? Det kan du lese mer om her.

Bruttolønn definisjon

Slår vi opp i det Norske Akademis Ordbok (Naob) finner vi brutto både som substantiv og adjektiv.

Substantivet betegner en totalstørrelse uten at noe er trukket fra. Utenom bruttolønn finner vi det i ord som bruttofortjeneste, bruttovekt og bruttobeløp.

Adjektivet betyr ganske enkelt “uten fradrag”.

Det er interessant at ordet brutto har sin opprinnelse i det latinske brutus, som betyr ”tung”, ”dum” eller ”klønete”. (Uten at vi ser hvordan det har utviklet seg til et ord med den betydningen vi legger i det i dag).

Motsetningen til brutto er netto.

Bruttolønn er følgelig din lønn før noe er trukket fra. Da tenker vi helst på skatten.

Hva er bruttolønn?

Bruttolønn er den lønnen arbeidsgiveren utbetaler til deg. Det er også det beløpet som er utgangspunktet for skatteberegningen.

Bruttolønn er imidlertid ikke det beløpet som settes inn på din konto. Arbeidsgiveren er nemlig forpliktet til å beregne et forskuddstrekk som overføres til skatteetaten.

Etter at kalenderåret er over, foretas en skatteberegning. Du vil da få penger tilbake hvis du har blitt trukket for mye, eller måtte betale restskatt hvis du har betalt for lite.

Bruttolønn fratrukket skatt betegnes som nettolønn.

Bruttoinntekt

Bruttolønnen slås sammen med andre inntekter du har i løpet av et år, og utgjør din bruttoinntekt.

Utenom lønn kan du for eksempel ha inntekt av kapitalinvesteringer eller utleie av bolig. Dette er også skattepliktige inntekter.

Bruttoinntekt og nettoinntekt når du søker lån

Långiver er interessert i både din bruttolønn og andre inntekter når de ser på lånesøknaden din.

Bruttoinntekten din kan sette grense for hvor mye du får låne totalt.

I henhold til Utlånsforskriften skal bankene ikke gi lån i en størrelse som gjør at din samlede gjeld overstiger fem ganger brutto årsinntekt. Tjener du en halv million i året, ligger grensen altså på 2,5 millioner.

Bankene kan imidlertid gjøre unntak fra dette i særlige tilfeller. Det er gjerne når du har særlig høy inntekt,

Nettoinntekten, inntekten du faktisk får utbetalt etter skatt, er på den annen side det de tar utgangspunkt i når de regner ut hvor mye du er i stand til å betale.

Netto vs brutto

Det er normalt i din interesse at forskjellen på bruttolønnen og nettolønnen din er minst mulig. Jo mindre som trekkes desto bedre. Det er tross alt nettolønnen som skal dekke lånene dine og andre utgifter du måtte ha.

Da må du se på skattemeldingen din. Er du sikker på at alle fradragene er kommet med?

I gamle dager måtte man fylle ut alt selv i en selvangivelse. Da førte man opp alle inntekter, utgifter og eventuelle krav om fradrag post for post. Det var et tungt arbeid, men det ga også en god oversikt på veien.

Få med all fradrag

I dag er denne selvangivelsen ferdig utfylt av Skatteetaten. Det er greit og lettvint, men vi kan ha mistet noe på veien. Det er fortsatt ditt ansvar at den er korrekt utfylt og at alle fradrag du måtte ha krav på er med.

Et nyttig verktøy her er fradragsveilederen som du finner hos Skatteetaten.

Du kan også planlegge økonomien din med tanke på å betale minst mulig skatt av bruttoinntekten din. Å spare med BSU (boligsparing for ungdom) gir deg for eksempel fradrag for de pengene du gjør innskudd med. Hvis du leier ut under 50 % av boligen din, vil det også regnes som skattefri inntekt.

Som næringsdrivende vil du selvfølgelig ha mange flere muligheter til å trekke fra på skatten, men det bør du snakke med en regnskapsfører om.

Beregn skatten din

Hvis banken tar utgangspunkt i lønnsslippen din når du søker lån, vil de ofte legge til grunn det forskuddstrekket som står der.

Det er imidlertid ofte at dette ikke er korrekt. Hvis du pleier å få igjen penger på skatten hvert år, betyr det at det er for høyt.

Du bør da få det korrigert før du søker lån. Skatteetaten har verktøy også for dette.

Med deres kalkulator for beregning av skattetrekk kan du også bestille ny og riktig skattetabell til arbeidsgiver.

Noen liker å bli trukket litt ekstra som en form for tvungen sparing, og betrakter den etterfølgende tilbakebetalingen som en lottogevinst.

Det lønner seg imidlertid ikke økonomisk. Du vil få mer igjen for pengene om du bruker dem til å spare på BSU eller tilbakebetale lån enn å betale for mye i skatt.

Les mer: Hvor mye skatt skal jeg betale?

Bruttolønn når du søker lån hos Sambla

En søknad om forbrukslån til Sambla er samtidig en søknad til over 15 banker og finansieringsinstitusjoner vi samarbeider med. Det øker dine muligheter til å få det billigste lånet med den laveste renten.

Høy bruttolønn gir selvfølgelig også mulighet til høyere lån.

Send en uforpliktende søknad til Sambla i dag, og få den vurdert av over 15 banker!

Spørsmål og svar - Bruttolønn

Hva er brutto?

Brutto er hva du har før du trekker fra noe. Du finner det for eksempel i bruttolønn og bruttovekt.

Hva er bruttolønn?

Med bruttolønn tenker vi på lønn før skatt.

Hva er bruttoinntekt?

Med bruttoinntekt tenker vi på alle inntekter før skatt. Det gjelder alle lønnsinntekter og kapitalinntekter.

Hvorfor må jeg oppgi bruttoinntekt på lånesøknaden?

Det er nødvendig for långiver å kjenne bruttoinntekten din for å kunne vurdere din betjeningsevne. Utlånsforskriften setter også en maksgrense for utlån tilsvarende 5 x lånsøkers bruttoinntekt. (Bankene har imidlertid mulighet til å gjøre unntak fra denne regelen).

Hva er forskjellen på bruttoinntekt og nettoinntekt?

Bruttoinntekt og nettoinntekt er din inntekt henholdsvis før og etter at du har betalt skatt av den.

Hvor finner jeg brutto årsinntekt?

Du vil få tilsendt en oppgave fra arbeidsgiver etter hvert kalenderår. I denne er blant annet brutto årsinntekt oppført. Har du hatt flere arbeidsgivere dette året, må du summere det du har fått fra hver av disse. Du vil også finne hva arbeidsgiverne har rapportert om deg på din side på Skatteetaten.no.

Hvordan regne ut årslønn?

Fra månedslønn finner du årslønn ved å gange med 12. Fra timelønn ganger du med 1 950. Det tas da utgangspunkt i normal 37,5 timers arbeidsuke og 260 arbeidsdager i året.

Hvor stort skattefradrag får jeg hvis jeg har lån?

Du får skattefradrag for alle lånerenter du betaler. For 2022 er dette fradraget satt til 22 %.

Hvor høy bruttoinntekt må jeg ha for å få lån?

Du får skattefradrag for alle lånerenter du betaler. For 2022 er dette fradraget satt til 22 %.

Hvorfor skal jeg søke lån hos Sambla?

Sambla sørger for at din lånesøknad blir vurdert av over 20 banker. Det øker dine muligheter til både å få innvilget lån og til å velge lånet med lavest rente.

Bankene vi sammenligner

Vis mer