Pantelån

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Pantelån vs Forbrukslån
Lavere rente
Lengre løpetid
Pantelån vs Forbrukslån
Lavere rente
Lengre løpetid

Den som låner ut penger vil selvfølgelig føle seg trygg på at vedkommende får pengene sine tilbake. Et middel man kan bruke til dette er å betinge seg et pant, eller sikkerhet som det også heter, for lånet.

Pantelån brukes gjerne som motsetning til forbrukslån, som altså er lån uten sikkerhet. La oss se nærmere på forskjellene mellom de to lånetypene.

Hva er pantelån?

Definisjon pantelån finner vi i Store norske leksikon: “Pantelån er lån mot pant i fast eiendom, skip eller lignende”.

Denne definisjonen har imidlertid blitt stående siden papirleksikonets dager. Å trekke fram skip som eksempel er vel ikke så relevant for folk flest. Det var nok fra en tid før norske skipsredere flagget ut flåten sin, og mange faktisk hadde investert pengene sine i skipsfart.

Det man stort sett tar pant i dag er bolig, hytte eller bil. Såkalt salgspant kan også tas i andre gjenstander.

Pantsettelse av verdigjenstander som smykker, armbåndsur og andre ting for å skaffe rask kapital er ikke lenger så vanlig i Norge. Det er imidlertid fremdeles mulig gjennom Lånekontoret i Oslo.

Pantelån vs forbrukslån

Den store forskjellen mellom pantelån og forbrukslån er altså at førstnevnte har en verdigjenstand eller annen sikkerhet som långiver kan kreve solgt til dekning av lånet dersom betalingen ikke overholdes.

For en låntaker kan det være ulike fordeler og ulemper med hver av disse lånetypene.

Fordeler med pantelån

Den viktigste fordelen er at lån med pant som regel vil ha lavere rente enn lån som ikke har det.

Långivers risiko for ikke å få tilbake pengene sine er betydelig mindre når det er pant. Det gjenspeiler seg i rentekostnaden. God sikkerhet som egen bolig vil gi de laveste rentene.

Et pantelån, spesielt pant i fast eiendom, vil også kunne gis med lengre nedbetalingstid. Der et forbrukslån helst ikke skal gis med løpetid over fem år, er det ikke uvanlig med 20-30 års nedbetalingstid på boliglån.

Dessuten kan du låne mye høyere beløp med pantelån. Hvor mye du kan låne avhenger av pantets verdi.

Fordeler med forbrukslån

Lån uten sikkerhet, altså forbrukslån, utmerker seg med sin fleksibilitet. Mens pantelån ofte er knyttet til gjenstanden som er stilt som sikkerhet (typisk boliglån), vil et forbrukslån kunne brukes til akkurat det formålet du ønsker.

Ettersom det ikke er omstendelige prosesser med noteringer av panteheftelser, verdsettelse av pantet og tilhørende dokumenter, vil behandlingen av en lånesøknad om forbrukslån ta mye kortere tid. Lån på dagen er ikke uvanlig.

Refinansiere pantelån og andre lån

Uansett hvilke lån du har bør du jevnlig sjekke betingelser og sammenligne med andre mulige lånetilbud du kan få.

Dersom du kan stille pant er Samblas omstartslån en utmerket løsning for å få lavere rente og bedre betingelser på gjelden du har. Du kan også søke om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker.

Selv uten pant er det mulig å oppnå bedre betingelser enn du har i dag ved å refinansiere gjennom Sambla. Sambla sammenligner nemlig over 15 banker slik at du får et tilsvarende antall lånetilbud.

Send en søknad i dag og se hva du kan spare med et lån via Sambla!

Spørsmål og svar - Pantelån

Hva er pantelån?

Et pantelån er et lån med sikkerhet. Typiske eksempel på pantelån er boliglån og billån.

Kan jeg refinansiere pantelån?

Ja. Nesten alle lån kan refinansieres. Sjekk gjerne ut omstartslån på Sambla.

Hva er fordelene med pantelån?

De viktigste fordelene med pantelån er lavere rente og lengre løpetid.

Kan jeg pantsette smykkene mine for å få pantelån?

I dag er det kun på lånekontoret du kan “stampe” verdisakene dine mot et kortsiktig lån. De holder til i Kirkegata 19 i Oslo.

Bankene vi sammenligner

Vis mer