Alt om serielån

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Hva er serielån?
Serielån vs. andre lån
Beløpet reduseres for hver måned
Hva er serielån?
Serielån vs. andre lån
Beløpet reduseres for hver måned

Skal du velge serielån eller annuitetslån? De norske bankene går ofte ut fra at låntakere ønsker det siste. Det er den vanligste låneformen, spesielt for boliglån. For de fleste er det nok også dette  som passer best.

Men hvorfor ikke vurdere serielån? Et serielån har mange fordeler og det kan lønne seg å også se nærmere på denne lånetypen.

Hva er serielån?

Et serielån er et lån som nedbetales i form av et fast avdrag og en varierende rentedel. Et serielån har høyest terminbeløp i starten av nedbetalingsperioden. Etter hvert som lånet reduseres og rentekostnaden blir lavere, blir også de månedlige utgiftene på lånet mindre.

Alternativet er å betale det samme beløpet hver måned. Det betyr at du betaler mindre i avdrag i starten enn med et serielån.

Det er det vi kaller annuitetslån. Forskjellen på disse to låneformene er illustrert i figuren lenger ned.

Hva er fordelene med serielån?

Den store fordelen med et serielån er at du reduserer gjelden raskere ved at du betaler det meste i begynnelsen. Det styrker din finansielle profil, og gjør det lettere for deg å få nye lån dersom det skulle være behov for det.

Den totale lånekostnaden blir også betydelig mindre med et serielån. Ettersom lånet reduseres raskere, vil rentekostnaden per måned bli lavere og lavere.

Forskjellen på serielån og andre lån

Figuren under viser tydelig forskjellen mellom de to lånetypene. I et serielån betaler du like mye avdrag gjennom hele nedbetalingstiden. Terminbeløpet reduseres etter hvert som lånesummen blir mindre og renten lavere.

I det andre tilfeller holder terminbeløpet seg konstant. Hvor mye avdrag du betaler avhenger av renten. Etterhvert som det totale lånebeløpet reduseres, betaler du mindre i renter og dermed mer i avdrag.

Hvordan påvirkes serielån av renteendring?

Et serielån er mindre renteutsatt enn andre lån, og grunnen til dette er at man nedbetaler mer de første årene når renten er mer forutsigbar.

Man vil allikevel merke en renteendring bedre når man betaler ned på et serielån fordi terminbeløpet endres. En endring i renten vil ikke ha noen effekt på andelen avdrag som man betaler hver måned, og lånebeløpet betales ned i sin faste rytme.

Hvilken låneform bør du velge?

Når du tar et forbrukslån er renten den viktigste. Deretter bør du fundere på om du skal velge serielån.

Du bør selvfølgelig ha god nok økonomi til å betale de høyere månedlige terminbeløpene den første tiden.

Mange som vet de kommer til å få dårligere økonomi eller lavere inntekt i framtiden, kan med fordel velge serielån. Et typisk og forutsigbart tilfelle er at du om noen år vil gå av med pensjon.

Det er også gunstig med serielån der det investeres i en gjenstand som forringes i verdi i løpet av kort tid. Kjøretøy og maskiner er vanlige eksempler på dette. Låner du til bil, er det derfor aktuelt å vurdere serielån.

Det vil ofte lønne seg å ta kontakt med profesjonelle rådgivere når du skal ta opp lån. Hvilken lånetype du velger kan utgjøre store forskjeller i hverdagen og tiden fremover. Det er viktig at alle faktorer er tatt med vurderingen.

Selv om annuitetslån er den vanligste låneformen i Norge, er det ikke sikkert at det alltid er det riktige valget. For banken er ofte dette det beste fordi det gir forutsigbare betalinger og høye renteinntekter, og det er som regel det du som lånekunde blir anbefalt.

Men har du muligheter til å betjene et serielån, bør du vurdere det. Et serielån gir muligheten til å bli gjeldfri raskere og bygge opp egenkapital fortere. For mange er akkurat dette målet. Med dette sagt; du bør være helt sikker på at du klarer å betjene lånet selv med svingninger i renten.

Hvor mye kan du låne?

På Sambla.no finner du en serielånkalkulator som enkelt regner ut hvor mye du kan låne ut ifra din økonomiske situasjon. Ved å ta kontakt med Sambla får du tildelt en personlig rådgiver som vil veilede deg på veien mot å finne de beste lånevilkårene og den lånetypen som passer for deg, helt kostnadsfritt.

Det er alltid en fordel å sammenligne flere banker slik at man er sikker på at man oppnår de mest gunstige lånevilkårene, også når man skal vurdere lånetype.

Låner du penger via Sambla, blir denne jobben gjort for deg. Du får all den rådgivningen du trenger for å komme frem til det beste resultatet, uten kostnader for deg.

Fordeler med å låne penger via Sambla:

  • Det er helt kostnadsfritt
  • Du binder deg ikke til noe
  • Det er enkelt å samle lån
  • Du får personlig rådgivning
  • Sambla samarbeider med flere ulike banker og långivere
  • Du kan låne penger på en rask og trygg måte

Sammenlign serielån med Sambla

Sambla representerer det nye innen låneformidling. Her er det mulig å låne opp til 500 000 kroner, med renter fra 5.95 %. Hvor fort og hvordan du vil betale tilbake, er du med på å bestemme selv.

Det er gratis og uforpliktende å søke. Over 15 ulike långivere vurderer søknaden din, og kommer tilbake med det beste tilbudet de kan gi. Vi innhenter alle tilbudene i løpet av 24 timer.

Det er du som velger det tilbudet som tiltaler deg mest, eventuelt sammen med en av våre rådgivere. Pengene dukker deretter opp på kontoen din i løpet av et par dager.

Søk lån på dagen hos Sambla!

Spørsmål og svar – Serielån

Hva er serielån?

Et serielån kjennetegnes med en nedbetalingsplan hvor avdragsdelen er den samme på alle terminbeløp. Ettersom det også er renter som skal dekkes, må du dermed betale et høyere beløp den første måneden, og deretter mindre og mindre etter hvert som hovedstolen blir nedbetalt.

Bør jeg velge serielån?

Totalt betaler du mindre på et serielån enn et annuitetslån med samme betalingstid. Mange foretrekker likevel annuitetslån fordi de da betaler det samme beløpet hver måned.

Bankene vi sammenligner

Vis mer