Alt som serielån

Serielån eller annuitetslån? De norske bankene går ofte ut ifra at låntakere ønsker annuitetslån. Det er den vanligste låneformen, spesielt for boliglån, og for de fleste er det annuitetslån som passer best. Men hvorfor ikke vurdere serielån? Et serielån har mange fordeler og det kan lønne seg å også se nærmere på denne lånetypen.

Hva er serielån?

Et serielån er et lån som nedbetales i form av et fast avdrag og en varierende rente. Et serielån har høyest terminbeløp i starten av nedbetalingsperioden, og etter hvert som lånet reduseres og renten blir lavere, blir også de månedlige utgiftene på lånet mindre.

Fordelene med serielån?

Et serielån har kortere nedbetalingstid enn et annuitetslån og hvis man kan betjene lånet på riktig måte, er dette en stor økonomisk fordel. Ettersom låneforløpet blir kortere, blir også rentebelastningen mindre, og totalt sett vil et serielån koste mindre enn et annuitetslån. Om man har lånt til bolig, vil man kunne bygge seg opp egenkapital i boligen raskere og et serielån er også mindre utsatt for renteendringer.

Serielån kontra annuitetslån

Grafene under viser tydelig forskjellen mellom annuitetslån og serielån. I et serielån betaler man like mye avdrag gjennom hele nedbetalingstiden, og det totale terminbeløpet reduseres etter hvert som lånesummen blir mindre og renten lavere. I et annuitetslån forholder terminbeløpet seg konstant, og hvor mye avdrag man betaler avhenger av renten. Etterhvert som det totale lånebeløpet reduseres, betaler man mindre renter og dermed mer avdrag.

Annuitetslån

Serielån

Hvordan påvirkes serielån av renteendring?

Et serielån er mindre renteutsatt enn annuitetslån, og grunnen til dette er at man nedbetaler mer de første årene når renten er mer forutsigbar. Man vil allikevel merke en renteendring bedre når man betaler ned på et serielån fordi terminbeløpet endres. En endring i renten vil ikke ha noen effekt på andelen avdrag som man betaler hver måned, og lånebeløpet betales ned i sin faste rytme.

Serielån eller annuitetslån, hvilken låneform bør du velge?

Når du tar et forbrukslån er renten den viktigste. Deretter bør du fundere på om du skal velge serielån eller annuitetslån. Det vil alltid lønne seg å ta kontakt med profesjonelle rådgivere når man skal ta opp lån. Hvilken lånetype man velger kan utgjøre store forskjeller i hverdagen og tiden fremover, og det er viktig at alle faktorer er tatt med vurderingen.

Selv om annuitetslån er den vanligste låneformen i Norge, er det ikke sikkert at det alltid er det riktige valget. For banken er ofte annuitetslån det beste fordi det gir forutsigbare betalinger og høye renteinntekter, og det er som regel det man som lånekunde blir anbefalt. Men har man muligheter til å betjene et serielån, bør man vurderer dette på det sterkeste. Et serielån gir muligheten til å bli gjeldfri tidligere og bygge opp egenkapital fortere, og for mange er akkurat dette målet. Med dette sagt, bør man være helt sikker på at man klarer å betjene lånet selv med svingninger i renten.

Hvor mye kan du låne?

På Sambla.no finner du en serielånkalkulator som enkelt regner ut hvor mye du kan låne ut ifra din økonomiske situasjon. Og ved å ta kontakt med Sambla får du tildelt en personlig rådgiver som vil veilede deg på veien mot å finne de beste lånevilkårene og lånetypen som passer for deg, helt kostnadsfritt.

Det er alltid en fordel å sammenligne flere banker slik at man er sikker på at man oppnår de mest gunstige lånevilkårene, også når man skal vurdere lånetype.

Låner du penger via Sambla, blir denne jobben gjort for deg og du får all den rådgivningen du trenger for å komme frem til det beste resultatet, helt kostnadsfritt.

Fordeler med å låne penger via Sambla:

  • Det er helt kostnadsfritt
  • Du binder deg ikke til noe
  • Det er enkelt å samle lån
  • Du får personlig rådgivning
  • Sambla samarbeider med flere ulike banker og långivere
  • Du kan låne penger på en rask og trygg måte

Sammenlign med Sambla

Sambla er den nye generasjonen låneformidler. Med oss kan du låne opptil 500 000 kroner til et av markedets beste lånevilkår (lavest mulige rente 6,19 %), og du bestemmer tilbakebetalingstempoet selv. Tjenesten er gratis, og du binder deg ikke til noe. Vi lar 15 ulike banker og långivere se søknaden din, og så kommer alle med sitt beste tilbud for å få deg som kunde. Innen 24 timer har vi innhentet alle tilbudene. Deretter velger du, sammen med en av de personlige rådgiverne våre, det tilbudet som passer deg best. Pengene overføres så til kontoen din innen et par dager.

 kr
 år
10 000500 000
Kostnad kr/mån*:
3 405 kr
Nytt lånRefinansiering

Phone number
Email adress
Nominell rente er individuell og varierer fra 5.99% til 24.9%. Eksempel 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86 %, kostnad 54 812 kr og totalbeløpet du ender opp med å ha betalt over de 5 årene blir på 204 812 kr.

Best i kategorien!

Uppdaterat 19-11-12