Seniorlån

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Seniorlån er for personer over 60
Seniorlån krever sikkerhet i bolig
Søk lån uten sikkerhet hos Sambla
Seniorlån er for personer over 60
Seniorlån krever sikkerhet i bolig
Søk lån uten sikkerhet hos Sambla

Seniorlån er en type lån som er spesielt rettet mot personer over 60 år. De vesentlige momentene med et seniorlån er at du må ha en bolig med god sikkerhet, og at du behøver ikke betale løpende renter og avdrag.

Personer litt oppe i årene kan ha problemer på lånemarkedet. Vi ser her nærmere på seniorlån og de alternativene det finnes for disse. Mange vil blant annet få flere muligheter ved å søke lån gjennom Sambla. Vi legger ikke like stor vekt på alderen din eller om du har bolig ved søknad om lån, slik en del andre långivere gjør.

Seniorlån gir deg over 60 år en sjanse til å frigi kapital som er samlet i hjemmet. Det betyr: 

 • Økonomisk fleksibilitet, siden pengene kan brukes etter eget ønske.
 • Livslang rett til å bo i boligen, samtidig som eierskapet beholdes.
 • Frihet til å slippe renter og avdrag.

Hva er seniorlån?

Seniorlån er et eget lånekonsept som er rettet mot pensjonister eller folk som nærmer seg pensjonsalderen. Lånet går også under navnet Litt extra. For øyeblikket er det 9 banker i Norge som tilbyr seniorlån.

Ideen er at du stiller boligen som sikkerhet for lånet, og at du ikke trenger å betale renter eller avdrag. Lånet innfris ved at boligen selges etter at du er død eller har flyttet til et pleiehjem.

Seniorlån fungerer også som et rammelån eller flexilån. Det betyr at du ikke behøver å bruke av lånet umiddelbart. Det er for eksempel mulig å få overført et bestemt beløp hver måned for å spe på pensjonen. Det er av den grunn det også er markedsført som “litt extra”.

Betingelser og fordeler for seniorlån

For å få et seniorlån må du ha en bolig du kan stille som sikkerhet. Dernest skal den være gjeldfri.

 • Sikkerhet i bolig –  Boligen din må stilles som sikkerhet for seniorlånet, og den bør være gjeldfri. Eventuell gjeld kan innfris ved hjelp av seniorlånet, men lånet skal da være det eneste med pant i boligen.
 • Lånebeløpet – For de mellom 60-80 år kan man låne opp til 40% av boligens verdi. For de over 80 år, kan dette øke til 49%.
 • Ingen løpende betalingskrav – Det er ikke nødvendig med løpende betjening av lånet. Renter som påløper legges til lånesummen, men du kan velge å betale renter og/eller avdrag hvis du ønsker og har økonomi til det.
 • Fleksibilitet ved innfrielse –  Som med konvensjonelle lån, kan seniorlånet innfris helt etter ønske.
 • Livslang borett – Selv om lånet med påløpte renter og ubetalte avdrag overstiger boligens verdi, sikres du og din ektefelle retten til å bo i boligen livet ut, med mindre dere flytter til et pleiehjem. Banken har ingen rett til å selge boligen så lenge dere bor der.

Hva er renten på seniorlån?

Renten på seniorlån er vesentlig høyere enn renten på vanlige boliglån og andre rammelån med pant i bolig.

Grunnen til det er den nevnte muligheten for at det påløper så mye renter at salget av boligen ikke vil dekke hele lånet.

Vi kan jo bli ganske gamle her i landet. Banken gambler på at du ikke passerer 100 år med altfor god margin, og tar følgelig en viss risiko de vil ha kompensert med en noe høyere rente. 

Det er også alltid en mulighet for at boligen faller i verdi.

Men den relativt høye renten er en grunn til at du bør undersøke andre lånealternativer før du velger seniorlånet. Les mer om alternativer til seniorlån lenger ned, eller ta direkte kontakt med Sambla i dag.

Hva med arvingene?

Nå er det slik at arvingene dine ikke har noe med hvordan du skjøtter økonomien din. Du har all rett til å bruke av formuen din slik du ønsker, å pantsette boligen eller å ta opp lån.

Et unntak er dersom du sitter i uskiftet bo. Det vil si at ektefelle eller samboer er død, og det ikke har skjedd noe arveoppgjør med dennes arvinger. Da må du ha et samtykke fra arvingene før du kan pantsette tidligere felles bolig.

Men de långivere som tilbyr seniorlån oppfordrer likevel uansett til å ta det opp med arvingene dine før du søker seniorlån. Det er ofte konfliktforebyggende.

Det som i praksis skjer for arvingene når du dør eller kommer på pleiehjem, er at de må innfri seniorlånet hvis de ønsker å beholde boligen. I motsatt fall må den selges.

Det siste er å anbefale dersom boliggjelden har vokst så mye at den overstiger det man kan vente å få igjen etter salg.

Hvilke banker tilbyr seniorlån?

Det er kun et begrenset antall banker som har seniorlån i sin portefølje. Andre banker kan ha sine egne typer pensjonistlån eller andre rammelån. Men disse inkluderer da ikke tilbudet om renteutsettelse og livsvarig borett.

Bankene som i dag tilbyr seniorlån er Strømmen Sparebank, Lillestrømbanken, Sparebanken Vest, Bien Sparebank, OBOS-Banken, Jernbanepersonellets Bank og Forsikring, Klp-banken, Fornebu Sparebank og BN Bank.

Ulemper med seniorlån

Seniorlån kan være et godt tilbud til mange, men det er noen skjær i sjøen.

 • Gjeldfri bolig – for å kvalifisere til seniorlån kreves det en nesten gjeldfri bolig. Dette kravet kan ekskludere mange som ikke har klart å nedbetale sin boliggjeld til tross for mange års arbeid.
 • Høyere rente – renten for seniorlån er høyere enn for vanlige boliglån. Ubetalt rente legges til lånet, noe som fører til at lånet vokser og det blir beregnet rente av en stadig økende lånesum.
 • Innfrielse av lån – mange er ikke komfortable med kravet om at lånet må innfris eller at boligen må selges ved innflytting på pleiehjem. Det kan være en emosjonell verdi i å beholde boligen, selv om man ikke bor der.
 • Arvingers rolle – selv om arvingenes mening juridisk sett ofte ikke påvirker lånet direkte (med unntak av tilfeller med uskiftet bo), er det mange eldre som er bekymret for hvordan lånet vil påvirke arvens størrelse og fordeling.

Lån til eldre fra Sambla – uten sikkerhet

For deg som ikke har en kostbar og gjeldfri bolig, er dessverre ikke seniorlån noe alternativ.

Men du er ikke utelukket fra andre fordelaktige låneordninger.

På Sambla formidler vi forbrukslån som passer for alle aldersgrupper. Pensjonister og andre seniorer er selvfølgelig inkludert.

Her kan du søke opp til 600 000 kroner du kan bruke til det formål du ønsker. Du kan velge mellom å søke alene eller med en medlåntaker.

Vi kan også hjelpe deg med å få den lavest mulige renten. Det kan vi fordi vi samarbeider med flere banker eller låneinstitusjoner. Én søknad du sender til oss, vil bli forelagt samtlige,

Du kan dermed oppnå over 20 lånetilbud på bare én søknad. Du vil se at det kan være stor forskjell på renten du blir tilbudt fra de forskjellige bankene.

For å få den beste renten er du alltid nødt til først å søke flere steder. Det ordner du på en gang med Sambla.

Omstartslån fra Sambla – også for eldre

Dersom du har en bolig du kan bruke som sikkerhet, bør du sjekke ut Samblas omstartslån før du bestemmer deg for et seniorlån.

Med et omstartslån kan du nemlig låne opptil 85 % av boligens verdi, i motsetning til 40 % på et seniorlån.

Lånet kan du bruke til refinansiering med sikkerhet. Det betyr at du samler annen gjeld du har i omstartslånet. Det er ofte mye penger å spare med en slik refinansiering.

Du kan også supplere med ting som krydrer pensjonisttilværelsen, som en ny bil, en båt, en fritidsbolig, ferie eller et durabelig 70-års lag.

For deg som liker å ha orden på ting, får du også en konkret tilbakebetalingsplan. Det er altså ikke et lån som vokser videre inn i himmelen ved at det aldri betjenes.

Søk lån hos Sambla i dag

Uansett alder er du velkommen inn hos Sambla.

Her kan du søke omstartslån eller forbrukslån opp til 600 000 kroner. Lånet bruker du til det du mener er best.

Sjekk gjerne også ut våre betingelser for billån.

Vi garanterer rask behandling, og noen ganger kan du faktisk få lån på dagen.

Spørsmål og svar - Seniorlån

Hvor lang tid tar det fra jeg søker om Seniorlån til lånet er utbetalt?

Dersom du har lagt ved en e-takst med søknaden, opplyser bankene at det kan ta 1-2 virkedager før lånet er utbetalt.

Hvilke banker tilbyr seniorlån?

Per i dag tilbys seniorlån hos Strømmen Sparebank, Lillestrømbanken, Sparebanken Vest, Bien Sparebank, OBOS-Banken, Jernbanepersonellets Bank og Forsikring, Klp-banken, Fornebu Sparebank og BN Bank.

Hva er renten på seniorlån?

Renten på seniorlån ligger alltid noe over vanlig boliglånsrente og renten for andre rammelån med sikkerhet i bolig. Hvor mye avhenger av det aktuelle rentemarkedet og Norges Banks styringsrente.

Hvem kan få Seniorlån?

Seniorlån kan du søke etter at du eller ektefellen din har fylt 60 år.

Bankene vi sammenligner

Vis mer