Kortsiktig lån

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Søk kortsiktig lån
Bruk til hva du vil
Ikke betal unødig høy rente
Søk kortsiktig lån
Bruk til hva du vil
Ikke betal unødig høy rente

Et kortsiktig lån er et lån du tar opp i den hensikt å betale det tilbake så raskt som mulig. Det er ulike omstendigheter hvor du kan ha et behov for kortsiktig lån, Det vanligste er at du forventer et beløp inn på konto som skal dekke det opp slik at du kan betale tilbake..

Her skal vi se på hva et kortsiktig lån kan brukes til, og noen ting du bør tenke på hvis du skal ta opp et slikt lån. Husk at du selv velger nedbetalingstiden når du tar opp lån gjennom Sambla.

Hva er “kortsiktig”?

Det er ganske individuelt hva vi legger i “kortsiktig” når det gjelder tilbakebetaling av lån.

Et boliglån kan ha en nedbetalingstid på 20-30 år, mens vanlige forbrukslån skal betales på maks 5 år.

Kortsiktig kan forstås som at du iallfall har betalt det tilbake i løpet av tolv måneder eller kortere tid. Det kan være ved hjelp av en streng nedbetalingsplan, eller en arv eller et salgsoppgjør fra en bolig du venter på å motta i løpet av rimelig tid.

Typiske trekk ved kortsiktige lån

Kortsiktige lån skal betales tilbake i løpet av kort tid. Det betyr at det normalt ikke er snakk om større beløp, selv om det unntaksvis kan være tilfelle.

Det er flere tilbydere av såkalte smålån, eller varianter som mikrolån og sms-lån. Disse kan være på fra noen få tusenlapper og opp til rundt 50 000 kroner. Smålån gis alltid med kort løpetid. Det ville være uhensiktsmessig – og dyrt – å strekke et lån i 10 000-kronersklassen over flere år.

Smålån vil som regel ha noe høyere nominell rente enn andre lån uten sikkerhet. Effektiv rente ved slike lån vil være uforholdsmessig høy, ettersom etableringsgebyret er såpass høyt i forhold til lånebeløpet. Her kan det være mer opplysende å se på lånets totale kostnader for å få et inntrykk av hva det koster deg å ta opp lånet.

Hva kortsiktige lån brukes til

Et kortsiktig lån kan være hensiktsmessig for å dekke uforutsette utgifter. Vanlige eksempler på dette er høye verkstedregninger eller strømregninger. Det er fordringer du ikke kan vente med å betale.

Det kan også være hvitevarer som går i stykker og må erstattes eller en vannlekkasje som må utbedres.

Mange tar også opp kortsiktige lån til begivenheter som bryllup eller feriereiser.

Kortsiktig lån eller kredittkort

I likhet med lån kan kredittkort brukes til å ta opp kortsiktig gjeld. Hva som egner seg best er situasjonsavhengig.

Generelt er kredittkort best dersom du klarer å betale ned bruken av det veldig raskt. Kredittkortene kan nemlig ha en rentefri periode på inntil 45 dager, litt avhengig av den månedlige avregningsdatoen.

Etter dette vil kredittkortene ha høyere rente enn et lån uten sikkerhet. Det lønner seg derfor ikke å nedbetale gjeld på kredittkort over lengre perioder. Planlegger du å betale tilbake i løpet av tre måneder eller mer, er det mest hensiktsmessig med lån. Vanlig lånebetjening er også mer strukturert enn kredittkort i og med at du har en betalingsplan å forholde deg til.

Les også: Hva er et kredittkort?

Innfri lån før tiden

Et alternativ til å ta opp et kortsiktig lån, er å søke om et lån med lang betalingstid og så innfri det når du har penger til det.

Dette er gjerne snakk om lån på noe høyere beløp enn smålån, og du er litt usikker på om du kan klare det i løpet av kort tid. Det kan være du venter en arv, men du er usikker på når den kommer.

For långiver er det bare bra at du betaler ut hele lånet før tiden. Det er også noe du har rett til. Du blir ikke ansvarlig for renter og gebyrer som skulle betales i henhold til betalingsplanen.

Et unntak er hvis du har bundet renten i et bestemt antall år. Da må du kontakte långiver for å klargjøre eventuell overkurs eller underkurs.

Kortsiktig lån med betalingsanmerkning

Det er mange som lurer på om det er mulig med kortsiktige lån eller annen kreditt dersom man har fått en betalingsanmerkning.

Det vanlige svaret på det er nei. Det strider mot bankenes praksis om forsvarlig kredittvurdering ved å gi ytterligere kreditt til en person som har fått registrert en betalingsanmerkning.

Derfor er det viktig å gjøre noe med gjelden før det kommer så langt. Normalt har du litt tid på deg fra det første inkassovarselet er mottatt, til du faktisk blir oppført i registeret.

Dersom du har problemer med betjeningen av gjelden du har, bør du tenke på å refinansiere denne før et nytt låneopptak, eller refinansiere den sammen med det nye lånet. Se mer om refinansiering lenger ned.

Kortsiktig lån bedrift

Et område det er veldig vanlig med kortsiktige lån er der du driver egen virksomhet med kjøp og salg av varer. Du tar opp en kreditt du kjøper produkter for, og betaler den ned når du har solgt de videre.

Bankene har egne ordninger som kassekreditt og lignende for etablerte bedrifter. Der er ikke alltid en nystartet bedrift, som for eksempel en nettbutikk, umiddelbart vil bli godkjent for dette.

Da kan alternativet være å ta opp et usikret kortsiktig lån.

Har du mange kortsiktige lån?

Det er som regel intet problem å håndtere smålån på kort sikt. Blir det mange av dem kan det bli uoversiktlig. Kommer du på etterskudd med betalingen av ett av dem, er det fort at det også skjer med de øvrige.

Det kan også hende at premissene for kortsiktig nedbetaling bortfaller. Det viser seg for eksempel at den forventede arven langt fra blir så stor som du forventer.

I slike tilfeller bør du vurdere en refinansiering. Samler du den kortsiktige gjelden i ett lån, har du mulighet til å få lavere rente, lenger nedbetalingstid, og ikke minst bedre oversikt over betalingene dine.

Espen
2023-12-22
Espen er skribent på Sambla. Han er utdannet jurist med privatøkonomi og finansiering som spesialfelt. De senere årene har han viet seg til å skrive tekster med tanke på å bistå enkeltpersoner til å ta velinformerte beslutninger når de skal låne penger i Norge. Tekstene er gjennomlest og godkjent av Marcus Sätherström, innholdsansvarlig i Norge.

Spørsmål og svar - Kortsiktig lån

Hvorfor ta et kortsiktig lån?

Det kan være ulike behov som det er nødvendig å dekke, som en verkstedregning eller fornyelse av hvitevarer. Spesielt for mindre lån bør du ikke be om lenger nedbetalingstid enn det som er nødvendig.

Kan man få kortsiktige lån med betalingsanmerkninger?

Normalt vil man få avslag på det fleste typer anmodninger om kreditt dersom man har betalingsanmerkninger. Det gjelder også kortsiktige lån.

Kan man få kortsiktige lån på dagen?

Det er ingen banker som annonserer at de kan gi lån på dagen. Normalt er likevel behandlingen kurant, og det er vanlig å få svar innen 1-3 virkedager.

Bankene vi sammenligner

Vis mer