home
  • Hjem
  • Sambla forklarer
  • Kassekreditt

Kassekreditt

Kassekreditt eller kassakreditt er en ofte benyttet form for kreditt i næringslivet og enkelte andre sektorer. Det gjør det mulig å kjøpe inn flere varer mens man venter på at kundene betaler.

Her kan du lese mer om hva kassekreditt er, hvordan du selv kan utnytte deg av den eller vurdere den opp mot andre alternativer som kan være aktuelle for deg.

På sambla kan du eksempelvis finne forbrukslån, smålån, omstartslån og andre gunstige kreditter. Vi innhenter tilbud fra flere banker for at du skal få de beste betingelsene til enhver tid på ditt lån.

Kassekreditt definisjon

I Det Norske Akademis ordbok (NAOB) er definisjonen på kassekreditt at det "er en bankkreditt som gir kunden anledning til å heve penger innenfor en fastsatt grense." Store norske leksikon har en sammenfallende forklaring.

Vi finner imidlertid denne definisjonen litt for vid. Slik den står kan den omfatte så vel rammelån og kontokreditt som vanlige kredittkort.

De fleste banker som tilbyr slike kreditter sørger for å få med at de er rettet mot næringsdrivende og deres spesielle behov til enhver tid.

Det er formelt ikke noe i veien for at også privatpersoner kan søke om kassekreditt til seg selv, men som regel er det andre alternativer som passer bedre for disse.

Hva er kassekreditt?

Har du en butikk eller annen virksomhet, vil du ofte ha behov for kreditter. Det er ikke alltid det er nøyaktig samsvar mellom inntekter og utgifter hele tiden.

Det er vanskelig å fastsette dette behovet beløpsmessig. Tar du opp et lån er det ikke sikkert det strekker til. Dersom du tar opp et lån som er høyere enn det viser seg at du har bruk for, betaler du unødvendige renter.

Det kan også være vanskelig å tilbakebetale lånet til fastsatt tid fordi det ikke er alltid kundene betaler til rett tid.

Det er disse problemene med finansiering man søker å avhjelpe med et tilbud om kassekreditt.

Kassekreditt er som nevnt i definisjonen muligheten til å ta ut penger løpende inntil en nærmere fastsatt grense. Du betaler ned på kassekreditten til enhver tid når du har mulighet til det.

Sikkerhet

Banken vil som regel kreve en sikkerhet for å gi deg og bedriften din en kassekreditt. Typiske former for sikkerhet her er:

  • Pant i kundefordringer

  • Pant i varelager

  • Pant i driftstilbehør

  • Pant i fast eiendom

  • Kausjon

Spesielt nystartede virksomheter vil få problemer med å få innvilget slike kreditter dersom de ikke kan vise til god sikkerhet. De vil jo gjerne ha litt erfaringsgrunnlag med hensyn til bedriftens inntekter og utgifter.

Sikkerheten kan gjelde hele eller deler av kreditten.

Det er derfor vanlig at den næringsdrivende tilbyr personlig kausjon eller pant i egen bolig for en kassekreditt til bruk i bedriften.

Avtale om kassekreditt

En avtale om kassekreditt inngås normalt for ett år ad gangen. Ønsker du å avslutte kassekreditten etter dette, må alt som er utestående til banken gjøres opp.

Dersom du betaler som avtalt, vil banken ikke ha noen betenkninger med å forlenge avtalen. Det kan også være et godt tidspunkt til å forhandle opp rammebeløpet på kassekreditten.

Kassekreditt bedrift - fordeler

Det viktigste med kassekreditten er at den sørger for likviditet, som det heter på fagsprøket. Det betyr at bedriften har penger til å betale regningene sine, og til å foreta nødvendige innkjøp.

Ideen er at for eksempel en butikk vil tjene mer på å fylle opp varelageret for salg enn de utgifter de måtte ha til å betjene kreditten. Det lønner seg derfor for dem å låne pengene nå i stedet for å vente til de får inn penger.

Ellers vil det nemlig bli et problem med finansiering for alle de virksomhetene hvor inntektene ikke kommer på samme tidspunkt som utgiftene skal betales.

Det er også en del bedrifter som sesongorienterte, Det betyr gjerne at de har et større behov for kreditt i lavsesonger. Dette tjenes inn når omsetningen igjen skyter fart.

Det fine med kassekreditten er at du aldri låner mer enn du akkurat trenger til enhver tid. Du slipper samtidig å spørre banken om lån hver gang du er nødt til å bruke av den.

Kassekreditt renter

Kassekreditt er selvfølgelig ikke gratis. Som med alle andre former for kreditt, må du betale renter.

For en kassekreditt kan dette være todelt.

Du betaler løpende renter for de deler av kreditten du til enhver tid bruker, Dertil kan du betale en mindre provisjon for det beløpet du har fått til disposisjon. Både renter og provisjon forfaller normalt kvartalsvis, men noen kassekreditter kan ha andre betingelser. Enkelte banker reklamerer med at du bare behøver å betale renter, og ikke provisjon,

Bankene vil imidlertid ikke oppgi noen generelle eller veiledende rentesatser på en kassekreditt. Du er nødt til å søke først. Banken vil da vurdere virksomheten din, samt den sikkerheten du eventuelt kan stille,

De fleste store banker tilbyr kassekreditt, og det er fullt lov å prøve seg på flere.

Når det er tid for å fornye kassekreditten, bør du også forhandle på renten. Hvis det har fungert bra og du har betalt i tide, vil du normalt ha gode kort på hånden.

Alternativer til kassekreditt

Kassekreditt er et vanlig og svært nyttig tilbud til mange bedrifter. Det er imidlertid ikke sikkert at det er det absolutt beste i akkurat ditt tilfelle. Du bør derfor alltid vurdere også andre muligheter på grunnlag av dine inntekter og utgifter.

Mange bedrifter velger å bruke factoring i steder for kassekreditt. For privatpersoner er en kontokreditt det nærmeste man kommer noe som likner på kassekreditt for bedrifter. Her bør man imidlertid se om behovet like fullt kan dekkes av et vanlig forbrukslån.

Factoring innebærer at banken forskutterer betalingen av kundefordringene dine slik at du slipper å vente på betalingen. Banken vil da selv forestå innkrevingen. Fordelen for kundene dine kan da være at de kan tilbys lenger betalingsfrist enn det du måtte ha muligheten til å tilby dem.

En kontokreditt er en kreditt som kan føyes til din vanlige brukskonto. Det betyr at du kan overtrekke den for et visst beløp uten at du får problemer av den grunn. Kontokreditten varierer gjerne mellom 5 000 og 25 000 kroner.

Ulempen med kontokreditt er at du risikerer å bruke mer penger enn du faktisk får inn, eller blir liggende å betale på en dyr kontokreditt over tid.

I slike tilfeller vil det mange ganger være bedre med et forbrukslån på et fast beløp og en fastsatt betalingsplan.

Forbrukslån fra Sambla som alternativ til kassekreditt

Sambla kan innhente lånetilbud fra over 15 banker til deg. Det gir deg muligheten til å få markedets beste rente.

Det er ofte tilfelle at bankene avslår kassekreditt for nye bedrifter. Da kan forbrukslån være en redning. Merk at du da må hefte personlig for dette lånet.

Du kan også søke om et lån uten sikkerhet til refinansiering av gjeld. Det kan brukes hvis du for eksempel har opparbeidet et etterslep på kassekreditt, kontokreditt eller kredittkort. På disse kredittene kan det påløpe relativt høye renter, og det er potensielt mulig å spare mye på en refinansiering.

Gjennom Sambla får du rask behandling på din lånesøknad fra over 15 banker.



Kassekreditt

tic Mange banker har kassekreditt

tic Du betaler for det du bruker

tic Fornyes hvert år

 kr
5000
150000
600000
3352 kr

JEG VIL REFINANSIERE LÅN
På 150000 kr hvor mye skal gå til å refinansiere/samle gjeld?
150000 kr
5000
150000
150000

Når jeg sammenligner godkjenner jeg personvernerklæring, brukeravtale og bekrefter at jeg er norsk statsborger.
Eksempel: Renten er variabel og settes individuelt. 150 000 kr over 5 år, nom. 11,66 %, eff. 12,91 % kost. 51 117 kr, tot. 201 117 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.
trustedTrygt og sikkert
2021-06-03
Espen

Espen er skribent på Sambla Han er utdannet jurist med privatøkonomi og finansiering som spesialfelt. De senere årene har han viet seg til å skrive tekster med tanke på å bistå enkeltpersoner til å ta velinformerte beslutninger når de skal låne penger i Norge. Tekstene er gjennomlest og godkjent av Marcus Sätherström, innholdsansvarlig i Norge.


  • Det Norske Akademis ordbok (NAOB) - Kassakreditt

Spørsmål og svar - Kassekreditt

VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN

Våre andre tjenester
Forbrukslån
Sammenlign forbrukslån opptil 600 000 kroner gjennom Sambla. Ved hjelp av Sambla kan du få den beste renten og den laveste månedlige kostnaden.
Refinansiering
Refinansiere dyre smålån og kreditter til ett eneste lån. Få lavere rente, bedre kredittverdighet og en lavere kostnad per måned.
Billån
Sambla hjelper deg med å finansiere bilen gjennom å tilby billån til hele bilens verdi. Sammenlign renter for å finne det billigste lånet.
Refinansiering med sikkerhet
Refinansiering med sikkerhet i bolig. Sambla tilbyr omstartslån på opptil 10 000 000 kroner. Sammenlign renter for å finne det billigste lånet.
Låne penger
Lån penger online via Sambla opptil 600 000 kroner. Vi sammenligner renten hos over 20 banker og långivere.
Sambla forklarer
Her hjelper sambla deg med å forklare alt som har med lån og gjøre med økonomi i stort. Her finner du også interresante artikler og nyheter fra finansverden i stort.

Bankene vi sammenligner

Våre tjenester

Forbrukslån
Refinansiering
Billån
Refinansiering med sikkerhet
Lån
Ulike låntyper

Kundeservice

 33 22 29 70
 kundeservice@sambla.no
Sambla forklarer
Spørsmål og svar
Trygghetsforsikring
Personvernerklæring
Cookies
Brukeravtale

Sambla

Om Oss
Jobb hos oss
Sambla pluss
Långivere
HjemForbrukslan kalkulatorForbrukslån med svar umiddelbartForbrukslån best i testDefinisjon forbrukslånRefinansieringForbrukslånOmstartslanSamlelånRefinansiering boliglånRefinansiering med betalingsanmerkningBillånBillån kalkulatorBilligste billånFlytte billånLåne pengerRefinansiering med sikkerhetUlike låntyperSambla forklarerUlike låntyperBlancolånBåtlånReiselånFinansieringEtableringsgebyrHvordan betale regningerInkassoForfallsdatoUtleie av boligGjeldStyringsrenteArv gjeldGjeld när man dörSekundærboligKredittsperreHva er et kredittkort?Halv skattTerminbeløpInnfri lånSmålån på dagenBedriftslån uten sikkerhetKortsiktig lånHurtiglånPrivatlånLån uten kredittsjekkLån uten fast jobbLån 600 000 krTa opp lånVåre långiverePartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaKontakt ossPressTrygghetsforsikringHva koster det å bygge egen terrasse?Hva er finansieringsbevis?Kredittsjekk deg selv gratisAvdragsfrihetHvor mye skatt skal jeg betale?NettolønnSkattefri inntektOverkursForbruksfinansieringSkattefradragNedbetalingsplanAvdragsfritt lånBeste lånerenteStartlånBruttolønnGjeldsregisteretKassekredittDelbetalingRentekalkulatorAnnuitetslån kalkulatorSelge bil privatBobillånSelge eller kjøpe bil med lånStudielånBytte bankFlytte lånGjeldsforsikringPantelånLån 5000 kronerLån 10000 kronerLån 15000 kronerLån 20000 kronerLån 40000 kronerLån 50000 kronerLån 100000 kronerLån 150000 kronerLån 200000 kronerLån 500000 kronerLån på minuttetSpørsmål og svarEspenConnie


Sambla.seSambla.fiSambla.dk
2023 © Sambla AS - Org. nr: 917 454 000 Arbins gate 2, 0253 Oslo

Endre ditt samtykke til cookies