Hva er avdragsfrihet ved lån og boliglån?

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Hva er avdragsfrihet?
Få avdragsfrihet opptil 6 måneder
Søk om avdragsfrihet gjennom banken
Hva er avdragsfrihet?
Få avdragsfrihet opptil 6 måneder
Søk om avdragsfrihet gjennom banken

Det er mange som kjenner på en presset privatøkonomi i perioder av det økonomiske kretsløpet. I en utfordrende global økonomi med økte renter, høy prisvekst og svekket kjøpekraft er det mange som må stramme inn på utgiftene for å få det til å gå rundt. Avdragsfrihet på boliglån kan være en god midlertidlig løsning for å redusere utgiftene.

I denne teksten går vi igjennom hva avdragsfrihet er, hvordan du kan få hjelp samt fordeler og ulemper med avdragsfrihet på ulike lånetyper.

Hva betyr avdragsfrihet på lån?

Avdragsfrihet er en avtale hvor du som låntaker ikke betaler avdrag på lånet ditt i en viss periode. Du betaler da renter og omkostninger som vanlig og i praksis betyr dette en utsettelse på nedbetalingen av selve lånet. Avdragsfrihet er oftest mest gjeldende for boliglån.

Hvordan søker du om avdragsfrihet?

Du søker om avdragsfrihet gjennom banken hvor du har lån. Du må enten sende inn personlige opplysninger gjennom et søknadsskjema eller så søker du om avdragsfrihet i nett- og mobilbanken.

Søknadsprosessen varierer utfra hvilken bank du har lån i. Etter du har sendt inn en søknad vil banken oftest gi individuell vurdering og støtte deretter. Ta kontakt med din bank for nøyaktig veiledning om hvordan du søker om avdragsfrihet.

Hvilke regler gjelder for å søke om avdragsfrihet på boliglån?

For boliglån kan det i prinsipp innvilges avdragsfrihet dersom du har mindre enn 60% belåning igjen av lånet ditt. Med andre ord må boliglånet ditt ligge på maksimalt 60% av boligverdien. Det kan likevel tillates å gi avdragsutsettelse i kortere perioder for kunder med økonomiske utfordringer hvis disse utfordringene forventes å være kortvarige.

Hvilke regler gjelder for å søke om avdragsfrihet på forbrukslån?

Det er mulig å få avdragsfrihet på forbrukslån. I så fall må du vanligvis ha hatt lånet i en viss periode, ofte er det minimum 6 måneder. Det er også viktig at du har betalt tidligere låneavdrag i tide. Har du tatt opp en lån gjennom oss så er det best at du kontakter banken hvor du har lån for å finne ut hvilke regler de følger angående avdragsfrihet, eller så kan du kontakte oss så kan vi forsøke å hjelpe deg.

I stedet for å søke om avdragsfrihet så kan vi også hjelpe deg. Har du en høy månedskostnad og rente kan du se over dine lån slik at du vet om du får til nedbetalingsplanen. Vi hjelper deg å sammenligne nye lån, som kalles refinansieringslån, for å finne en lavere rente og en plan som fungerer for deg i lengden.

Den totale kostnaden på lånet kan bli litt høyere, men du slipper å havne i en situasjon hvor du ikke lengre kan betale dine regninger og at de havner i inkasso. Helst hjelper vi deg selvsagt finne et billigere lån – slik at du blir skyldfri raskere.

Hvor lenge kan man få avdragsfrihet?

De fleste bankene kan tilby avdragsfrihet fra 3 til 6 måneder.

Det vanligste er å få avdragsfrihet for 3 måneder, men det varierer fra bank til bank. Hvis du trenger å utsette nedbetalingen i en lengre periode kan du søke om forlengelse. Banken er den som avgjør hvilken periode du kan få innfridd avdragsfrihet.

Kan man søke om avdragsfrihet på billån?

Det finnes noen banker som tilbyr avdragsfrihet på billån. Som oftest vil billån ha høyere rente enn boliglån og da man fortsatt betaler renter i en avdragsfri periode er det lurt å sette seg inn i hvilke rentebetingelser som gjelder for billånet.

Hva koster avdragsfrihet?

For å illustrere kostnaden ved en eventuell avdragsfri periode, la oss si at du har tatt opp et annuitetslån på 1.700.00 kroner med 25 år nedbetalingstid og effektiv rente på 2,65%

La oss si at du har betalt ned på lånet ditt i 2 år og ved inngang av år 3 så velger du å ha en avdragsfri periode på 12 måneder. Restlånet ditt ligger da på 1 554 564 kroner.

Opprinnelig lånebeløp: 1 700 000 kroner
Nedbetalingstid: 25 år
Effektiv rente: 2,65 %

 

Månedsbeløp som betales i en avdragsfri periode (renter):~ 3 754 kroner
Avdragsbeløp du ikke betaler månedlig: ~ 4 266 kroner
Avdragsbeløp du ikke betaler på 12 mnd: ~ 51 135 kroner
Avdragsbeløp du ikke betaler på 24 mnd: ~ 103 639 kroner

I den avdragsperioden “sparer” du et gjennomsnitt på 4 266 kroner, men det er viktig å huske på at dette beløpet må betales igjen senere med renter, så avdragsfrihet utgjør en større kostnad i det store bildet.

 

Total rentekostnad for lånebeløp på 1 700 000: ~  626 663 kroner
Total rentekostnad etter 12 mnd avdragsfrihet: ~ 644 385 kroner
Total rentekostnad etter 24 mnd avdragsfrihet: ~ 662 299 kroner

Rentekostnaden alene for å ha en avdragsfri periode på 24 måneder utgjør dermed en sum på ~ 35 636 kroner.

Finnes det rentefrie lån?

Rentefrie lån finnes det få av i realiteten, men kan tilbys av banker i form av en kampanje eller lignende. Det gjelder stort sett små beløp som du kan låne i en viss periode uten å betale renter. Merk at det kan være gebyrer tilknyttet til lånet selv om det tilbys rentefritt.

Ofte blir et rentefritt lån alltid dyrere enn et lån med rente. Les mer om rentefrie lån.

Sambla sammenligner lån fra 20+ banker og långiver, slik at du som kunde finner lån med lavest rente. Du kan låne opptil 600 000 kroner uten sikkerhet. Med over 390 000 fornøyde kunder kan du helt kostnadsfritt sende inn en søknad via Sambla. Utbetaling skjer ofte innen 2-3 arbeidsdager og smidig digital signering med BankID.

Fordeler og ulemper ved avdragsfrihet

Det er mange som har behov for en økonomisk pustepause i perioder. Avdragsfrihet kan være en god midlertidig løsning under en økonomisk utfordrende tid.

Avdragsfrihet fungerer som en forskyvning av selve lånet og den totale kostnaden på lånet vil være høyere etter en periode med avdragsfrihet enn det var før den avdragsfrie perioden. Når den avdragsfrie perioden er over og du må begynne å betale avdragene igjen så vil det månedlige terminbeløpet være høyere. Dette er for å opprettholde den opprinnelige avtalte nedbetalingstiden på lånet.

En avdragsfri periode kan frigjøre kapital under en vanskelig økonomisk periode, men vil forskyve nedbetalingstiden og terminbeløpet. Det er smart å begynne nedbetalingen av avdrag igjen så raskt det er rom for det i økonomien – det vil spare deg for kostnader i det lange løp!

Spørsmål og svar – Avdragsfrihet

Hva er avdragsfrihet?

Avdragsfrihet er en avtale hvor du utsetter å betale lånet ditt til banken, det gjelder oftest boliglån. Renter og gebyrer betales som vanlig og det er kun selve avdraget som utsettes.

Hvordan fungerer avdragsfrihet?

Avdragsfrihet fungerer slik at du utsetter nedbetalingen på ditt lån. Lånet ditt blir da forskjøvet frem i tiden og den totale lånekostnaden på lånet ditt blir større. Mange tar avdragsfrihet på lånet sitt i en økonomisk utfordrende periode.

Hvor lenge kan jeg få avdragsfrihet på boliglånet mitt?

Det er vanlig å få avdragsfrihet fra 3 opptil 6 måneder. Ta kontakt med banken din for å finne ut hva som er mulig for deg.

Hvordan søker jeg om avdragsfrihet?

Du søker om avdragsfrihet gjennom banken hvor du har lån. Ta kontakt med en rådgiver så vil de hjelpe deg.

Bankene vi sammenligner

Vis mer